• Business

    Toshiba: Aποχωρεί από το χρηματιστήριο μετά από 74 χρόνια

    • Bloomberg
    Toshiba CEO, Taro Shimada

    Toshiba CEO, Taro Shimada


    Η επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της Toshiba από το private equity Japan Industrial Partners έναντι 2 τρισ. ¥ (13,5 δισ. δολ.) θα τερματίσει την 74χρονη πορεία του ομίλου ηλεκτρονικών ως εισηγμένη εταιρεία.

    Η Toshiba, της οποίας οι ρίζες χρονολογούνται από το 1875, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της JIP κατέχει τώρα το 78,65% του συνόλου των μετοχών της.

    Αυτό ανοίγει τον δρόμο στο εγχώριο fund να εξαγοράσει τα μερίδια των εναπομενόντων μετόχων και να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, ολοκληρώνοντας την μεγαλύτερη συμφωνίας της Ιαπωνίας για φέτος.

    Η διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο του Τόκιο θα βάλει τέλος σε μία ταραγμένη για την Toshiba δεκαετία, που χαρακτηρίστηκε από σκάνδαλα, δραματικές απώλειες και συγκρούσεις με ακτιβιστές μετόχους, γεγονότα που επιβράδυναν την προηγούμενη καινοτόμα πορεία της.

    Ωστόσο, τα ζητήματα διακυβέρνησης ενδέχεται να παραμείνουν.

    Οι δανειστές της Toshiba ζητούν από τον εκδιωχθέντα Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γκόρο Γιανάσε, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαχείριση, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το bloomberg.

    Ο Γιανάσε παραιτήθηκε νωρίτερα φέτος αναλαμβάνοντας την ευθύνη για υπερβολικές δαπάνες ψυχαγωγίας.

    Ωστόσο, συνέβαλε καθοριστικά στο άνοιγμα του δρόμου για τη συμφωνία εξαγοράς και έχει εμπειρία στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας της Toshiba – κλειδί για την ανάκαμψη της, σύμφωνα με τις πηγές.

    Η Sumitomo Mitsui Banking Corp. και άλλες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εξαγορά μέσω δανείων ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ¥ πιέζουν επίσης για δικούς τους εκπροσώπους σε ηγετικές θέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις εντός της εταιρείας σχετικά με την επιστροφή του Γιανάσε και ο διορισμός του σε αυτήν μπορεί να μην πραγματοποιηθεί, εκτιμούν πηγές.

    Στελέχη και δανειστές της Toshiba έχουν πει ότι η ιδιωτικοποίηση θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της.

    Η εταιρεία, της οποίας οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ημιαγωγούς ισχύος, μπαταρίες και μονάδες σκληρού δίσκου, έχει αλλάξει τρεις προέδρους εδώ και χρόνια.

    Διαβάστε ακόμη:

    CVC Capital Partners: Εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο

    Ελλείψεις φαρμάκων: «Ακέφαλη» από το 2021 η αρμόδια Διεύθυνση στον ΕΟ

    Πράσινα λεωφορεία: Η BYD βάζει νέα εμπόδια στο διαγωνισμό του υπουργείου υποδομών



    ΣΧΟΛΙΑ