• Business

    Under Armour: Δικαστική διαμάχη των μετόχων με τον ιδρυτή για κρυφά μηνύματα και διαρροές σε δημοσιογράφο του Bloomberg

    • NewsRoom
    Kevin Plank, ιδρυτής της Under Armour

    Kevin Plank, ιδρυτής της Under Armour


    Παράνομες ηχογραφήσεις, διαρροή εμπιστευτικών οικονομικών στοιχείων και παιχνίδια με τη τιμή της μετοχής. Ο ιδρυτής της εταιρείας αθλητικών ειδών, Kevin Plank, βλέπει τη διαμάχη του με τους μετόχους που ξεκίνησε το 2017, ύστερα από αγωγή των δεύτερων να αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες με νέες αποκαλύψεις για inside information που παρείχε ο ίδιος σε πρώην δημοσιογράφο στην τηλεόραση του Bloomberg.

    To 2017 οι μέτοχοι της εταιρείας κατέθεσαν αγωγή εναντίον του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία υποστηρίζοντας ότι η Under Armour διόγκωσε τεχνητά την τιμή της μετοχής «μαγειρεύοντας» τριμηνιαία αποτελέσματα, για να μην υποστεί ζημιές στο χρηματιστήριο.

    Ταξίδια με τζετ και εμπιστευτικά εταιρικά στοιχεία

    Με τη διερεύνηση της υπόθεσης να «τρέχει» ακόμα, κάποια δικαστικά έγγραφα τοποθετούν στο κάδρο και την εμπλοκή μίας δημοσιογράφου που τότε δούλευε στο Bloomberg, την Stephanie Ruhle. Κάποια μέσα αναφέρουν ότι οι μέτοχοι στράφηκαν και εναντίον της με νέα αγωγή.

    Στις μεταξύ τους συνομιλίες, με ένα κινητό που είχε δώσει ο Plank στη Ruhle, ο πρώτος μοιραζόταν οικονομικά στοιχεία της εταιρείας με τη δημοσιογράφο, της έστελνε ηχογραφημένα συνομιλίες του με άλλα στελέχη της εταιρείας χωρίς να έχουν λάβει γνώση αυτοί και της ζητούσε να αξιολογήσει τις δηλώσεις των στελεχών για τα αποτελέσματα της εταιρείας, πριν αυτά δημοσιοποιηθούν.

    Στα παραπάνω προστίθενται και κάποια ταξίδια με το ιδιωτικό αεροπλάνο που μισθώνει η εταιρεία, με την Ruhle να υποστηρίζει ότι ήταν φίλοι, έκαναν κάποια ταξίδια μαζί και συμβουλεύονταν ο ένας τον άλλον. Παραδέχτηκε πάντως σε κατάθεση της ότι πέταξε με το ιδιωτικό τζετ του Plank τουλάχιστον δύο φορές – μία φορά από τις Κάννες της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη και μία άλλη φορά από τη Νέα Υόρκη στη Βαλτιμόρη.

    Οι κατηγορίες για πλασματικά νούμερα

    Οι μέτοχοι της εταιρείας κατηγορούν τον Plank ότι είχε επίγνωση των χαμηλών επιδόσεων της εταιρείας και χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές για να παρουσιάσει μία πλαστή ανάπτυξη.

    Σε αυτές τις κατηγορίες εμπλέκεται και η Ruhle, η οποία φέρεται να τον συμβούλευε για το πώς να αντιμετωπίσει μία έκθεση της Morgan Stanley η οποία ανέδειξε τις χαμηλές πωλήσεις. Στην ίδια έκθεση η επενδυτική τράπεζα υποβάθμιζε τη μετοχή και την τιμή-στόχο της.

    Και δεν ήταν μόνο η Morgan Stanley η οποία είχε εντοπίσει κενά στα στοιχεία που παρουσιάζονταν αλλά και οι ομοσπονδιακές αρχές, με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών με κατηγορίες ότι μετατόπιζε τις πωλήσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο.

    Η Under Armour συμφώνησε το 2021 να καταβάλει 9 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς χωρίς όμως να διαψεύσει τις κατηγορίες.

    Τα δημοσιεύματα που «έκαψαν» τον CEO

    Η Wall Street Journal αναφέρθηκε στη σχέση του Plank και της Ruhle για πρώτη φορά το 2019, χαρακτηρίζοντας τη δεύτερη ως έναν «ασυνήθιστο» σύμβουλο του CEO.

    Τα δικαστικά έγγραφα από τις ανακρίσεις τους αποδεικνύουν ότι αλληλογραφούσαν τακτικά και η Ruhle είχε πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία που ήταν εμπιστευτικά.

    Ο Planκ παραμένει εκτελεστικός σύμβουλος της εταιρείας, αν και αποχώρησε από τη θέση του CEO το 2019. Η αγωγή των μετόχων αφορά την περίοδο πριν το 2016, όταν η Ruhle ήταν ακόμα παρουσιάστρια στην τηλεόραση του Bloomberg, ενώ από το 2016 και μετά εργάζεται στο MSNBC.

    Η εταιρεία μετά τις νέες αποκαλύψεις δήλωσε ότι η Ruhle υπηρέτησε ως ειδική, μη αμειβόμενη σύμβουλος ενώ ήταν παρουσιάστρια στο Bloomberg news καθώς και μετά την ένταξή της στο MSNBC το 2016.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε ως start up εκτοξεύτηκε το 2015, ανταγωνιζόμενη κολοσσούς όπως η Adidas και η Nike, όμως το 2017 δεν κατάφερε να διατηρήσει τις υψηλές πωλήσεις και από τα 50 δολάρια τιμή μετοχής το 2015, έπεσε στα 6 δολάρια το 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Lego: Κατέγραψε την μεγαλύτερη μείωση κερδών εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες

    Βρετανία: Έως και £100 εκατ. το κόστος για τις αεροπορικές μετά το χάος στα αεροδρόμια

    Τζόρτζια Μελόνι: Βάζει πλαφόν στα αεροπορικά εισιτήρια – Αντιδράσεις από τις εταιρείες του κλάδου



    ΣΧΟΛΙΑ