• Business

    Toshiba: Αποδέχθηκε την πρόταση εξαγοράς 15,3 δισ. δολαρίων από την JIP

    • Bloomberg

    Toshiba CEO, Taro Shimada


    Η Toshiba αποδέχτηκε την προσφορά εξαγοράς 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μια ιαπωνική κοινοπραξία, ανέφερε η εφημερίδα Nikkei, καθώς ο εμβληματικός όμιλος προσπαθεί να βάλει τέλος στο πιο προβληματικό κεφάλαιο της 140 ετών ιστορίας του.

    Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με έδρα το Τόκιο ενέκρινε την Πέμπτη την προσφορά περίπου 2 τρισεκατομμυρίων γιεν (15,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από έναν όμιλο με επικεφαλής την εγχώρια εταιρεία private equity Japan Industrial Partners Inc., αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η κίνηση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να ρίξει αυλαία στις πολυετείς αναταραχές της ιστορική ιαπωνικής εταιρείας, η οποία μετά από μια σειρά σκανδάλων οδηγήθηκε στην πώληση.

    Η διοίκηση της Toshiba, η ιαπωνική κυβέρνηση και το ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό ξένων μετόχων της εταιρείας, έχουν αντίθετες απόψεις για το μέλλον της, με τους ακτιβιστές επενδυτές να επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις και το κράτος να δίνει προτεραιότητα στην διατήρηση των ευαίσθητων τεχνολογιών και της επιχείρησης μακριά από ξένα χέρια.

    Στη λίστα με τους ακτιβιστές επενδυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η Elliott Management Corp. του δισεκατομμυριούχου Paul Singer, η Oasis Management Co. του Seth Fischer και τα funds Effissimo Capital Management Pte και 3D Investment Partners Pte με έδρα τη Σιγκαπούρη.

    Η πυρηνική ενέργεια της Toshiba θεωρείται σημαντική για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Συμμετέχει στον παροπλισμό του πυρηνικού σταθμού Fukushima Dai-Ichi, ο οποίος καταστράφηκε στον σεισμό, τα τσουνάμι και την πυρηνική κατάρρευση του 2011. Αυτό δυσκόλεψε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε μια εταιρεία του εξωτερικού.

    Εάν η πώληση πραγματοποιηθεί, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην Ασία φέτος, σε μια εποχή που οι όγκοι των συναλλαγών έχουν υποχωρήσει. Θα είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές private equity στην Ιαπωνία.

    Στις αρχές του περασμένου έτους, οι μέτοχοι απέρριψαν μια πρόταση της διοίκησης για διάσπαση της εταιρείας στα δύο, η οποία είχε προταθεί ως εναλλακτική λύση για την πώληση του ομίλου σε private equities, κάτι που είχαν ζητήσει οι επενδυτές.

    Mετά την αποτυχία του σχεδίου ξεκίνησε μια αναζήτηση στρατηγικών επιλογών για το μέλλον της Toshiba, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου της πώλησης της. Η JIP επιλέχθηκε ως προτιμώμενος πλειοδότης τον Οκτώβριο.

    Η JIP με έδρα το Τόκιο ιδρύθηκε το 2002 από τον Hidemi Moue, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο διευθύνων σύμβουλος της. Ασχολείται με την εξαγορά θυγατρικών επιχειρήσεων που έχουν αποσχιστεί από τους μητρικούς ομίλους με πιο γνωστή αυτή της εταιρείας κατασκευής υπολογιστών Vaio Corp. από τη Sony Group το 2014.

    Διαβάστε ακόμη:

    Toshiba: Τέσσερις μεγάλες τράπεζες εξετάζουν την χρηματοδότηση της εξαγοράς της

     



    ΣΧΟΛΙΑ