• Business

    WeWork: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης – Στα 19 δισ. δολ. τα χρέη της

    • Bloomberg
    Adam Neumann, συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της WeWork

    Adam Neumann, συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της WeWork


    Η start up WeWork Inc. κατέθεσε αίτηση πτώχευσης με χρέη σχεδόν 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς δεν κατάφερε να ανακάμψει από την πανδημία.

    Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη είπε ότι έχει συνάψει συμφωνία αναδιάρθρωσης με πιστωτές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 92% των εγγυημένων ομολογιών της και ότι θα εξορθολογίσει το χαρτοφυλάκιο ενοικίασης χώρων γραφείων.

    Η αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, απαριθμεί περιουσιακά στοιχεία ύψους 15 δισ.  δολαρίων.

    Η εταιρεία ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος ενοικιαστής γραφείων στο Μανχάταν.

    Οι δυσκολίες για την WeWork ξεκίνησαν το 2019. Μέσα σε λίγους μήνες, η εταιρεία βρέθηκε από τα σχέδια για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και στην εξασφάλιση ενός πακέτου διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Αν και η WeWork κατέληξε σε μια σαρωτική συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους στις αρχές του 2023, γρήγορα βρέθηκε και πάλι σε μπελάδες.

    Τον Αύγουστο, δήλωσε ότι υπήρχε «ουσιαστική αμφιβολία» σχετικά με την ικανότητά της να συνεχίσει να λειτουργεί. Εβδομάδες αργότερα, είπε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί σχεδόν όλες τις μισθώσεις της και θα αποσυρθεί από τοποθεσίες με «χαμηλή απόδοση».

    Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της περιλαμβάνει 777 τοποθεσίες σε 39 χώρες έως τις 30 Ιουνίου, με πληρότητα κοντά στα επίπεδα του 2019. Όμως η επιχείρηση παραμένει χωρίς κέρδη.

    «Η WeWork ζητά τη δυνατότητα απόρριψης των μισθώσεων ορισμένων τοποθεσιών, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικές και όλα τα μέλη που επηρεάζονται έχουν λάβει εκ των προτέρων ειδοποίηση», ανέφερε σε ανακοίνωση.

    Οι δικαιοδόχοι της εταιρείας σε όλο τον κόσμο δεν επηρεάζονται από την πτώχευση και όπως επισήμανε θα συνεχίσει να εξυπηρετεί υπάρχοντα μέλη, πωλητές, συνεργάτες στο πλαίσιο της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Η εταιρεία παροχής ευέλικτων χώρων εργασίας τελικά εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2021 μέσω της εξαγοράς εταιρείας ειδικού σκοπού, δύο χρόνια μετά την αρχική της προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή.

    Αλλά αυτό δεν σταμάτησε την αιμορραγία μετρητών της.

    Μια τελευταία προσπάθεια ανάκαμψης που έγινε τον Μάρτιο οδήγησε την WeWork σε εξωδικαστική αναδιάρθρωση και περικοπή χρέους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων και επέκτεινε άλλες λήξεις δανείων.

    Διαβάστε ακόμη:

    C3is Inc (Χάρης Βαφειάς): Αύξηση 1.018% στα καθαρά κέρδη

    Unilever: Οι τιμές-φωτιά, τα πρόστιμα και ένα μικρό σκάνδαλο

    Aegean (Ευτύχης Βασιλάκης): Το θεαματικό ράλι στο Χ.Α. και γιατί προκρίνεται η ακύρωση των μετοχών από τα Warrants



    ΣΧΟΛΙΑ