• Business

    TUI: Ισχυρά κέρδη με βοήθεια από Ελλάδα – Εν αναμονή της απόφασης για delisting από Λονδίνο

    • Μαρία Βε
    Sebastian Ebel, CEO της TUI

    Sebastian Ebel, CEO της TUI


    Κέρδη σημειώνει η μετοχή της TUI την Τρίτη στη Φρανκφούρτη, καθώς ο γερμανικός αεροπορικός κολοσσός ανέφερε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο και ρεκόρ εσόδων για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

    Η εταιρεία, επικαλούμενη την αυξημένη ζήτηση πελατών και τις ανταγωνιστικές τιμές, ανέφερε ενισχυμένες κατά 15% πωλήσεις, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.

    Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός φορέας της Ευρώπης σημείωσε λειτουργικά κέρδη 6 εκατομμυρίων ευρώ (6,46 εκατομμύρια δολάρια), ενώ διατήρησε την προοπτική του για αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 25% το 2024.

    Το δ’ τρίμηνο τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 4,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αυξημένες κρατήσεις στα περισσότερα τμήματα.

    Ο όμιλος επανέλαβε την καθοδήγησή του για όλο το έτος, προβλέποντας αύξηση των εσόδων κατά 10% και αύξηση 25% στα υποκείμενα κέρδη προ τόκων και φόρων.

    Ανέφερε ότι η δυναμική του συνεχίστηκε καθώς οι κρατήσεις από έτος σε έτος αυξήθηκαν κατά 8% τόσο για την τρέχουσα σεζόν του χειμώνα, όσο και για το καλοκαίρι του 2024.

    Πρόσθεσε δε ότι, επί του παρόντος, έχει καταγράψει συνολικά 9,4 εκατομμύρια συνδυασμένες μεταφορές για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο και το καλοκαίρι του 2024, σε σύγκριση με έναν συνδυασμένο αριθμό 8,7 εκατομμυρίων το προηγούμενο έτος.

    Η μετοχή σημείωσε άνοδο 7,4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Τρίτης ενώ περίπου στις 10:44 ώρα Ελλάδος σημείωνε άνοδο λίγο πάνω από 3%.

    Αρωγός η Ελλάδα

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δήλωσε μετά το καλοκαίρι ότι οι τιμές πώλησης και οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2023 ήταν «πολύ μπροστά» σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Η ταξιδιωτική ζήτηση στην Ευρώπη ανέκαμψε από την πανδημία το περασμένο καλοκαίρι, παρά τον πληθωρισμό που επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

    Ωστόσο, παρόλο που άλλες εταιρείες έλαβαν αποφάσεις να προχωρήσουν σε μειώσεις των τιμών, προκειμένου να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες, η TUI ανέφερε ότι οι μέσες χειμερινές τιμές αυξήθηκαν κατά 4%.

    Επιπλέον, επεσήμανε ότι για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, παραμένουν αυξημένες επίσης κατά 4%.

    Τόνισε ακόμη ότι η ζήτηση για όλους τους βασικούς προορισμούς μεσαίων και μικρών αποστάσεων είναι επί του παρόντος αυξημένη, με την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία να αναφέρονται ως οι πιο δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί.

    Εν αναμονή της μεγάλης απόφασης για delisting από το Λονδίνο

    Την ίδια στιγμή, οι μέτοχοι της Tui, η οποία είναι εισηγμένη σε δύο χρηματιστηριακές αγορές, καλούνται να αποφασίσουν σήμερα για τα σχέδια διαγραφής από το Λονδίνο και παραμονής στη Φρανκφούρτη.

    Σε περίπτωση που εγκριθεί η συγκεκριμένη ενέργεια, διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2024.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι η παραμονή της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης θα πρέπει να συνεχιστεί με αναβάθμιση στο τμήμα της αγοράς Prime Standard και ένταξη στο MDAX.

    «Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των μετόχων μας και έχουμε συζητήσει εκτενώς. Το delisting από το Λονδίνο θα προσφέρει σοβαρά πλεονεκτήματα για τους επενδυτές και την εταιρεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικονομικός διευθυντής Mathias Kiep.

    Διαβάστε επίσης: 

    TUI: Προς ιστορικό ρεκόρ οδεύει η Ελλάδα για την τουριστική περίοδο του 2024

    TUI: Άλμα 9% για τη μετοχή μετά τα ισχυρά αποτελέσματα και τις ευοίωνες προβλέψεις

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έως 40€ ανά μετοχή το Buy Back για τα επόμενα δύο χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