• Business

    Το ΜΙΝΙΟΝ φωταγωγήθηκε, λάμπει και… επιστρέφει

    • NewsRoom
    MINION


    Το ιστορικό ακίνητο που στέγαζε το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, και αναπτύσσεται σήμερα από την DIMAND, «ζωντάνεψε» ξανά.

    Το αναγεννημένο, βιοκλιματικό κτήριο, φωταγωγήθηκε, συμμετέχοντας στον εορταστικό στολισμό της πρωτεύουσας.

    Λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση του έργου που θα δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, το εμβληματικό κτήριο των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου, που «κουβαλά» αναμνήσεις ετών, φωτίστηκε, προσφέροντας λάμψη και χαρά στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

    Η μελέτη φωτισμού, είχε ως στόχο την ανάδειξη της νέας αρχιτεκτονικής των όψεων και τη δημιουργία ενός νυχτερινού τοπόσημου στο κέντρο της Αθήνας, με περιβαλλοντική υπευθυνότητα για την ενεργειακή κατανάλωση και τη φωτορύπανση.

    Στο νέο αυτό, σύγχρονο πλέον, κτήριο, έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά συστήματα φωτισμού LED, custom σχεδίασης, με εμπλουτισμένο φάσμα (CRI 90) για την καλύτερη απόδοση των χρωμάτων.

    Παράλληλα, έχει πραγματοποιηθεί οπτικός έλεγχος ακριβείας των φακών ώστε το φως να διαχέεται προς τις όψεις του κτηρίου και όχι προς τον ουρανό ή τα παρακείμενα ακίνητα.

    Στόχος ήταν το οπτικό αποτέλεσμα της νυχτερινής εικόνας του ΜΙΝΙΟΝ να συμβαδίζει με την αειφορία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά χαμηλές καταναλώσεις.

    Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του φωτισμού έχει καταγραφεί χαμηλότερη ακόμα και από την απαίτηση του LEED (2.2 W/m2), ενώ έχει τοποθετηθεί ειδικός αισθητήρας, ο οποίος θα σβήνει το φωτισμό των όψεων όταν υπάρχει επαρκές φυσικό φως. Ενδεικτικό και αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε τμήμα της όψης του κτηρίου, καταναλώνει τόση ενέργεια όση ένα συμβατικό οικιακό κλιματιστικό!

    Minion

    Αν και ο φωτισμός του ΜΙΝΙΟΝ συμπίπτει χρονικά με την εορταστική περίοδο, πρόκειται να διατηρηθεί, αποτελώντας τη μόνιμη φωταγώγηση του κτηρίου και αναπόσπαστο μέρος της νέας εικόνας της Αθήνας για όλο το έτος.

    Με αναπλάσεις όπως αυτή, φέρνουμε ζωή στη γειτονιά και δημιουργούμε τις πόλεις που θέλουμε να ζούμε, αναγεννώντας εμβληματικά κτήρια και περιοχές που έχουν ανάγκη να ξαναβρούν την αίγλη τους.

    Minion

    Ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτήριο στην «καρδιά» της Αθήνας

    Το ΜΙΝΙΟΝ επιστρέφει στο προσκήνιο της ζωής των Αθηναίων και της πρωτεύουσας, την στα τέλη του 2024, ως ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων. Στη νέα του μορφή, όπως αναπτύσσεται από την DIMAND, θα φιλοξενεί γραφεία και καταστήματα, ενώ σε αυτόνομο κτήριο επί των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου, θα δημιουργηθούν κατοικίες.

    Tο ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ «ξαναζεί» ως ένα σύγχρονο και περιβαλλοντικά φιλικό έργο, με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και καταναλώσεις. Εκτός από το ότι αποτελεί ένα εμβληματικό κτήριο, που όμως παρέμενε κλειστό επί 25 χρόνια, είναι ο συνδετικός κρίκος της πλατείας Ομονοίας και του άξονα της Πατησίων, με κύριο τοπόσημο το Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Το νέο, «πράσινο» κτήριο, με προδιαγραφές που είναι βασισμένες στο πρότυπο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED, έχει στόχο την πιστοποίηση στο υψηλό επίπεδο Gold.

    Είναι σχεδιασμένο ώστε να διαθέτει υψηλού επιπέδου θερμομόνωση, ηχομόνωση και σκίαση, καθώς και συστήματα φωτισμού, τα οποία θα λειτουργούν ανάλογα με την κίνηση των χρηστών του. Επιπλέον, η κατανάλωση του νερού θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξοικονόμησης νερού.

    Με την επαναλειτουργία του, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες απουσίας από τη ζωή της Αθήνας, το ΜΙΝΙΟΝ επανέρχεται με νέα εικόνα, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβίωση του κέντρου της πόλης.

    MINION

    Διαβάστε επίσης:

    Μινιόν: Δείτε πώς θα είναι όταν ανοίξει τις πύλες του (video)

    Μινιόν: Φωταγωγήθηκε μετά από 25 χρόνια – Πότε ανοίγει

    Ποιοι μπαίνουν στο Μινιόν – Τα δύο «βαριά» ονόματα του εμπορίου



    ΣΧΟΛΙΑ