• Business

    Venture Capital: Στα 522,2 δισ. δολάρια θα φτάσει η αγορά έως το 2027

    • NewsRoom
    Αρετή Σαϊτη

    Αρετή Σαϊτη


    Η αγορά των Venture Capital αναμένεται να φτάσει τα 251,5 δισ. δολάρια για το 2023 συγκριτικά με τα 207,7 δισ. δολάρια που ήταν το 2022, σημειώνοντας σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) άνω του 21%. Εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 522,2 δισ. δολάρια έως το 2027.

    Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης της N2Growth “Private Equity & Venture Capital”.

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση στην Ευρώπη παρατηρείται πτώση κατά 32.1% από τρίμηνο σε τρίμηνο ενώ ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε κατά 19.2% το πρώτο τρίμηνο του 2023

    Ο κλάδος της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (TMT) αντιπροσώπευε το 40,1% των ευρωπαϊκών συμφωνιών, ακολουθούμενος από τον κλάδο των Βιομηχανικών Κατασκευών και της Αυτοκινητοβιομηχανίας με 25,2% και των Καταναλωτικών Αγαθών με 17,5%

    Το 2022 η Βόρεια Αμερική κυριάρχησε στην αγορά των επενδύσεων Venture Capital

    Οι επενδύσεις Venture Capital στην Ασία μειώθηκαν από 25.5 δις δολάρια το 4ο τρίμηνο του 2022 σε μόλις 13.5 δις δολάρια το 1ο τρίμηνο του 2023

    Οι επενδύσεις Venture Capital σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα πρωταγωνίστησαν στην Ασία το 1ο τρίμηνο του 2023

    Με βάση την πρόσφατη έκθεση της N2Growth, φαίνεται ότι μολονότι διανύουμε μία εξαιρετικά ασταθή περίοδο, η αγορά των Venture Capital αναμένεται να φτάσει τα 215.5 δις δολάρια για το 2023 σε σχέση με τα 207.7 δις δολάρια που ήταν το 2022, σημειώνοντας σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) άνω του 21%.

    Επιπλέον, η αγορά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 522.2 δις δολάρια έως το 2027, με σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνάει το 20%.

    Οι Κυρίαρχες Τάσεις του Κλάδου

    Αυξημένος ανταγωνισμός: οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων πιέζονται να διαφοροποιηθούν και να βρουν δημιουργικούς τρόπους να προσδώσουν αξία, εστιάζοντας σε εξειδικευμένους τομείς, αυξάνοντας τις αποδόσεις τους και οικοδομώντας ένα ισχυρό δίκτυο με βασικούς συντελεστές του κλάδου.

    Όπως δήλωση η Αρετή Σαΐτη, Senior Partner της N2Growth Greece, «οι εταιρίες PE/VC πρέπει να είναι ανοιχτές σε δημιουργικές και πρωτότυπες λύσεις για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ταλέντων που μπορεί να συναντήσουν σε αυτές τις εξειδικευμένες αγορές. Διαφορετικά, ενδέχεται να χάσουν πολύ χρόνο στην αναζήτηση ταλέντων ή να «χάσουν» σημαντικούς συνεργάτες λόγω του έντονου ανταγωνισμού».

    • Χρήση της τεχνολογίας: από την εικονική επισταμένη έρευνα (virtual due diligence) έως τη χρήση εργαλείων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό πιθανών επενδυτικών ευκαιριών, η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο σημαντικό μέρος του private equity, με την πανδημία να έχει επιταχύνει τη χρήση της τεχνολογίας στον κλάδο.
    • ESG: Τα θέματα γύρω από την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Υπευθυνότητα (ESG) γίνονται όλο και πιο σημαντικά τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύουν οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity firms), με τις επιχειρήσεις που ενσωματώνουν τα κριτήρια ESG στη διαδικασία λήψης των επενδυτικών τους αποφάσεων μέσα από την εφαρμογή σχετικών πρωτοβουλιών, να αυξάνονται συνεχώς.
    • Αυξημένη δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές: Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την αξιοποίηση αναδυόμενων αγορών, όπως η Ασία και η Λατινική Αμερική, με τους διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων (private capital fund managers) να έχουν αναπτύξει 28,2 δις δολάρια σε 1.352 συμφωνίες (deals) στη Λατινική Αμερική για το 2022.
    • Αυξανόμενο ενδιαφέρον για εξειδικευμένους τομείς: καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για συμφωνίες σε παραδοσιακούς τομείς όπως η τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη και με την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών λόγω της πανδημίας, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity firms) αναμένεται να αναζητήσουν ευκαιρίες σε εξειδικευμένους τομείς. Η καθαρή ενέργεια, η τεχνολογία υγειονομικής περίθαλψης (healthcare technology) και τα logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-Commerce) είναι πιθανό να δουν αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity firms) το 2023.

