• Business

    Αποκαλυπτικό: Όλες οι «κρυφές» συμμετοχές του Θεοδωρόπουλου και πού μπορεί να βάλει το μεγάλο απόθεμα σε μετρητά

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Σε συζητήσεις για τα επόμενα βήματά του στον χώρο των τροφίμων

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    «Τόνοι μελάνης» χύθηκαν τα τελευταία 24ώρα για το success story της Chipita και την χρυσή συμφωνία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με την Mondelez.

    Και όχι άδικα, καθώς τα 2 δισ. δολάρια που «υποχρεώθηκε» ο καναδικός κολοσσός των σνακ να καταβάλει για να αποκτήσει την ελληνική πολυεθνική συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα deal στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία της χώρας. Από αυτά περίπου 185 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως αντιστοιχούν στον οξυδερκή Έλληνα επιχειρηματία, με βάση το ποσοστό συμμετοχής του στην Chipita (13,015% με στοιχεία 20 Νοεμβρίου 2020), όπως περιέγραψε σε αναλυτικό ρεπορτάζ το mononews.gr.

    Ένα αξιόλογο ποσό θα λάβουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι της Chipita με πρώτο και καλύτερο τον σαουδαραβικό όμιλο Olayan (αφού κατέχει το 80%) και μια μικρή ομάδα γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών, που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τους Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), Αχιλλέας Φώλιας (ιδρυτής των Goody’s), του Στ. Φρέρη (γιγάντωσε την αλυσίδα Everest) (αθροιστικά κατέχουν περίπου το 7%). Όλοι τους εμπιστεύθηκαν τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, όταν αποφάσισε να ξαναπάρει πίσω την εταιρεία του, το 2010, από τον όμιλο MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου και βγήκαν κερδισμένοι…

    Το ερώτημα που απασχολεί τώρα την αγορά είναι πως ακριβώς θα αξιοποιήσει την προσωπική ρευστότητα που αναμένεται να αποκτήσει μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Mondelez (υπολογίζεται σε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες).

    Ποιος κλάδος και ποια εταιρεία θα κεντρίσει αυτή την φορά το ενδιαφέρον του έμπειρου επιχειρηματία; Ποια asset θα τραβήξουν την προσοχή του;

    Η εξαίρεση της «Νίκας»

    Η επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις αποφάσεις επιχειρηματιών τέτοιου βεληνεκούς και διαμετρήματος λόγω της ικανότητάς τους να διαισθάνονται που πραγματικά υπάρχουν ευκαιρίες για κέρδη και αποδόσεις… Οι «κρυφές» συμμετοχές του Έλληνα επιχειρηματία σε εταιρείες εκτός της chipita προδίδουν αρκετά για τον τρόπο που σκέφτεται και προσεγγίζει την επιχειρηματικότητα, με σαφή προτίμηση στον κλάδο των τροφίμων, τον οποίο δείχνει να «πιστεύει» πολύ. Δεν μπορεί να είναι τυχαία η εξαίρεση της «Νίκας» από τη συμφωνία με την Mondelez.

    Πολλοί «ποντάρουν» πως ο επιχειρηματίας θα δώσει περισσότερη έμφαση στην εισηγμένη αλλαντοβιομηχανία, για την οποία είχε «μεγάλα σχέδια». Δεν έχει κρύψει τις επεκτατικές βλέψεις του στον τομέα των αλλαντικών, λέγοντας πως η στρατηγική που έχει καταστρώσει για την «Νίκας» προβλέπει την ανάπτυξή της μέσα από νέα deals, αμέσως μόλις εμφανίσει τα πρώτα κέρδη. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο, να αποεπενδύσει από αυτή εφ’ όσον βεβαίως υπάρξει το ανάλογο τίμημα… Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως αρκετά στελέχη του ομίλου της Chipita που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καίριες θέσεις στην αλλαντοβιομηχανία και έχει ενδιαφέρον εάν θα επιστρέψουν ή θα μετακινηθούν μόνιμα σε αυτήν.

    Μεγάλες αποδόσεις…

    Με βάση το ενημερωτικό δελτίο της «Νίκας» του Νοεμβρίου του 2020 για την ΑΜΚ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαιρουμένων των θυγατρικών της Chipita κατέχει μεταξύ άλλων και το 27,92% της Wonderplant, εταιρείας που ασχολείται με την υδροπονική καλλιέργειας τομάτας με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικά πως στην χρήση 2019, η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 21,964 εκατ. ευρώ και κέρδη 2,965 εκατ. ευρώ, με την λειτουργική κερδοφορία να ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Chipita διατηρούσε ένα μικρό ποσοστό περίπου 14%, το οποίο ωστόσο μεταβίβασε το 2019.

    Την ίδια στιγμή, ελέγχει το 100% της εταιρείας επενδύσεων «Eurohellenica» ενώ κατέχει το 5% στην βιομηχανία χειρουργικών μασκών «Larisa Face Cover», το 38,947% της DCS (Dry Cleaning Services), το 24,98% της εισαγωγικής και εμπορικής εταιρείας ζαχαρωδών «Olympic Hermes», το 24,98% της Λάβδα (δ.τ. Pallas) (επίσης ζαχαρώδη), εταίρος με 40% στην εταιρεία Κ. Μπακάλας και ΣΙΑ, το 50% της Κύλινδροι Βαθυτυπίας Καραγιάννης (τελεί και πρόεδρος Δ.Σ.) και το 10% της εταιρείας πληροφορικής D.I.S. A.E (Dynamic Integrated Solutions). Επίσης είναι μοναδικός εταίρος στην Eurogrant Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.  Με βάση το ενημερωτικό δελτίο της «Νίκας» του Νοεμβρίου του 2020 ελέγχει επίσης το 100% στις εταιρείες Kriescendos investments Limited, Borengell investments Limited, Cryred investments Limited, Shearbide investments Limited και Navidomo Services Limited.

    Το έδαφος για επενδύσεις είναι αρκετά γόνιμο ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανοίξουν νέες προοπτικές για τους επενδυτές που έχουν χρήμα και όρεξη να τις αξιοποιήσουν… Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί στην αγορά ποντάρουν ότι ο ταλαντούχος επιχειρηματίας δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί, αλλά θα παραμείνει μάχιμος στις επάλξεις του επιχειρείν.

    Διαβάστε επίσης

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Παίρνει 182 εκατ. ευρώ από το «χρυσό» deal Chipita-Mondelez – Τι εισπράττουν οι υπόλοιποι μέτοχοι



    ΣΧΟΛΙΑ