• Business

    Toshiba: Ενδεχόμενο εξαγοράς του κολοσσού έναντι 19 δισ. δολ. – Εκτίναξη της μετοχής

    • NewsRoom
    Satoshi Tsunakawa, CEO Toshiba

    Satoshi Tsunakawa, CEO Toshiba


    Οι μετοχές της Toshiba εκτινάχθηκαν μετά από δημοσίευμα που αναφέρει ότι ομάδα εγχώριων επενδυτών εξετάζει την υποβολή πρότασης 19 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του ιαπωνικού κολοσσού, μετά από χρόνια διαμάχης της διοίκησης του με τους ακτιβιστές μετόχους του.

    Σύμφωνα με το Reuters μία κοινοπραξία με επικεφαλής το private equity Japan Industrial Partners, στην οποία περιλαμβάνεται και η Chubu Electric Power, είναι o προτιμώμενος πλειοδότης στον δεύτερο γύρο των προσφορών, όπως ανέφεραν το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και άλλα μέσα ενημέρωσης.

    Το ποσό των 2,8 τρισεκατομμυρίων γιεν που αναφέρει η Kyodo θα συνιστά premium 26% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης.

    Η μετοχή της Toshiba διαπραγματεύονταν νωρίτερα με άνοδο άνω του 7%, ενώ από τις αρχές του έτους έχει καταγράψει κέρδη 17%.

    Ο άλλοτε φημισμένος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέσω λογιστικών σκανδάλων και προβλημάτων διακυβέρνησης.

    Οι προσπάθειες εξυγίανσης του έχουν επισκιαστεί τα τελευταία χρόνια από την αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης και των ακτιβιστών μετόχων της.

    Η κοινοπραξία που προτίθεται να εξαγοράσει την Toshiba θα συγκεντρώσει περίπου 1 τρισ. γιέν σε ίδια κεφάλαια (6,8 δισ. δολάρια), ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει πιθανότατα από τραπεζικά δάνεια, σύμφωνα με το Kyodo.

    Παράλληλα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι συνομιλίες χρηματοδότησης συνεχίζονται και η αξία της προσφοράς μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις μελλοντικές κινήσεις της τιμής της μετοχής της Toshiba.

    Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες προσφορές εξετάζει σοβαρά η Toshiba, αλλά ο διαγωνισμός για την εξαγορά της θα είναι πιθανότατα μία κούρσα μεταξύ της Japan Industrial Partners και της Japan Investment Corp που υποστηρίζεται από το κράτος, δήλωσε ο Travis Lundy, αναλυτής της Quiddity Advisors.

    Οι δυο εταιρείες είχαν ενώσει στο παρελθόν τις δυνάμεις τους για να υποβάλουν προσφορά για την Toshiba, αλλά έκτοτε έχουν ακολουθήσει χωριστούς δρόμους, αναφέρουν πηγές.

    Η Japan Investment Corp βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρεία private equity Bain Capital, ένα από τα πολλά fund του εξωτερικού που πέρασαν τον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Toshiba: Οκτώ μνηστήρες για τον ιαπωνικό κολοσσό



    ΣΧΟΛΙΑ