• Business

    Τουρισμός: Έρχονται δωμάτια καραντίνας μέσα στα ξενοδοχεία – Αντιδρούν οι ξενοδόχοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού


    Ξενοδοχεία καραντίνας ψάχνει το υπουργείο Τουρισμού, όμως δεν βρίσκει….και έτσι με νέα ΚΥΑ φέρνει δωμάτια καραντίνας μέσα στα ξενοδοχεία….

    Οι ξενοδόχοι βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στον υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη καθώς όπως λένε, πρόκειται για μία πρόχειρη λύση και κυρίως επισημαίνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να χάσει το πλεονέκτημα της ασφαλούς χώρας.

    Η απόφαση για δωμάτια καραντίνας μέσα στα ξενοδοχεία λήφθηκε καθώς η προηγούμενη ΚΥΑ για να μισθωθούν ξενοδοχεία καραντίνας σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς έτυχε μικρής ανταπόκρισης.

    Στην Κρήτη για παράδειγμα κανένας ξενοδόχος δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, κανένα ξενοδοχείο δεν δέχεται να φιλοξενεί μόνο τουρίστες που θα βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.

    Από την άλλη οι μικροί ξενοδόχοι έχουν βγει στην κυριολεξία στα κάγκελα….καθώς στα 10 δωμάτια θα πρέπει το ένα να προορίζεται για τη διαμονή νοσούντων (στα 50 δωμάτια τα 2 και πάνω από 50 το 3%)…

    Η τουριστική αγορά «βράζει» λοιπόν για τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια καραντίνας.

    «Ελάχιστοι θα δώσουν τις μονάδες τους για ξενοδοχεία καραντίνας», λένε οι ξενοδόχοι. Διότι τα χρήματα είναι λίγα, 30 ευρώ την ημέρα για κάθε δωμάτιο που φιλοξενεί ασθενή (διαμονή και σίτιση) και 10 ευρώ για τα κενά δωμάτια.

    »Και κυρίως η δημοσιοποίηση των ονομάτων των ξενοδοχείων όπου θα διαμένουν θετικοί στον covid τουρίστες, αλλά και η παραμονή τουριστών που νοσούν στα δωμάτια των ξενοδοχείων, μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί να «μαυρίσει» το καλό όνομα που έκτισε, διατήρησε και ενίσχυσε η Ελλάδα μέσα στην πανδημία.

    Υπάρχουν όμως και άλλα πιο καθημερινά προβλήματα, όπως χαρακτηριστικά λέει στο mononews.gr επιχειρηματίας με ξενοδοχείο μικρής δυναμικότητας. «Πως θα αντιμετωπίσω εγώ τον τουρίστα που πρέπει να μπει σε καραντίνα, αυτός όμως θέλει να κυκλοφορήσει…Τι θα κάνω; Θα τον κυνηγάω; Πως θα τον περιορίσω μέσα στο δωμάτιο;….».

    Για πρόχειρες λύσεις, κάνουν λόγο πολλοί ξενοδόχοι και σημειώνουν πως: σήμερα που το μείζον είναι η ασφάλεια τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων, το υπουργείο Τουρισμού δυστυχώς δεν δίνει ουσιαστική λύση…

    Στο μεταξύ χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, χαρακτήρισε την ΚΥΑ «καταστροφική» και ότι πρέπει να αποσυρθεί. Μάλιστα πρότεινε η καραντίνα να γίνεται σε ξεχωριστές μονάδες, και ο κ. Ρέτσος συμφώνησε μαζί του, λέγοντας ότι ο ΣΕΤΕ προτείνει τα δωμάτια για καραντίνα δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά αλλά δυνητικά, διότι δεν έχουν όλες οι μονάδες τη δυνατότητα αυτή.

    Ακόμα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους λάθος χειρισμούς του κ. Θεοχάρη και μίλησε για «παλινωδίες από τον υπουργό, ανακοινώσεις που δημιουργούσαν τουριστικές περιοχές και νησιά τριών κατηγοριών, αποκλεισμούς χωρών και διπλωματικά επεισόδια» (όπως με την Ιταλία).

    Αντίθετα ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης είδε ως θετική την απόφαση για τα δωμάτια καραντίνας και σχολίασε στο twitter: «Βρέθηκε λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε καθημερινά με δυνητικούς επισκέπτες. Πέραν του φόβου υποβάθμισης σε κακής ποιότητας ξενοδοχεία καραντίνας, η πιθανή απομάκρυνση από την οικογένεια, έκανε την επιλογή της χώρας μας αδύνατη. Μπράβο σε Υπουργείο Τουρισμού & Φορείς μας».

    Αδυνατούμε να εφαρμόσουμε την ΚΥΑ για δωμάτια καραντίνας λέει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) με επιστολή της προς τους κ.κ. Χ. Θεοχάρη, Βασίλη Κικίλια (υπουργός Υγείας) και Θ. Σκυλακάκη (υφυπουργό Οικονομικών) που συνυπογράφουν την απόφαση.

    Σύμφωνα με τον ΣΕΤΚΕ:

    1. Παρόλο ότι η φετινή τουριστική περίοδος θεωρείται «χαμένη» αφού τα ποσοστά πληρότητας των καταλυμάτων είναι πολύ χαμηλά, ωστόσο υπάρχουν μικρές περίοδοι με ζήτηση για τις οποίες οι επιχειρηματίες έχουν ήδη προβεί σε επιβεβαίωση κρατήσεων προ της δημοσιεύσεως της εν λόγω ΚΥΑ. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ένα μικρό κατάλυμα δυναμικότητας 5 έως 7 δωματίων που για κάποια περίοδο έχει ήδη προβεί σε δέσμευση όλων των δωματίων του, για να εφαρμόσει την εν λόγω ΚΥΑ, θα πρέπει να προβεί σε ακύρωση κρατήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

    2. Το προσωπικό που ασχολείται με την εξυπηρέτηση των αναγκών της εγκατάστασης απομόνωσης, πρέπει να είναι αποκλειστικό και να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του στο λοιπό συγκρότημα. Είναι αδιανόητο σε μια μικρή μονάδα και σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού που προσπαθούν να διασώσουν ότι έχει απομείνει από την φετινή τουριστική περίοδο, να υποχρεωθούν να προβούν σε προσλήψεις προσωπικού και επιπλέον έξοδα στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

    3. Οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το κατάλυμα, μόλις μαθευτεί στους ήδη διαμένοντες πελάτες του ότι φιλοξενεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα είναι ανυπολόγιστες αφού θα δημιουργηθεί ανησυχία και κατά συνέπεια ένα νέο «κύμα» ακυρώσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