Το επιτυχημένο μοντέλο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ακολουθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργώντας μια Ανεξάρτητη Αρχή για την καλύτερη εποπτεία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.

Πρόκειται για την Ενιαία Αρχή Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά των ανεξάρτητων αρχών, με ενιαίο τρόπο διοίκησης και λειτουργίας.

1

Στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα Μαΐου, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος – σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό – θα εισηγηθεί τη δημιουργία της νέας αρχής.

Το μοντέλο λειτουργίας

Όπως αναφέρουν στο mononews πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η νέα Αρχή δεν θα καταργεί ούτε θα συγχωνεύει υπάρχοντες φορείς. Αντιθέτως, θα λειτουργεί ως ενιαία «ομπρέλα» που θα συντονίζει και θα ενισχύει τις λειτουργίες τριών διαφορετικών μηχανισμών που λειτουργούν σήμερα και ειδικότερα της ΔΙΜΕΑ, του Συνηγόρου του Καταναλωτή και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στο σκέλος των ελέγχων και των κυρώσεων.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, μια ανεξάρτητη αρχή που λειτουργεί από το 2004, είναι στην πραγματικότητα ένα εξωδικαστικό όργανο συναινετικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών.

Έχει μόνο αρμοδιότητες διαμεσολάβησης, οι οποίες αν δεν τελεσφορήσουν με συναινετικές διαδικασίες τότε καταλήγουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Ο συνδυασμός του Συνηγόρου Καταναλωτή μαζί με τον ελεγκτικό μηχανισμό και τον μηχανισμό επιβολής κυρώσεων μέσα από τη λειτουργική ενοποίηση υπό μια ενιαία Αρχή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα ανταπόκρισης στις προκλήσεις της αγοράς.

Ο στόχος είναι η ευελιξία, η ταχύτητα, η διαφάνεια και η άμεση απόδοση ευθυνών, με χρήση ψηφιακών εργαλείων και επιστημονικής υποστήριξης.

Με τη νέα Αρχή, επιδιώκεται μια πιο αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς και ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, μέσα από τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη επιβολή κυρώσεων και τη συγκέντρωση των ελεγκτικών μηχανισμών υπό κοινό συντονισμό κατά τα πρότυπα λειτουργίας της ΑΑΔΕ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία

Θα έχει τα χαρακτηριστικά των ανεξάρτητων αρχών, τόσο ως προς τον τρόπο λειτουργίας όσο και ως προς τη διοίκησή της, ενώ θα ενισχυθεί με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ασκήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον ελεγκτικό και εποπτικό της ρόλο.

Παράλληλα, η νέα Αρχή θα εξοπλιστεί με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να πραγματοποιεί ελέγχους σε όλο το εύρος της αγοράς — από το παρεμπόριο μέχρι το ηλεκτρονικό εμπόριο — με ταχύτητα, ακρίβεια και διαφάνεια.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δημιουργηθεί ένας ισχυρός φορέας που θα λειτουργεί συντονισμένα και στην οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να απευθύνεται με σαφήνεια, χωρίς να αναζητεί διαφορετικούς φορείς για την κάθε περίπτωση.

Όπως ακριβώς συνέβη με την ΑΑΔΕ, η οποία συγκέντρωσε σε έναν ενιαίο, διαφανή και αυτόνομο οργανισμό όλους τους μηχανισμούς της φορολογικής πολιτικής, έτσι και η νέα Αρχή Εποπτείας της Αγοράς θα συγκεντρώνει, θα συντονίζει και θα ενδυναμώνει τις ελεγκτικές λειτουργίες με στόχο την υψηλή αποτελεσματικότητα, την αντικειμενικότητα και τη χρήση των βέλτιστων πρακτικών.

Για παράδειγμα, οι αποστολές των ελεγκτικών κλιμακίων θα καθορίζονται καθημερινά με ηλεκτρονική κλήρωση ενώ θα ενισχυθούν τα μεικτά συνεργεία ελέγχου ώστε να καλύπτουν όλη την επικράτεια, με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων για την «χαρτογράφηση» της αγοράς και την άμεση στόχευση στους ελέγχους.

Στόχος η λειτουργία της νέας Αρχής από το φθινόπωρο

Η Ενιαία Αρχή Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή αναμένεται να νομοθετηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, με στόχο να καλύψει ένα κενό- αν και όχι θεσμικό- που αφήνει η σταδιακή άρση των παρεμβάσεων στην αγορά.

Με την κατάργηση – στο τέλος Ιουνίου – του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, αλλά και την εκπνοή των υπολοίπων προσωρινών ρυθμίσεων έως τον Οκτώβριο, το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει τον ελεγκτικό του ρόλο.

Άλλωστε μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΤ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία αδικαιολόγητη αύξηση στις τιμές των προϊόντων μετά την κατάργηση του πλαφόν.

Ενός μέτρου, που ο ίδιος το χαρακτήρισε σκληρό για την αγορά.

Ωστόσο, όπως ανέφερε «η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού τροφίμων στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας ακριβώς των μέτρων που έχουν τους αυστηρούς ελέγχους και στην ουσιαστική συνεργασία με τον κόσμο της παραγωγής».

Διαβάστε επίσης: 

Ραντεβού το φθινόπωρο με τη Fitch – Διακριτικές συστάσεις για την παροχολογία: Ανάλυση mononews για την αναβάθμιση

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες – Εντατικοποίηση των ελέγχων

Το e-mail Πιτσιλή στους εργαζομένους της ΑΑΔΕ