• Business

    Apple: Συνεχίζει στο εφετείο τη διαμάχη για τα smartwatches μετά το «όχι» του Λευκού Οίκου

    • Bloomberg
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Μέχρι τέλους φαίνεται ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί η Apple, μια επιχείρηση 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων ετησίως, καθώς προσφεύγει στο εφετείο του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου για το θέμα της απαγόρευσης των πωλήσεων των έξυπνων ρολογιών της στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να ανατρέψει ένα μέτρο που επιβλήθηκε από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου.

    Ο χρόνος που μετρούσε αντίστροφα για τα νέα μοντέλα Apple Watch τελείωσε. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να ασκήσει βέτο στην απόφαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ και η Apple δεν μπορεί να πουλάει το Apple Watch Series 9 και το Ultra 2 στα ηλεκτρονικά και φυσικά της καταστήματα στην Αμερική.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple θα αμφισβητήσει στο Εφετείο την απαγόρευση που επιβλήθηκε, λόγω νομικής διαμάχης με την Masimo, η οποία υποστηρίζει ότι κάποιες πατέντες smartwatch είναι δικές της.

    Υπενθυμίζεται ότι το ITC, διαπίστωσε τον Οκτώβριο ότι η Apple παραβίασε δύο ευρεσιτεχνίες τεχνολογίας υγείας της Masimo, οι οποίες εντοπίστηκαν στα στα ρολόγια της με δυνατότητα οξυμετρίας.

    Σήμερα, η εταιρεία κατέθεσε έκτακτο αίτημα για την άρση της απαγόρευσης των πωλήσεων των ρολογιών, ενώ το δικαστήριο εξετάζει την έφεσή της.

    “Έχασε” την προθεσμία

    Όμως, στην υπόθεση εμπλοκή είχε και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος είχε 60 ημέρες για να επανεξετάσει την απαγόρευση των εισαγωγών, με την απόφαση να εναπόκειται στην εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι.

    Ο χρόνος, όμως, μόλις εξαντλήθηκε.

    «Μετά από προσεκτικές διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε να μην ανατρέψει την απόφαση του ITC, η οποία οριστικοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2023», ανέφερε σήμερα το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

    «Διαφωνούμε έντονα με την απόφαση της ITC, ενώ  λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου να επιστρέψουμε το Apple Watch Series 9 και το Apple Watch Ultra 2 σε πελάτες στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Την ίδια στιγμή, η Apple έχει δημιουργήσει μία ενημέρωση λογισμικού για το Apple Watch για να μετριάσει το πρόβλημα.

    Υπέβαλε το σχέδιο αυτής της ενημέρωσης στην αμερικανική τελωνειακή υπηρεσία, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει στις 12 Ιανουαρίου εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει αυτές τις τροποποιήσεις.

    Εάν η απόφαση είναι υπέρ της, θα μπορέσει να συνεχίσει την πώληση των συγκεκριμένων ρολογιών.

    Η χρονική στιγμή της απαγόρευσης σημαίνει ότι το μέτρο πιθανότατα δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της εορταστικής περιόδου της εταιρείας, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι ολοκλήρωσαν τα ψώνια τους πριν από τα Χριστούγεννα.

    Σχεδόν ανεπηρέαστοι οι επενδυτές

    Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το θέμα.

    Οι μετοχές της Apple κινήθηκαν  ελάχιστα την Τρίτη και έκλεισαν στα 193,05 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή κέρδισε 49% φέτος και έφτασε σε υψηλό ρεκόρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    Από την άλλη, οι μετοχές της Masimo αυξήθηκαν 2,2% την Τρίτη για να κλείσουν στα 120,62 δολάρια.

    Η μετοχή σημείωσε άλμα 25% τον Δεκέμβριο και βρίσκεται σε ρυθμό για τον καλύτερο μήνα της από το 2007.

    Ωστόσο, μια παρατεταμένη απαγόρευση θα έπληττε μια καλή πηγή εσόδων για την Apple, σε μια δύσκολη περίοδο χρονικά, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να αυξήσει τις πωλήσεις.

    Κατά την εορταστική περίοδο δε, τα έσοδα της Apple μειώθηκαν για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, το μεγαλύτερο σερί στον κλάδο σε δύο δεκαετίες.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Αγοράζουν 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

    SoftBank: Άλμα 7% η μετοχή μετά την ανακοίνωση deal $8 δισ. με την T-Mobile

    Toyota: Ρεκόρ πωλήσεων τον Νοέμβριο – Ξεπέρασε την Volkswagen για 4η συνεχή χρονιά



    ΣΧΟΛΙΑ