• Business

    Unilever: Οι τιμές-φωτιά, τα πρόστιμα και ένα μικρό σκάνδαλο

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης και Επένδυσεων

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Η ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης περί επιβολής προστίμων ύψους 2 εκατ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές για παραβίαση των περιθωρίων κέρδους δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία.

    Η έρευνα που έκανε τον περασμένο Μάρτιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα απορρυπαντικά και πόσο ακριβότερα τα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές έναντι των Ευρωπαίων, έφερε φαρδιά πλατιά τα ονόματα των πολυεθνικών Unilever και Procter & Gamble. Των δύο εταιρειών, στις οποίες έπεσε βαριά η «καμπάνα», 1 εκατ. ευρώ στην καθεμία,  με απόφαση του Κώστα Σκρέκα και μετά από έρευνα της ΔΙΜΕΑ.

    Για την  Ελαΐς Unilever Ελλάς δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο προσκήνιο συγκεντρώνοντας τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας με πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και  αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών εν μια νυκτί.

    Οι περιπέτειες  με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Οι περιπέτειες της εν Ελλάδι θυγατρικής του ολλανδικού πολυεθνικού κολοσσού με την Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτείνονται σε βάθος μεγαλύτερο της εικοσαετίας.

    Η πλέον πρόσφατη είναι ότι τον Ιούλιο του  2018 της επιβλήθηκε πρόστιμο 27,56 εκατ. ευρώ για παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού που διαπιστώθηκαν μετά την αυτεπάγγελτη έρευνα, η οποία άρχισε το 2008, στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας μαργαρινών και βουτύρου.

    Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε αποφασίσει ότι η Ελαίς Unilever είχε παραβιάσει τη νομοθεσία με την παροχή καταχρηστικών εκπτώσεων στόχου και με τη ρήτρα μη προβολής ανταγωνιστικών προϊόντων) για το χρονικό διάστημα από 19.6.2002 έως και 21.10.2008. Και επιπλέον ότι παραβίασε, τα άρθρα 1 του ν.703/77, 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ με τη συμμετοχή της σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη (καθορισμό τιμών μεταπώλησης, απαγόρευση ενεργητικών και παθητικών πωλήσεων, ρήτρα μη άσκησης ανταγωνισμού) για το χρονικό διάστημα 26.9.1996 έως και τουλάχιστον 31.12.2017.

    Η απόφαση- καταπέλτης της Επιτροπής συνοδεύτηκε από πρόστιμο 8,69 εκατ. ευρώ για την πρώτη παράβαση και 18,89 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη. Η εταιρεία πλήρωσε το πρόστιμο, ασκώντας παράλληλα προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Τον Απρίλιο του 2020 η απόφαση δέχτηκε εν μέρει την προσφυγή της Ελαίς Unilever τροποποιώντας την απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιορίζοντας τα δύο πρόστιμα στα ποσά των 6,5 εκατ. ευρώ και 15,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία άσκησε αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η υπόθεση μέχρι πρόσφατα εκκρεμούσε ενώ το ποσό μείωσης του προστίμου κατά 5,56 εκατ. ευρώ έχει ανακτηθεί από την εταιρεία επηρεάζοντας θετικά τα αποτελέσματα της χρήσης του 2020.

    Στο μακρινό παρελθόν, τον Μάρτιο του 2009, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στη Unilever πρόστιμο 6,946 εκατ. ευρώ, διότι απαγόρευε σε οκτώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν παράλληλες εισαγωγές, υπόθεση που επίσης έχει πάρει τη δικαστική οδό.

    Η δικαστική οδός για τα πρόστιμα

    Όπως θα πράξει η εταιρεία και για το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ που τους επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως γνωστοποίησε η ίδια η εταιρεία.  «Ενώ κατανοούμε το σκεπτικό της υπουργικής απόφασης σχετικά με τη διατήρηση του μεικτού περιθώριου κέρδους, διαφωνούμε με τη μεθοδολογία βάσει της οποίας οι ελεγκτικές αρχές υπολόγισαν το πρόστιμο, μη λαμβάνοντας υπόψιν βασικές παραμέτρους του τρόπου λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και των λογιστικών προτύπων. Ως εκ τούτου θα προχωρήσουμε στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβήτησή του προστίμου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά  σε σχετική ανακοίνωση μετά τη δημοσιοποίηση των προστίμων.

