• Business

    Τσαμάζ (ΟΤΕ): Έτος ρεκόρ το 2022 – Οι πυλώνες ανάπτυξης για το 2023

    Μιχάλης Τσαμάζ, CEO ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, CEO ΟΤΕ


    Xρονιά ισχυρών επιδόσεων χαρακτήρισε το 2022 ο CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας χθες σε αναλυτές κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, με το 2023 να προβλέπεται ακόμα καλύτερο, με τον Όμιλο να συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα ύψους 640 εκατ. ευρώ σε δίκτυα 5G και οπτικές ίνες.

    Ο κ. Τσαμάζ είπε ότι ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι μεγάλος το 2023, ωστόσο ο ΟΤΕ διατηρώντας τα όπλα του, που είναι το επενδυτικό του πρόγραμμα αλλά και η ισχυρή πελατειακή του βάση σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, αναμένεται να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Επίσης η Διοίκηση για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης της Telekom Romania, καθώς σε σχετική ερώτηση είπε πως «παρακολουθούμε την αγορά για οποιαδήποτε στρατηγική κίνηση που θα είχε νόημα».

    Στην Ελλάδα το 2022 τα έσοδα και η κερδοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Επίσης η Διοίκηση για την αναπροσαρμογή της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων του ΟΤΕ καθώς και για το ύψος του μερίσματος, αφού θα προτείνει τη διανομή μικτού μερίσματος ύψους 0,5765 ευρώ ανά μετοχή συνολικής αξίας 425 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ και Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ περίπου) ανέφερε πως υφίσταται one-off υποχρέωση πληρωμής φόρων 100 εκατ. ευρώ το 2023, η οποία αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των λειτουργικών κερδών.

    Ο ΟΤΕ είναι σήμερα ο κύριος Systems Integrator για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, παρέχοντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, και αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT τα επόμενα χρόνια, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει τα δίκτυα FTTH μέσα στο 2023, αλλά και τα δίκτυα 5G, όπου θέλει να επιτύχει το 90% της πληθυσμιακής κάλυψης.

    Επίσης ο CEO του ΟΤΕ επεσήμανε την μάχη που δίνει ο ΟΤΕ για την πειρατεία, επισημαίνοντας ότι στόχος του ΟΤΕ το 2023 είναι ο περιορισμός της.

    Μαζαράκης: Αυξημένο το ενεργειακό κόστος – Μειώθηκαν τα έσοδα στη Ρουμανία

    Απαντώντας σε ερωτήσει για το τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία, ο CFO του ΟΤΕ Μπάμπης Μαζαράκης είπε ότι ο Όμιλος απαντάει στις επιθετικές κινήσεις του ανταγωνισμού, κάνοντας βελτιωτικές κινήσεις με προσφορές ενώ συνεχίζει να κοιτάει την αγορά.

    Μιλώντας για την Ρουμανία, ο κ. Μαζαράκης είπε ότι ο ΟΤΕ κέρδισε συνδρομητές το προηγούμενο έτος, σταθεροποιώντας παράλληλα την θέση του στη χώρα, ωστόσο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11,8% και διαμορφώθηκαν στα 73,0 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως τη συνεχιζόμενη επίδραση από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο για πρώτη φορά δεν αποκλείστηκε η πώληση της Telekom Romania.

    Για τις ελεύθερες ταμειακές ροές ο κ. Μαζαράκης είπε ότι πέρυσι οι ελεύθερες ταμειακές ροές, που ανήλθαν στα 597 εκατ. ευρώ, ενισχύθηκαν με ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ που προέκυψε από ένα φορολογικό όφελος, το οποίο ωστόσο δεν θα επαναληφθεί το 2023. Έτσι, όπως διευκρίνισε, πέρυσι δόθηκε ως ανταμοιβή το 85% του free cash flow, ενώ το ίδιο ποσοστό θα είναι και φέτος (από τα 500 εκατ. που αναμένει o OTE ως free cash flow, θα μοιραστούν 425 εκατ. ευρώ).

    Για την υπηρεσία του payzy, ο CFO του ΟΤΕ είπε ότι η πραγματικότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες, αφού ο στόχος ήταν να φτάσει τις 90.000 μέχρι τέλος του χρόνου, αλλά οτι συνδρομητές έχουν ήδη ξεπεράσει τους 100.000.

    Σταθερή τηλεφωνία και FTTH

    Στη σταθερή τηλεφωνία, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται στην αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών, καθώς οι ανταγωνιστικές της υπηρεσίες και η αναβάθμιση των πελατών φωνής σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, οδήγησαν σε νέα αύξηση των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών κατά 2,8% σε σύγκριση με το τέλος του 2021, σε 2.3 εκατ. ενώ ο ΟΤΕ προσέλκυσε την πλειονότητα των καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς στο τρίμηνο.  Επίσης κατέγραψε ακόμα ένα τρίμηνο αύξησης των συνδρομητών που απολαμβάνουν υπηρεσίες οπτικής ίνας (FTTx), κατά 26,1% σε ετήσια βάση, με 18 χιλιάδες καθαρές προσθήκες στο τρίμηνο.

    Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επιταχύνει την ανάπτυξη του FTTH για να φτάσει περίπου τα 1,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Στο τρίμηνο οι πελάτες FTTH κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ, κατά 27 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να αγγίζει τους 137 χιλιάδες. Το συνολικό ποσοστό διείσδυσης στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 16% στο τέλος του έτους από 11% ένα χρόνο νωρίτερα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μιχάλης Τσαμάζ: Θα αντέξει στον ανταγωνισμό ο ΟΤΕ – Επενδυτικό πλάνο 640 εκατ. ευρώ το 2023

    ΟΤΕ: Ρεκόρ δεκαετίας για έσοδα και κέρδη στην Ελλάδα – Δίνει 425 εκατ. στους μετόχους



    ΣΧΟΛΙΑ