• Business

    Το τριπλό επενδυτικό δέλεαρ που προσφέρει το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Δευτέρα ξεκινά η δημόσια προσφορά

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Ελκυστικό επιτόκιο, υψηλή πιστοληπτική βαθμολογία που μεταφράζεται σε πάρα πολύ χαμηλό πιστωτικό ρίσκο, αλλά και στιβαρά οικονομικά μεγέθη. Σε αυτά εδράζεται το τριπλό επενδυτικό δέλεαρ, το οποίο ενσωματώνει το υπό έκδοση ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ Τέρνα. Όπου η δεσπόζουσα διοικητική φυσιογνωμία, δεν είναι άλλη από αυτήν του Γιώργου Περιστέρη. Προέδρου, Διευθύνοντα Σύμβουλου και εκ των βασικών μετόχων του επιχειρηματικού ομίλου.

    Την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, ξεκινά η τριήμερη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για την έκδοση του ελληνικού δικαίου εταιρικού ομολόγου, το οποίο θα είναι διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Το ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα είναι το πρώτο που εκδίδεται μετά από το «χτύπημα» της πανδημίας. Είναι συνάμα εκείνο που στοχεύει να συγκεντρώσει τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στη μέχρι τώρα ιστορία του θεσμού των ελληνικών εταιρικών ομολόγων, που ξεκίνησε πριν από 44 μήνες.

    Ήδη, το εύρος της απόδοσης για το 7ετούς διάρκειας ομόλογο καθορίστηκε ανάμεσα στο 2,5% και 3%. Η τελική του απόδοση θα προκύψει μετά από την ολοκλήρωση της προσφοράς και θα γνωστοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου. Με την προϋπόθεση ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει το μίνιμουμ των 350 εκατ. ευρώ και θα καλύψει, όπως αναμένεται, το πλάνο της άντλησης 500 εκατ. ευρώ.

    Το σταθερό, ετήσιο επιτόκιο της ομολογιακής έκδοσης έχει ελκυστικά στοιχεία, καθώς ακόμη κι αν διαμορφωθεί στο χαμηλότερο άκρο του εύρους (στο 2,5% δηλαδή) ξεπερνά κατά πολύ τις αναιμικές αποδόσεων των τραπεζικών καταθέσεων. Οι οποίες τώρα κινούνται κατά μέσω όρο στα επίπεδα του 0,15%, ενώ για προθεσμιακή δέσμευση από ένα έως δύο χρόνια, το καταθετικό επιτόκιο κινείται από 0,30% έως 0,35%.

    Με απόδοση 16,6 φορές πάνω από τις καταθέσεις

    Η ελκυστικότητα του ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα ανάγεται στο γεγονός ότι απευθύνεται και στους ιδιώτες Έλληνες μικροαποταμιευτές, καθώς η ελάχιστη συμμετοχή είναι τα 1.000 ευρώ. Έχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα ρευστοποίησης στο χρηματιστήριο, αν αυτό κριθεί σκόπιμο και από τη στιγμή που η τιμολόγηση του ομολόγου στη χρηματιστηριακή αγορά είναι συμφέρουσα.

    Σε κάθε περίπτωση η ετήσια τοκοφόρα απόδοση του ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα, είναι… 16,6 φορές μεγαλύτερη από  εκείνη των απλών, τραπεζικών καταθέσεων και τουλάχιστον 7πλάσια από τις προθεσμιακές. Ενώ και στις δύο περιπτώσεις (εταιρικό ομόλογο και καταθέσεις) η φορολογία είναι ισοϋψής και αντιστοιχεί στο 15% των αναλογούντων τόκων.

    Κατά κανόνα τα εταιρικά ομόλογα λειτουργούν και ως πόλος έλξης για κεφάλαια Ελλήνων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού. Κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει με τη συγκεκριμένη μεγάλη έκδοση της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία σαφώς είναι σε θέση να κινητοποιήσει και διεθνή κεφάλαια, από τη στιγμή κατά την οποία έχουν ξεπεραστεί κάποιες αβελτηρίες που υπήρχαν στη διαδικασία εγγραφής ξένων επενδυτών.

    Αλλά και για τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια το ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα κεντρίζει το ενδιαφέρον. Άλλωστε η απόδοσή του, είναι με τα τρέχοντα δεδομένα πολλαπλάσια από εκείνη που αποδίδει το 7ετές κρατικό ομόλογο. Το οποίο με βάση τις χθεσινές τιμές δίνει ετησιοποιημένη απόδοση 0,94%.

