• Business

    Toshiba: Τον Αύγουστο η διαδικασία εξαγοράς ύψους $15 δισ.

    • Bloomberg
    Toshiba CEO, Taro Shimada

    Toshiba CEO, Taro Shimada


    Τον Αύγουστο αντί για αυτόν τον μήνα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία εξαγοράς της Toshiba, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από έναν όμιλο με επικεφαλής την Japan Industrial Partners, καθώς αναμένεται έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

    Η δημοπρασία για τον προβληματικό ιαπωνικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, θα ξεκινήσει μόλις εκκαθαριστούν οι σχετικές διαδικασίες βάσει της νομοθεσίας για τον ξένο ανταγωνισμό και τις ξένες άμεσες επενδύσεις, ανέφερε η Toshiba σε σημερινή της δήλωση.

    Η εταιρεία με έδρα το Τόκιο βλέπει την προσφορά take-private, ως ευκαιρία για να ανακάμψει από χρόνια σκανδάλων, αναθεωρήσεις διαχείρισης, απώλειες στις επιχειρήσεις πυρηνικής ενέργειας και την πώληση της πολύτιμης επιχείρησής της με μικροτσίπ μνήμης.

    Μάλιστα, η πυρηνική ενέργεια της Toshiba θεωρείται σημαντική για την εθνική ασφάλεια.

    Συμμετέχει στον παροπλισμό του πυρηνικού σταθμού Fukushima Dai-Ichi, ο οποίος καταστράφηκε στον σεισμό, τα τσουνάμι και τις πυρηνικές καταστροφές του 2011.

    Αυτό δυσκόλεψε την κυβέρνηση στο να αποδεχθεί τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε μια εταιρεία στο εξωτερικό.

    Σημειώνεται ότι η JIP με έδρα το Τόκιο ιδρύθηκε το 2002 από τον Hidemi Moue, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο διευθύνων σύμβουλος της. Ασχολείται με την εξαγορά θυγατρικών επιχειρήσεων που έχουν αποσχιστεί από τους μητρικούς ομίλους με πιο γνωστή αυτή της εταιρείας κατασκευής υπολογιστών Vaio Corp. από τη Sony Group το 2014.

    Εάν η πώληση πραγματοποιηθεί, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην Ασία φέτος, σε μια εποχή που οι όγκοι των συναλλαγών έχουν πέσει. Θα είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ιαπωνία.

    Διαβάστε επίσης:

    Toshiba: Αποδέχθηκε την πρόταση εξαγοράς 15,3 δισ. δολαρίων από την JIP

    Toshiba: Τέσσερις μεγάλες τράπεζες εξετάζουν την χρηματοδότηση της εξαγοράς της

    Mytilineos: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας €734.435



    ΣΧΟΛΙΑ