ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2025 θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ένα έργο που εντάσσεται ως προαίρεση στην υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης του βασικού τμήματος Χανιά – Ηράκλειο, η οποία έχει ήδη υπογραφεί με ανάδοχο τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η σχετική σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο υπεγράφη τον Μάιο, με εκτιμώμενη αξία που υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η διάρκεια παραχώρησης ορίζεται σε 35 έτη. Η πρώτη πενταετία περιλαμβάνει τις φάσεις μελέτης και κατασκευής. Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 157 χιλιομέτρων και εκτείνεται έως τον ανισόπεδο κόμβο Χερσονήσου, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας παραχώρησης εντάσσεται και το δυτικό τμήμα Κίσσαμος – Χανιά, μέσω του δικαιώματος προαίρεσης.
Η ενεργοποίηση της προαίρεσης μήκους 30,4 χιλιομέτρων θα προχωρήσει με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, αναφερόμενος την ημέρα των υπογραφών του κυρίως έργου στη διαδικασία ένταξης του τμήματος Κίσσαμος – Χανιά, σημείωσε ότι αρχικά είχε παρουσιαστεί νομικό αδιέξοδο στο να ενταχθεί το εν λόγω τμήμα στη βασική σύμβαση παραχώρησης, καθώς δεν είχε διαγωνιστεί. Ωστόσο, όπως δήλωσε, «βοηθήσαμε κι εμείς για να βρεθεί η νομική λύση εκείνη που θα επέτρεπε να ενταχθεί στον ήδη εξαγγελθέντα διαγωνισμό η προαίρεση Χανιά – Κίσσαμος, χωρίς να χρειαστεί η αναβολή ή η επαναδημοπράτηση του έργου».
Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία του τμήματος Κίσσαμος Χανίων – Χανιά (Βαμβακόπουλο), μήκους 30,4 χιλιομέτρων. Η αρχή του τμήματος βρίσκεται στο πέρας του προβλεπόμενου Ισόπεδου Κόμβου Καλουδιανών, στην είσοδο της πόλης του Κισσάμου, και καταλήγει στον υφιστάμενο Ανισόπεδο Κόμβο Βαμβακόπουλου. Το έργο αυτό εντάσσεται στην Παραχώρηση του ΒΟΑΚ από Χανιά έως Ηράκλειο, συνολικού μήκους 187 χιλιομέτρων.
Η τεχνική φυσιογνωμία του έργου περιλαμβάνει κατασκευή αυτοκινητόδρομου τετράιχνης διατομής πλάτους 21,50 μέτρων χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις. Η διατομή θα περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, συνολικού πλάτους 7 μέτρων, λωρίδα έκτακτης ανάγκης πλάτους 2,50 μέτρων με λωρίδες καθοδήγησης, καθώς και κεντρική νησίδα συνολικού πλάτους 2,50 μέτρων με αμφίπλευρο στηθαίο ασφαλείας τύπου New Jersey.
Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή συνοδού παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου μήκους 31,4 χιλιομέτρων (23,25 χλμ. + 8,09 χλμ.), καθώς και σειράς τεχνικών έργων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται έξι ανισόπεδοι κόμβοι, ένας ισόπεδος κόμβος, δέκα γέφυρες με μέγιστο μήκος 214,2 μέτρα, δύο σήραγγες συνολικού μήκους περίπου 1.430 μέτρων, ένα ημιστέγαστρο μήκους 80 μέτρων, 41 ανισόπεδες διαβάσεις (34 κάτω και 7 άνω), 71 οχετοί διαφόρων διαστάσεων (σωληνωτοί και κιβωτοειδούς διατομής), καθώς και 36 έργα αντιστήριξης συνολικού μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων και μέγιστου ύψους 17,5 μέτρων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της κατασκευής προβλέπεται η δημιουργία Κέντρων Ελέγχου Σηράγγων (ΚΕΣ), Κέντρου Λειτουργίας και Συντήρησης, καθώς και Σταθμού Εξυπηρέτησης Επιβατών (ΣΕΑ). Με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σημαντικά είναι και τα μέτρα που προτείνονται για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Κατά τη φάση κατασκευής, προβλέπεται ότι από τις πιστώσεις για την υλοποίηση του έργου, θα εξασφαλίζονται κατά προτεραιότητα οι απαιτούμενες δαπάνες για έργα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η φύτευση και η αποκατάσταση του τοπίου. Επιπλέον, τονίζεται ότι για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εγκατάσταση απαραίτητη για την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Η σημασία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στο νησί είναι καθοριστική, καθώς αφορά όχι μόνο την οδική ασφάλεια αλλά και τη συνολική αναβάθμιση των μετακινήσεων και της ποιότητας ζωής στην Κρήτη.
Ο υφιστάμενος ΒΟΑΚ, σε μεγάλο μέρος του, είναι ένας παλαιός, στενός και επικίνδυνος δρόμος, χωρίς διαχωριστική νησίδα, με ελλιπή σήμανση και ελλείψεις σε σημεία κρίσιμα για την ασφάλεια, όπως στηθαία ασφαλείας, φωτισμό και κόμβους. Αυτός ο συνδυασμός έχει οδηγήσει διαχρονικά σε πολύ υψηλά ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων, με την Κρήτη να συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών με τα περισσότερα σοβαρά ατυχήματα πανελλαδικά.
Ο νέος ΒΟΑΚ, με σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως τετράιχνη διατομή με διαχωριστική νησίδα, λωρίδες έκτακτης ανάγκης, ελεγχόμενες προσβάσεις και ανισόπεδους κόμβους, μειώνει ριζικά τις πιθανότητες μετωπικών συγκρούσεων και επικίνδυνων προσπεράσεων – που αποτελούν βασική αιτία σοβαρών τροχαίων. Παράλληλα, η ύπαρξη σήραγγας, γέφυρας, σωστής ορατότητας και υποδομών παρακολούθησης κυκλοφορίας ενισχύει την πρόληψη, την άμεση επέμβαση και τη γενικότερη αίσθηση ασφάλειας των οδηγών.
Διαβάστε επίσης:
«Ελ. Βενιζέλος»: Μάχη εργολάβων για έργα 1 δισ. ευρώ στο αεροδρόμιο
ΑΒΑΞ: Στόχος το 2025 κύκλος εργασιών 800 εκατ. – Πως προχωράει η Γραμμή 4 του Μετρό
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανοίγει ο δρόμος για την οδική σύνδεση ΒΟΑΚ και Νέου Αεροδρομίου Κρήτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σιδηρόδρομος: Από τις αλλεπάλληλες ακινητοποιήσεις αμαξοστοιχιών και τις βλάβες, στις ράγες του εκσυγχρονισμού
- Ο… αυτόκλητος «mister 550.000 ευρώ», οι νέες business των εργολάβων, οι άσχετοι Τσέχοι που «χτυπούν» την Aegean, η «καρφάρα» του Κ.Μ. και όλα όσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο
- «Πράσινο» στο πρώτο θέρετρο ιστιοπλοϊκού τουρισμού στο Ιόνιο – Οι λεπτομέρειες του Project Anemos
- Βάσεις 2025: Ποιες σχολές εκτοξεύτηκαν, ποιες έμειναν στάσιμες και τα τμήματα με άδεια αμφιθέατρα
