• Ενέργεια

    Fatih Birol (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας): Ταυτόχρονα η ενεργειακή ασφάλεια με την ενεργειακή μετάβαση- Έμφαση στις κρίσιμες πρώτες ύλες

    Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής International Energy Agency

    Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής International Energy Agency


    «Ο ενεργειακός κόσμος αλλάζει γρήγορα και πρέπει να αλλάξει ακόμα πιο γρήγορα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής μας Fatih Birol στην Υπουργική Σύνοδο του ΔΟΕ που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία της Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 40 χώρες μέλη, αλλά και χωρών υπό σύνδεση ή ένταξη στον ΔΟΕ.
    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, επιβεβαιώθηκε ο ηγετικός ρόλος του ΔΟΕ στην προληπτική αντιμετώπιση των ενεργειακών διαταραχών τροφοδοσίας, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην ταχεία οικοδόμηση ενός ενεργειακού συστήματος που θα διασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας, την περιβαλλοντική αειφορία και την οικονομική ευημερία των μελών του.
    Οι ηγέτες της ενέργειας από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για την Υπουργική Σύνοδο του ΔΟΕ 2022 στις 23 και 24 Μαρτίου, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας για την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας, μείωσης της επιτάχυνσης της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια παγκοσμίως.
    «Εκτός από τη διασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, ο ΙΕΑ έχει μια νέα κατευθυντήρια αρχή: υποστηρίζει τις χώρες στην παγκόσμια προσπάθεια να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον ενεργειακό τομέα μέχρι τα μέσα του αιώνα», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.
    Η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα θα έδινε στον κόσμο μια ακόμη ευκαιρία να περιορίσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 °C, που είναι ένα κρίσιμο όριο για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
    Οι νέες εντολές του Οργανισμού καλύπτουν τομείς όπως η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης και ηγείται στον αγώνα του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα κατά της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στην επέκταση του έργου του ΙΕΑ στις κρίσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται για τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

    Καθοριστική η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών

    Τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών, στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ζητούν οι ευρωβουλευτές.
    Για να γίνει πιο ψηφιακή, ενεργειακά αποδοτική και κλιματικά ουδέτερη, η ΕΕ θα χρειαστούν περισσότερες κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο και κοβάλτιο για την κατασκευή μπαταριών και ηλεκτρικών μηχανών. Οι τεχνολογίες αυτές θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη στρατηγικών τομέων όπως: η ανανεώσιμη ενέργεια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ψηφιακές τεχνολογίες.

    Οι ήδη επιβαρυμένες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν πληγεί περαιτέρω από την πανδημία του κορονοϊού, και έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις κρίσιμων πρώτων υλών στην Ευρώπη φέρνοντας τη βιομηχανία αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε πόρους.



    ΣΧΟΛΙΑ