    Το επιτοκιακό κουπόνι του νέου εταιρικού ομολόγου, είναι βέβαια αμφίπλευρα επωφελές. Τόσο για τους επενδυτές, που δεδομένων των συνθηκών «κλειδώνουν’’ μια ελκυστική απόδοση, όσο και για τον ίδιο τον επιχειρηματικό όμιλο. Ο οποίος πετυχαίνει μια καλύτερη τιμολόγηση σε σύγκριση με την προηγούμενη ,7ετή επίσης έκδοση (του 2018) όταν το ομόλογο των 120 εκατ. ευρώ είχε επιτόκιο 3,95%. Χθες και καθώς η τιμή του συγκεκριμένου ομολόγου ήταν πάνω από την ονομαστική αξία, η ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του (το 2025) διαμορφώθηκε στο 2,783%.

    Ανώτερη, πιστοληπτική βαθμολογία, απ’ όλα τα ομόλογα

    Κρίσιμο στοιχείο για τους ομολογιούχους είναι πασιφανώς και η υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της ΓΕΚ Τέρνα την οποία έχει σημάνει με «Α» η ICAP. Πρόκειται για την ψηλότερη βαθμολογία (μαζί με αυτό της Τέρνα Ενεργειακής) που έχουν τα συνολικά 7 κυκλοφορούντα εταιρικά ομόλογα, στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

     Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια  την ICAP  η διαβάθμιση «Α» : Υποδηλώνει πάρα πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν  στις υποχρεώσεις τους ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και επομένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σταθερά υψηλή. Οι επιχειρήσεις με διαβάθμιση «Α» χαρακτηρίζονται από τα πολύ σημαντικά οικονομικά μεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σημαντική θέση τους στην αγορά.

    Η  πιστοληπτική αξιολόγηση της ΓΕΚ Τέρνα πραγματοποιήθηκε από την ICAP  στις 20 του μηνός του περασμένου Μαΐου,  βασιζόμενη τόσο στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου για τα έτη 2017-2018 όσο και στην εξέταση των επιπτώσεων της πανδημίας. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της ομολογιακής έκδοσης, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει νέα αξιολόγηση των δεδομένων της πιστοληπτικής διαβάθμισης, με βάση τα νεότερα από το «μέτωπο» της πανδημίας.

    Στιβαρά επιχειρηματικά μεγέθη και ενεργητικό 4,3 δισ.

    Αναμφίβολα, το επιχειρηματικό εκτόπισμα του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα, όπως αυτό αποτυπώνεται με το ενεργητικό των 4,3 δισ. ευρώ, αλλά και με το εν γένει στιβαρό οικονομικό υπόβαθρο που διαθέτει, συνιστούν ένα ακόμη δέλεαρ συμμετοχής στο ομόλογο. Οι πωλήσεις του κερδοφόρου ομίλου ξεπέρασαν πέρσι τα 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 58,8% προήλθε από τον τομέα των κατασκευών, το 20,5% από τον ηλεκτρισμό από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ στο 16,2% διαμορφώθηκε η συμμετοχή του τομέα των παραχωρήσεων.

    Από τα κεφάλαια που θα αντληθούν τα 400 εκατ. ευρώ προορίζονται για επενδύσεις, τα 75,9 εκατ. ευρώ για αποπληρωμές δανείων και τα υπόλοιπα για κεφάλαιο κίνησης.

    Σαφώς και όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές επενδύσεων, το στοιχείο του ρίσκου παραμένει πάντα μια υπολογίσιμη παράμετρος. Στην προκειμένη περίπτωση, οι υπό έκδοση ομολογίες δεν έχουν εμπράγματες και προσωπικές εξασφαλίσεις. Ωστόσο, υπάρχει ειδικός, ενεχυριασμένος, τραπεζικός λογαριασμός, όπου προκαταβάλλονται οι τόκοι ενός έτους για το 7ετές ομόλογο, για το οποίο δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης, ολικής εξόφλησης.

    Ανάμεσα στους όρους του ομολόγου, πέρα από τη τήρηση συγκεκριμένων αριθμοδεικτών, υπάρχει κι εκείνος της παραμονής Γιώργου Περιστέρη στη Διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου. Με τις τρεις προηγούμενες ομολογιακές εκδόσεις (δύο της Τέρνα Ενεργειακής και μία της ΓΕΚ Τέρνα) ο ίδιος έχει χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους επενδυτές. Τους οποίους και τώρα φυσικά, τους θέλει κοντά του…



    ΣΧΟΛΙΑ