    Αποχωρήσεις και αναπάντητα ερωτηματικά

    Εκτός από τα πρόστιμα η εταιρεία είχε βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας όταν αποχώρησε με «πάταγο» η επικεφαλής της Ηρώ Αθανασίου το 2017 εγείροντας ερωτηματικά για το αν αποχώρησε ή αν απομακρύνθηκε από τους επικεφαλής της πολυεθνικής και υπό ποιες συνθήκες και τα οποία ουδέποτε απαντήθηκαν.

    Η τοποθέτησή της στην ηγεσία της ΕΛΑΪΣ Unilever Hellas το φθινόπωρο  2013 είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς πήρε τη  σκυτάλη από τον Σπύρο Δεσύλλα, τον μακροβιότερο πρόεδρο της πολυεθνικής και ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της αγοράς. Κάποιοι παρά τα προσόντα και την  εμπειρία της όντας στέλεχος της εταιρείας επί σχεδόν τρεις δεκαετίες εξέφραζαν τότε τον προβληματισμό τους εάν θα μπορούσε διαχειριστεί τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η εταιρεία.

    Τελικά, τέσσερα χρόνια αργότερα και ύστερα από το 33 χρόνια κοινής πορείας, οι δρόμοι της κας Αθανασίου και της Unilever χώρισαν. Κάποιοι την απέδωσαν στην υποβάθμιση του ρόλου της Ελαίς Unilever, αφού από αυτόνομο τμήμα εντάχθηκε σε έναν ευρύτερο σχηματισμό που περιλαμβάνει και άλλες θυγατρικές ενώ κάποιοι άλλοι στην κακοδιαχείριση και την έλλειψη εποπτείας στον τομέα του παγωτού, κάτι που πάντως διαψεύστηκε κατηγορηματικά από κύκλους της εταιρείας.

    Οι τιμές και η πρωτοβουλία Σκρέκα

    Η εταιρεία, που απασχολεί περισσότερους από 450 εργαζομένους, διατηρεί μία εδραιωμένη εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα μέσω του εργοστασίου στο Ρέντη Αττικής και δύο ιδιόκτητα κέντρα διανομής έχει πληθώρα προϊόντων στους τομείς των τροφίμων, των παγωτών, της οικιακής και προσωπικής φροντίδας και υγιεινής  γνωστών brands, όπως Skip, Klinex, Dove, Aim, Ultrex κα.. Συμμετέχει στην πρωτοβουλία Σκρέκα για «Μόνιμη Μείωση Τιμής» με κλειδωμένη δέσμευση τιμής από 5% τουλάχιστον για έξι μήνες, με 84 προϊόντα.

    Εχει προηγηθεί λίγους μήνες πριν η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες πληρώνουν σε πολύ υψηλότερες τιμές τα απορρυπαντικά των πολυεθνικών. Ειδικά για τη Unilever, που μετρήθηκαν τρία brands και συγκεκριμένα Skip, Persil και Omo σε pods διαπιστώθηκε ότι στην Ελλάδα είναι υψηλότερη κατά 301,1% η τιμή  του Skip Pods σε σχέση με την Ιρλανδία. Ακόμη πιο ακριβό είναι το Skip σε σκόνη. Η τιμή του στην Ελλάδα είναι 361% υψηλότερη από τη Σουηδία, όπου η τιμή ανά πλύση είναι στο 0,15 ευρώ έναντι 0,46 ευρώ που είναι στη χώρα μας η συσκευασία των 20 μεζουρών ή 0,26 ευρώ των 67 μεζουρών. Και ανάλογα είναι τα συμπεράσματα και για την Procter & Gamble.

    Διαβάστε επίσης

    Κώστας Σκρέκας: Πρόστιμα €2 εκατ. σε Procter & Gamble και Unilever για αθέμιτη κερδοφορία

    Αποκάλυψη Σκρέκα: Πέντε ακόμη πολυεθνικοί όμιλοι στο μικροσκόπιο για αθέμιτη κερδοφορία

    Unilever Hellas: Διαφωνούμε με την μεθοδολογία των ελεγκτικών αρχών, θα αμφισβητήσουμε το πρόστιμο

     



    ΣΧΟΛΙΑ