• Business

    Βουτιά στα deals το 2023: Kάτω από τα 3 τρισ. δολ. η αξία τους παγκοσμίως, σε χαμηλό δεκαετίας

    • NewsRoom


    H αξία των deals που σημειώθηκαν το 2023 βυθίστηκε κάτω από τα 3 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στο συνδυασμό των υψηλών επιτοκίων και της κλιμακούμενης γεωπολιτικής έντασης.

    Όπως αναφέρουν οι FT φέτος πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως συναλλαγές ύψους περίπου 2,9 τρισ. δολαρίων, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, μειωμένα κατά 17% σε σχέση με το 2022.

    Ήταν η πρώτη φορά από την περίοδο 2008-09 που η αξία των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν μειώθηκε περισσότερο από 10% για δύο συνεχόμενα χρόνια, επισήμανε το London Stock Exchange.

    «Το 2023 ήταν εμφανώς μια πολύ αργή χρονιά, πιο συγκρατημένη από ό,τι περιμέναμε αν κοιτάξουμε τον όγκο των συμφωνιών», δήλωσε η Simona Maellare, του ομίλου εναλλακτικών κεφαλαίων της UBS.

    Η Ευρώπη παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση 28% ετησίως, ενώ η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν 25% χαμηλότερα και οι ΗΠΑ 6%.

    Οι dealmakers έπρεπε να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

    Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είχαν ήδη μειωθεί μετά την άνοδο που σημείωσαν την εποχή της πανδημίας.

    Δύο μεγάλες συμφωνίες στον κλάδο ενέργειας στις ΗΠΑ από την ExxonMobil και τη Chevron, αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων έκαστη, αύξησαν τους όγκους συναλλαγών τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους. Η αξία των συμφωνιών που έκλεισαν το τέταρτο τρίμηνο ήταν 28% υψηλότερη από το τρίτο τρίμηνο.

    Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, στάθηκε εμπόδιο στην περαιτέρω αύξηση των deals.

    «Το ρυθμιστικό περιβάλλον ήταν δύσκολο κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο Mark Sorrell, συνεπικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών της Goldman Sachs. «Καθώς η ψυχολογία βελτιωνόταν, ήρθαν οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή».

    Οι συμφωνίες από εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου μειώθηκαν κατά 30% τον τελευταίο χρόνο, στα 562 δισ. δολάρια. Καθώς οι όμιλοι private equity δυσκολεύονταν να συμφωνήσουν σε αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων.

    Επίσης, η πιο αυστηρή στάση των αρχών ανταγωνισμού στην επιβολή της νομοθεσίας έχει αποτρέψει τις εταιρείες από το να υποβάλουν προσφορές για ανταγωνιστικές εταιρείες.

    Η συμφωνία ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft για την εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Activision Blizzard κατάφερε να ολοκληρωθεί μετά από 21 μήνες αβεβαιότητας, αλλά η εξαγορά των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ομίλου λογισμικού Figma από την Adobe απέτυχε μετά την έναρξη ερευνών από τις αρχές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Οι σύμβουλοι παραδέχονται ότι η δραστηριότητα μπορεί να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και όχι νωρίτερα το νέο έτος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Apple: Συνεχίζει στο εφετείο τη διαμάχη για τα smartwatches μετά το «όχι» του Λευκού Οίκου

    SoftBank: Άλμα 7% η μετοχή μετά την ανακοίνωση deal $8 δισ. με την T-Mobile

    Αυτή είναι η μετοχή με την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως για το 2023 – Κέρδισε σχεδόν 600%



    ΣΧΟΛΙΑ