    Η ανάπτυξη ανά Γεωγραφική Περιοχή

    • Η αγορά των Venture Capital αναμένεται να φτάσει τα 251.5 δις δολάρια για το 2023 συγκριτικά με τα 207.7 δις δολάρια που ήταν το 2022, σημειώνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) άνω του 21%, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 522.2 δις δολάρια έως το 2027 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 20%. Το 2022, η Β. Αμερική κυριάρχησε στην αγορά επενδύσεων Venture Capital, αντανακλώντας την ισχυρή επιχειρηματική κουλτούρα και το επενδυτικό οικοσύστημα της περιοχής.
    • Στην Ευρώπη παρατηρείται πτώση κατά 32.1% από τρίμηνο σε τρίμηνο ενώ ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε κατά 19.2% το πρώτο τρίμηνο του 2023. Με τον υψηλό πληθωρισμό να επιμένει και μια ολοένα πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, οι επενδυτές χρησιμοποιούν λιγότερα κεφάλαια εστιάζοντας περισσότερο την προσοχή τους στην απόδοση των κεφαλαίων.
    • Οι διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων (private capital fund managers) έχουν αναπτύξει 28,2 δις δολάρια σε 1.352 συμφωνίες στη Λατινική Αμερική για το 2022, λόγω της αύξησης των επενδύσεων σε in infrastructure assets.
    • Οι επενδύσεις Venture Capital στην Ασία μειώθηκαν από 25.5 δις δολάρια το 4ο τρίμηνο του 2022 σε μόλις 13.5 δις δολάρια το 1ο τρίμηνο του 2023, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις Venture Capital σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα πρωταγωνίστησαν στην Ασία το 1ο τρίμηνο του 2023, με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να ξεχωρίζουν.

    Τα χαρακτηριστικά της Αγοράς Εργασίας στον κλάδο

    • Σε μια ανταγωνιστική αγορά που σημειώνει ρεκόρ διαθέσιμων κεφαλαίων, οι επενδυτές επικεντρώνονται στην ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα, πιέζοντας για την απόδοση των επενδύσεων (ROI) αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία της δημιουργίας αξίας. Ακολουθούν οι 3 κλάδοι που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαϊκών συμφωνιών:

    ×          Τεχνολογία, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνίες (TMT): 40,1%

    ×          Βιομηχανικές Κατασκευές και Αυτοκινητοβιομηχανία: 25,2%

    ×          Καταναλωτικά Αγαθά: 17,5%

    Όπως δήλωσε η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner της N2Growth Greece «Είναι σαφές ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τη χρήση της τεχνολογίας ανεξαρτήτως κλάδου, επηρεάζοντας σημαντικά και το private equity που θα πρέπει να ακολουθήσει μέσα από την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα εναλλακτικά δεδομένα».

    • Ο κλάδος του private equity απασχολεί άμεσα περισσότερους από 14 εκατομμύρια εργαζόμενους με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 1,2 τρις δολάρια στις ΗΠΑ για το 2022, με περισσότερο από το 74% των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων να έχει κατευθυνθεί προς τις μικρές επιχειρήσεις.
    • Τα θέματα γύρω από την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Υπευθυνότητα (ESG) είναι κρίσιμος συντελεστής όταν εξετάζονται ενδεχόμενες επενδυτικές κινήσεις, με το 65% στις ΗΠΑ να σκοπεύουν να αυξήσουν τους σχετικούς ελέγχους κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων το 2023.
    • Στη Λατινική Αμερική, τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 οι νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 7 δις δολάρια από 478 συμφωνίες.
    • Οι μεγαλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις της Λατινικής Αμερικής συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης, καθώς οι επενδύσεις ρεκόρ που παρατηρούνται στην περιοχή επιτρέπουν στις τοπικές εταιρείες να ενισχύσουν τις προσλήψεις και να αναζητήσουν ταλέντα και εκτός συνόρων.
    • Η Λατινική Αμερική έχει τουλάχιστον 27 ιδιωτικές εταιρείες με αποτιμήσεις 1 δις δολαρίων ή περισσότερο (unicorns).
    • Η Korea Investment Corp. δήλωσε ότι επιδιώκει να προσλάβει οκτώ έμπειρους εναλλακτικούς επενδυτές (alternatives investors) στη Σεούλ τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα σχέδια του κρατικού επενδυτικού ταμείου 200 δις δολαρίων για την περαιτέρω ενίσχυση των κατανομών στις ιδιωτικές αγορές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
    • Οι επενδύσεις Venture Capital στην Ασία μειώθηκαν από 25,5 δις δολάρια το 4ο τρίμηνο του 2022 σε μόλις 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 1ο τρίμηνο του 23, διαμορφώνοντας το χαμηλότερο τρίμηνο επενδύσεων Venture Capital που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή από το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

    Diversity & Inclusion

    • Μέσα από την έκθεση της N2Growth, αναδείχθηκε ότι το 23% των επενδυτικών θέσεων σε επιχειρήσεις Private Equity παγκοσμίως κατέχονται από γυναίκες, ενώ μόλις το 12% σε θέσεις Διευθύνοντος Συμβούλου είναι γυναίκες.
    • Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον μία γυναίκα ως επενδυτική εταίρο αυξήθηκε σε 43%, από 35% που ήταν το 2020 και 32% το 2018 αντίστοιχα. Ωστόσο, μόνο το 15% των εταιρειών δήλωσε ότι είχε περισσότερες από μία.
    • Ειδικά για τις ΗΠΑ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 77% των επενδύσεων Venture Capital πηγαίνει σε εταιρείες με λευκούς Founders, με λιγότερο από 10% να πηγαίνει σε γυναίκες Founders και λιγότερο από 1% να πηγαίνει σε Αφροαμερικανούς Founders.



    ΣΧΟΛΙΑ