• Business

    «Βαθιά ανάσα» για τους 700 εργαζομένους της Creta Farms


    «Το χρώμα του χρήματος» είδαν ύστερα από αρκετό διάστημα οι εργαζόμενοι της Creta Farms.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα προσωρινή διοίκηση προχώρησε χθες σε πληρωμές μισθών, δίνοντας «βαθιά ανάσα» στους περίπου 700 υπαλλήλους της εταιρείας.

    Οι μισθοί που καταβλήθηκαν διέφεραν ανάλογα με τα χρήματα που όφειλε η επιχείρηση σε κάθε υπάλληλο. Έτσι, κάποιοι έλαβε ενάμιση μισθό, κάποιοι πήραν ένα μισθό και κάποιοι άλλοι ένα δεκαπενθήμερο.

    Η παραπάνω εξέλιξη εκτιμάται πως κατέστη εφικτή μετά το «άνοιγμα» του factoring, το οποίο αποτελούσε ζητούμενο για να επανέλθει η εταιρεία σε κανονικούς ρυθμούς. Κάτι που μέχρι αυτή την στιγμή δεν επιβεβαιώνεται.

    Παράλληλα, καθησύχασε τους φόβους των εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Είχε περάσει μια εβδομάδα από την αλλαγή διοίκησης, με πρωτοβουλία των πιστωτριών τραπεζών και παρά τις διαβεβαιώσεις δεν είχαν δει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Οι εργαζόμενοι ελπίζουν πως θα εξοφληθούν πλήρως, μέχρι την οριστική μετάβαση της εταιρείας στο νέο ιδιοκτήτη. Υπενθυμίζεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα ψήφου από τους αδελφούς Δομαζάκη.

    Στο μεταξύ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα προσωρινή διοίκηση ετοιμάζεται και για την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας από τους πιστωτές της και να προχωρήσει απρόσκοπτα ο διαγωνισμός εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. H υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 106 είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί το εγχείρημα διάσωσης της εταιρεία, να αποκατασταθεί η παραγωγική διαδικασία που έχει σταματήσει λόγω έλλειψης ρευστότητας και κυρίως να αποφευχθούν ενδεχόμενες «επιθετικές κινήσεις» από τους πιστωτές.

    Πριν από μερικές μέρες, το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου έκανε το αίτημα των πιστωτριών τραπεζών για αλλαγή διοίκησης στην πολύπαθη αλλαντοβιομηχανία, ορίζοντας ως μέλη της διοίκησης της Creta Farms, τους προταθέντες από τις τράπεζες. Η κίνηση αυτή, κρίθηκε αναγκαία καθώς υπήρχε έντονη αβεβαιότητα σχετικά με ποιος βασικός μέτοχος ελέγχει τη διοίκηση, την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης από την συσσώρευση υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών (άνω των 13 εκατ. Ευρώ). Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή. Αν και έχει ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα το data room στους υποψήφιους επενδυτές,



    ΣΧΟΛΙΑ