• Business

    Kering: Πόλεμος Pinault και ακτιβιστών επενδυτών για το μέλλον της Gucci

    Ο Francois-Henri Pinault επικεφαλής του ομίλου Kering, με την σύζυγο του Salma Hayek

    Ο Francois-Henri Pinault επικεφαλής του ομίλου Kering, με την σύζυγο του Salma Hayek


    Την αμυντική του γραμμή «χτίζει» ο  Francois-Henri Pinault για να περιορίσει τις παρεμβάσεις των επενδυτών ακτιβιστών στην Gucci.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Kering έκανε μια κίνηση ματ με την απομάκρυνση του Marco Bizzarri, CEO της Gucci, ικανοποιώντας τους επενδυτές και εκτοξεύοντας τις μετοχές του κορυφαίου brand πολυτελείας με ένα άλμα σχεδόν 8%.

    Όμως οι πιέσεις παραμένουν ισχυρές με τους ακτιβιστές επενδυτές, μεταξύ αυτών και η Blubell Capital Partners, να επιμένουν για άμεσες αλλαγές στην επιχείρηση ακόμα και για μία συγχώνευση.

    H κόντρα και το σενάριο συγχώνευσης

    Ο Pinault βέβαια κατέχει το 42% του ομίλου και το 59,3% των δικαιωμάτων ψήφου, έχοντας μία ισχυρή θέση έναντι των επενδυτών.

    Παρ’ όλα αυτά η Gucci αντιμετωπίζει προβλήματα στην ανάπτυξή της σε σχέση με τους αντιπάλους της. Η μετοχή της Kering παραμένει λιγότερη ελκυστικη σε σχέση με αυτή της  LVMH και της Hermes, ενώ το brand της Gucci στο α’ εξάμηνο κατέγραψε αύξηση μόλις 1% στις πωλήσεις της, χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών. Αντίθετα, οι αντίπαλοί της είχαν διψήφια ποσοστά την ανάπτυξή τους, σε μία περίοδο που το άνοιγμα της Κίνας εκτόξευσε τις πωλήσεις και τις προσδοκίες των επενδυτών.

    Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές ακτιβιστές επιχειρούν να εντείνουν τις πιέσεις προς τη διοίκηση, με τη Blubell να προτείνει ακόμα και το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την ελβετική Richemont.

    Ο ελβετικός όμιλος πολυτελείας δεν εμπλέκεται πρώτη φορά σε δημοσιεύματα για πιθανή συγχώνευση με κάποιον αντίπαλό της, με τον Johann Rubert, επικεφαλής της Richemont, να αναφέρει τον περασμένο Μάιο ότι έχει αρνηθεί εδώ και δύο χρόνια μία πιθανή σύμπραξη με την Kering.

    Η μεταβατική περίοδος

    Σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στη σταθερή πτωτική πορεία της Gucci, η Kering ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gucci, Marco Bizzarri, πρόκειται να αποχωρήσει από την εταιρεία, στις 23 Σεπτεμβρίου, με τον Jean-Francois Palus, ο οποίος τώρα είναι managing director, να αναλαμβάνει τη διοίκηση στη μεταβατική περίοδο.

    Ο Pinault είπε ότι η αναδιοργάνωση έχει ως στόχο να ακολουθήσει πλήρως την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας, η οποία βοήθησε να εξελιχθεί η LVMH στην πιο πολύτιμη εταιρεία στην Ευρώπη.

    Το brand θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο την πρώτη συλλογή του νέου δημιουργικού της διευθυντή Sabato De Sarnο, ενός Ιταλού σχεδιαστή ελάχιστα γνωστού στους χώρους της μόδας, με τα ρούχα του να είναι διαθέσιμα στα καταστήματα μέχρι τις αρχές του έτους.

    Νωρίτερα, με το κορυφαίο brand να αντιπροσωπεύει τα 2/3 των λειτουργικών κερδών της Kering, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στην επόμενη εβδομάδα, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο του 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    LVMH-Kering: Μπαράζ εξαγορών από τους γαλλικούς κολοσσούς πολυτελείας το 2023

    Francois-Henri Pinault: Από την Gucci στην εξαγορά πρακτορείου ταλέντων με αποτίμηση 7 δισ. δολ.

    Kering: Η ιδιοκτήτρια της Gucci επεκτείνεται στα πολυτελή αρώματα, εξαγοράζοντας την Creed



    ΣΧΟΛΙΑ