• Business

    Τιτάν: Πως έφτασε στο ρεκόρ καθαρών κερδών των 111 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν)

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


    Από το ναδίρ στο ζενίθ για την Τιτάν.

    Πάνω από 117% η απόδοση που μετράει η μετοχή από τα χαμηλά των 8,90 ευρώ τον Μάρτιο του 2020, στην καρδιά της πανδημίας, μέχρι σήμερα που το χαρτί ίπταται στα 19,40 ευρώ.

    Από την αρχή του χρόνου η άνοδος είναι της τάξης του 61%, ενώ όσο κι αν αμφισβητήθηκαν οι επιλογές του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και του έμπειρου τραπεζίτη, CEO της Τιτάν, κ. Μιχάλη Κολακίδη, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.

    Η εταιρεία πέτυχε στο εξάμηνο υπερδιπλασιασμό κερδών από σχεδόν 45 εκατ. ευρώ το 2022 στα 111 εκατ. ευρώ στο φετινό πρώτο εξάμηνο μοχλεύοντας ταυτόχρονα τον δανεισμό που διαμορφώνεται πλέον στις 1,7 φορές τα EBITDA.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε χθες ο όμιλος, οι ελεύθερες ταμειακές ροές στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έσπασαν τα… κοντέρ και ανήλθαν στα 77 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με καθαρές εκροές 49 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022, κυρίως ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης στα EBITDA κατά 105 εκατ. Ευρώ.

    Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε €117,3 εκ., χάρη στις μακροπρόθεσμες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε όλες τις κύριες αγορές του Ομίλου.

    Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών αφορούσε τις ΗΠΑ, όπου διατέθηκαν κεφάλαια για έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση του κόστους.

    Στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια διοχετεύθηκαν σε έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη περαιτέρω χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως η κατασκευή του ασβεστοποιητή στο εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι που πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

    Χάρη στα βελτιωμένα επίπεδα των κερδών EBITDA και του καθαρού δανεισμού, ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA μειώθηκε σημαντικά σε 1,7x.

    Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 μειώθηκε κατά €35,8 εκ. σε σύγκριση με το τέλος του 2022 και διαμορφώθηκε σε €761,5 εκ.

    O διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ξεκίνησε να καλύπτει την TCI αξιολογώντας την πιστοληπτική της ικανότητα με ΒΒ+.

    Επιπρόσθετα αξιολόγησε με την ίδια πιστοληπτική ικανότητα ΒΒ+ τα υφιστάμενα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από την Titan Global Finance plc.

    Ο Όμιλος συνεχίζει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και έως το τέλος του Ιουνίου 2023 είχε αγοράσει συνολικά 261.623 μετοχές έναντι €4,1 εκ.

    Την ίδια ημερομηνία, ο Όμιλος κατείχε ίδιες μετοχές που αντιπροσώπευαν το 4,54% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου.

    Πάνω από τις προβλέψεις δε, κινήθηκαν και τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.

    Η αγορά ανέμενε μεταξύ 48 – 60 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και αυτά… απογειώθηκαν στα 66 εκατ. ευρώ.

    Η ισχυρή ζήτηση σε ΗΠΑ και Ελλάδα με αύξηση των πωλήσεων 25% και 21%, αλλά και η ισχυρή ζήτηση στην ΝΑ Ευρώπη, απογείωσαν τις πωλήσεις σε 1,229 δισ. ευρώ στο εξάμηνο.

    Ο πληθωρισμός, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έπαιξαν το ρόλο τους στην τιμολογιακή πολιτική εταιρείας κι αυτό φάνηκε από την υποχώρηση του ενεργειακού κόστους και την στροφή στις πράσινες επενδύσεις που αν και συνεχίζουν, όσες έχουν γίνει, έπιασαν τόπο.

    Η εταιρεία θεωρεί πάντως, ότι τα ισχυρά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στα αυξημένα επίπεδα εγχώριας ζήτησης για τα περισσότερα προϊόντα μας στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

    Οι αυξήσεις των τιμών που εφαρμόστηκαν το 2022 σε όλες τις περιοχές, σε συνδυασμό με στοχευμένες αυξήσεις τιμών σε επιλεγμένες αγορές στις αρχές του 2023 –οι οποίες αποσκοπούσαν στον μετριασμό των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και στην αποκατάσταση των περιθωρίων κέρδους– συνέβαλαν στη θετική πορεία των εσόδων.

    Διαβάστε επίσης

    Τιτάν: Στα €110,9 εκατ. τα κέρδη το α’ εξάμηνο του 2023 – Αύξηση κατά 145,2%

    Mytilineos: Έρχεται νέα στρατηγική εξαγορά -Πάνω από 1 δισ. EBITDA το 2023

    Amancio Ortega: H ακίνητη περιουσία του Mr Zara εκτινάχθηκε στα 20 δισ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