• Business

    Βρετανία: Έως και £100 εκατ. το κόστος για τις αεροπορικές μετά το χάος στα αεροδρόμια

    • NewsRoom
    Χίθροου: Η ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα έχει αρχίσει

    Πηγή: unsplash.com


    Με κόστος που ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τις 100 εκατ. στερλίνες θα επιβαρυνθούν οι αεροπορικές εταιρείες στην Βρετανία, λόγω του τεχνικού προβλήματος που προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια τις τελευταίες ημέρες, με πτήσεις να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη και τους ταξιδιώτες να ταλαιπωρούνται στα αεροδρόμια.

    Στον απόηχο του σοβαρότατου τεχνικού προβλήματος, σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της British Airways, Willie Walsh, τώρα γενικού διευθυντή της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (Iata), 1.100 πτήσεις ακυρώθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες επηρεάστηκαν τα ταξίδια τους, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί το κόστος της ζημίας για τις εταιρείες.

    «Εξετάζουμε το κόστος δεκάδων εκατομμυρίων σε αυτό το στάδιο. Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για μία πλήρη εκτίμηση, φαντάζομαι ότι σε επίπεδο κλάδου θα φτάσουμε κοντά στα 100 εκατομμύρια στερλίνες επιπλέον κόστους, που θα επιβαρύνει τις αεροπορικές εταιρείες ως αποτέλεσμα του φιάσκο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάπερ, δήλωσε ότι θα χρειαστούν ημέρες για την επίλυση της σοβαρής αναστάτωσης που προκλήθηκε στις εισερχόμενες και εξερχόμενες από την χώρα πτήσεις μετά το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο έπληξε τη δυνατότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσεων.

    Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν τη Δευτέρα–μια από τις ημέρες με τις περισσότερες μετακινήσεις ταξιδιωτών στην χώρα–καθώς οι ελεγκτές αναγκάστηκαν να εισάγουν χειροκίνητα τα σχέδια πτήσεων.

    Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, το Χίθροου, κάλεσε τους επιβάτες μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία προτού μεταβούν σήμερα στο αεροδρόμιο.

    Οι οι αεροπορικές προχώρησαν σε αλλαγές στα προγράμματά τους σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν όσους περισσότερους επιβάτες γίνεται, αλλά ορισμένα αεροσκάφη και πληρώματα δεν βρίσκονταν εκεί που θα έπρεπε.

    Αρχικά η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα και ότι θέτει σε εφαρμογή περιορισμούς στη ροή αεροσκαφών όσο εργάζεται για να το διορθώσει.

    Αργότερα,  Χάρπερ διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν θεωρούν πως το τεχνικό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

    Το τεχνικό πρόβλημα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας που προκάλεσε την ακύρωση χιλιάδων εναέριων δρομολογίων και καθυστερήσεις στις πτήσεις από και προς τη Βρετανία τη Δευτέρα διορθώθηκε και δεν θα προκύψει ξανά, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS).

    Ο διευθύνων σύμβουλος της NATS Μάρτιν Ρολφ σημείωσε ότι το τεχνικό πρόβλημα προκλήθηκε από σχέδιο πτήσης που δεν ήταν «επαρκές».

    Πηγή: theguardian.com

    Διαβάστε επίσης: 

    Βρετανία: Τα προβλήματα στα αεροδρόμια θα διαρκέσουν ημέρες, προειδοποιεί ο υπουργός Μεταφορών



    ΣΧΟΛΙΑ