• Business

    Βασίλης Καραμούζης (Εθνική): Διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες αναζητούν μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ

    Βασίλης Καραμούζης

    Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής, Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής


    Ακόμη μια κατηγορία επενδυτών αναζητά επενδυτικό καταφύγιο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  στη σημερινή συγκυρία, σύμφωνα με τον  Βασίλη Καραμούζη, Γενικό  Διευθυντής, Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής,  της Εθνικής Τράπεζας. Μιλώντας χθες στη δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η ΗΑΕΕ, είπε ότι μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ δείχνουν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες που παραδοσιακά κερδίζουν από την εξόρυξη πετρελαίου, σήμερα, μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και την πτώση της απόδοσης των επενδύσεών τους αναζητούν…καταφύγιο στις ΑΠΕ.

    Οι εταιρείες αυτές “κοιτάνε πολύ σοβαρά και με μεγάλα νούμερα να επενδύσουν σε ΑΠΕ και στην Ελλάδα”, γιατί οι δείκτες των αποδόσεων είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί. Το τραπεζικό σύστημα, όπως είπε, μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκες χρηματοδότησης του κλάδου, σημείωσε και διαθέτει αφοσιωμένες διευθύνσεις σε τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις, έχει  το τεχνικό Know how και γνωρίζει τους επενδυτές.

    “Τα ΑΠΕ είναι από τους λίγους κλάδους που οι επενδυτές μπορεί να είναι από αγρότες και βιομηχάνους μέχρι επενδυτικά fund του εξωτερικού και έχει ιδιαίτερη σημασία η τράπεζα να επικοινωνεί μαζί τους με βάση τις ανάγκες τους”, σημείωσε.

    Καμιά διακοπή στη χρηματοδότηση

    Στις ΑΠΕ ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι δεν βλέπει καμία διακοπή στη ροή χρηματοδότησης προς τις επενδύσεις, οι οποίες προχωρούν κανονικά. “Βλέπουμε ενδιαφέρον για εξαγορές αδειών ώριμων έργων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πιθανή ανησυχία υπάρχει για την εφοδιαστική αλυσίδα που τροφοδοτούν τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά ειδικά αν αναζωπυρωθεί η πανδημία”.

    Η Εθνική Τράπεζα πάντα έδινε έμφαση στην ενέργεια και συνεχίζει να το κάνει και εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, σημείωσε και τόνισε ότι ήδη είναι στο 1 δισ. οι χρηματοδοτήσεις σε ΑΠΕ και ακόμη 1 δισ. οι χρηματοδοτήσεις που εξετάζονται.

    Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, “η ενέργεια ήταν και θα είναι κομμάτι του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες Μαρτίου εκταμιεύσαμε 150 εκατ. και εγκρίναμε άλλα 120 εκατ. σε ενεργειακές εταιρείες, άρα δεν άλλαξε ο σχεδιασμός μας”.

    Ο κ. Καραμούζης πρόσθεσε ότι στη χώρα μας υπάρχει μια νηφαλιότητα μέσω και της εμπειρίας της 10ετούς κρίσης που βιώσαμε παλαιότερα, η οποία φάνηκε χρήσιμη σε αυτή την περίοδο. “Οι ενεργειακοί προμηθευτές δέχτηκαν πιέσεις στην εισπραξιμότητα, οι περιορισμοί μετακίνησης μείωσαν τις εισπράξεις και είχαμε μια πτώση, αλλά θεωρούμε ότι δεν είναι σε επίπεδα προβληματικά. Αν η ύφεση τραβήξει χρονικά θα δούμε πως μπορούμε να τους στηρίξουμε περαιτέρω, και μέσω της Αναπτυξιάκης Τράπεζας”, δήλωσε.

    Στη διΰλιση και την εμπορία καυσίμων, η Εθνική παρατηρεί μια κατακόρυφη πτώση ζήτησης με 50-60% στα καύσιμα. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου για τις εταιρείες αυτές θα επηρεάσει τα περιθώρια διΰλισης, όπως εκτιμά ο ίδιος, αλλά σημειώνει ότι “οι εταιρείες αυτές έχουν ισχυρούς ισολογισμους και χρηματοδοτήσεις από τις χρηματαγορές άρα είμαστε αισιόδοξοι”.



    ΣΧΟΛΙΑ