• Business

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έως 40€ ανά μετοχή το Buy Back για τα επόμενα δύο χρόνια

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Έως τα 40€ ανά μετοχή θα ανέλθει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών του Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το οποίο θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2026 και θα αφορά το 10% των ιδίων μετοχών, ενώ ως κατώτατο όριο της τιμής κτήσης των μετοχών ορίζονται τα 0,57€/ανά μετοχή.

    Το παραπάνω μαζί με την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας, δηλαδή την αφαίρεση των όρων «Συμμετοχών, Ακινήτων, Κατασκευών και Α.Ε», μαζί με την έγκριση του placement 6 εκατ. Μετοχών, θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα προς ψήφιση από την έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 στα γραφεία της.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιανουαρίου η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης με την AXIA Ventures να ενεργεί ως Διεθνής Συντονιστής για την πώληση 5 εκατ. μετοχών οι οποίες στην πορεία αυξήθηκαν στις 6 εκατ. Μετοχές (δηλαδή το 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με δέκα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια από την Ευρώπη και την Αμερική να απορροφούν το «πακέτο».

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στο ολοένα και αυξανόμενο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, που είχε εκδηλωθεί για τον επιχειρηματικό όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το οποίο έχει προκύψει από την ισχυρή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των ευοίωνων προοπτικών της εισηγμένης σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του με στόχο το διπλασιασμό των κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο 1 δισ. ευρώ ανά έτος εντός της επόμενης πενταετίας.

    Τις προοπτικές αυτές τις είδαν και τα ξένα funds κατά τη διάρκεια του roadshow που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια αυτού τονίστηκε από τα στελέχη της διοίκησης  ότι ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι στρατηγικά τοποθετημένος, κατάλληλα εφοδιασμένος και σε άριστη οικονομική κατάσταση.

    Νέα τιμή-στόχος που ξεπερνά τα 20 ευρώ

    Ύστερα από την ανακοίνωση του placement των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι προβλέψεις για την τιμή της μετοχής της εισηγμένης είναι ευοίωνες καθώς αυτή διαμορφώνεται τουλάχιστον στα  δύο μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες θέτουν μεταξύ των 20 και των 22,2 ευρώ.

    Οι τιμές αυτές, για τις οποίες δεν έχει υπολογιστεί η επικράτηση στους διαγωνισμούς για την Αττική Οδό και το Χανιά-Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), μεταφράζονται σε αύξηση 39,28% και 54,6% από την τρέχουσα.

    Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατο σημείωμα της Piraeus Securities η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνεται στα top picks με την τιμή στόχο να διαμορφώνεται στα 22,2 ευρώ. Στο σημείωμα της χρηματιστηριακής, που αφορά την επενδυτική στρατηγική για την ελληνική αγορά για το 2024, αναφέρεται επίσης ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  προσφέρει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου της τάξεως του 60%, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο μεταξύ των μετοχών που εντάσσονται στα top picks.

    Εάν, δε, ληφθεί υπόψη και η προσθήκη της Αττικής Οδού στο χαρτοφυλάκιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τότε υπάρχει και η δυνατότητα για μεγαλύτερο upside. Η χρηματιστηριακή προβλέπει μετά από μια ομαλοποίηση της κερδοφορίας του τομέα θερμικής ενέργειας, το EBITDA για το 2023 να έρθει στα επίπεδα των 0,5 δισ. ευρώ και 0,6 δισ. ευρώ για το 2024, πριν ενισχυθεί σημαντικά το 2026 φτάνοντας τα 0,7 δισ. Ευρώ. Η χρηματιστηριακή αναφέρει, επίσης, ότι τα EBITDA μπορούν να ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. Ευρώ σε ετήσια βάση εάν συμπεριληφθεί και η αποτίμηση της Αττικής Οδού.

    Η δεύτερη χρηματιστηριακή που καλύπτει τη μετοχή της εισηγμένης είναι η Euroxx, η οποία δίνει τιμή-στόχο στα 20,2 ευρώ και σύσταση overweight. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί μια καλή μακροπρόθεσμη ιδέα δεδομένης της πολύ μεγάλης υπολειπόμενης διάρκειας ζωής του χαρτοφυλακίου των παραχωρήσεων αλλά και του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος σε ΑΠΕ.

    Σχετικά με την Αττική Οδό η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι έχει προβλέψιμες χρηματοροές σε συνέχεια της ανθεκτικής κίνησης του αυτοκινητοδρόμου δεδομένης της στρατηγικής του σημασίας ως ο μόνος αυτοκινητόδρομος σε οικιστική περιοχή.

    Τι θα συζητηθεί στην ΕΓΣ

    Αναλυτικότερα, τα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή ΕΓΣ είναι τα εξής:

    1. Έγκριση της από 18.01.2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, με την οποία αποφασίστηκε η οριστική παύση αγορών ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος που είχε εγκριθεί με την από 20.10.2022 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας.

    2. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των €3.420.000, με καταβολή μετρητών, με την έκδοση 6.000.000 κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,57 εκάστης και με τιμή διάθεσης €13,20 ανά μετοχή, και αποκλεισμός του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ.1 του Ν. 4548/2018.

    3. Υπό τον όρο υπερψήφισης του θέματος υπ’αριθμ. 2, ακύρωση 6.000.000 ιδίων μετοχών που κατέχει η Εταιρεία, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5.80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, και, κατ’ ακολουθία, μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των €3.420.000.

    4. Τροποποίηση του αρ. 5 παρ. 1 του καταστατικού της Εταιρείας συνεπεία των υπό 2 και 3 αποφάσεων.

    5. Έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4845/2018, όπως ισχύει, και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο.

    6. Μεταβολή της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της Εταιρίας και τροποποίηση του άρθρου 1 (Σύσταση – Επωνυμία) του Καταστατικού της Εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 13 Φεβρουαρίου η κρίσιμη Γενική Συνέλευση για την πώληση του 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου

    Το placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης από διεθνή fund που τοποθέτησαν 79,2 εκατ. ευρώ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επισφραγίζει την κυριαρχία της με την επικράτηση στο ΒΟΑΚ



    ΣΧΟΛΙΑ