• Business

    Mytilineos: Έρχεται νέα στρατηγική εξαγορά -Πάνω από 1 δισ. EBITDA το 2023

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS


    Κοντά σε νέα εξαγορά στρατηγικής σημασίας, την οποία θα ανακοινώσει πριν το τέλος αυτού του μήνα, βρίσκεται η Mytilineos, όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Mytilineos, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

    Αναφορά στην εξαγορά έκανε ο πρόεδρος της εταιρείας μιλώντας για το Αλουμίνιο της Ελλάδας, και για τον τρόπο που έχει γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστικό, σε σχέση με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση στις συνεχείς επενδύσεις, στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ανακύκλωση.

    Σχετικά με την κατάσταση της βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη,  ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι το κόστος της ενέργειας είναι ο λόγος της αποβιομηχάνισης της Ευρώπης  και όπως είπε “έχουμε κάνει προτάσεις τόσο ως χώρα και εταιρεία όσο και ως Eurometaux όμως το μόνο που έχουμε λάβει είναι η Οδηγία για τις Κρίσιμες Πρώτες ύλες. Κανείς δεν ξέρει ποια ακριβώς είναι τα πλεονεκτήματα και τα κίνητρα για τις κρίσιμες πρώτες ύλες της λίστας».

    Στη συνέχεια αναφερόμενος στην παραγωγή αλουμινίου της Mytilineos, σημείωσε «εμείς έχουμε καταφέρει με το δικό μας μοντέλο να διατηρήσουμε την παραγωγή αλουμινίου και αλουμίνας πολύ ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Κάνουμε διαρκείς βελτιώσεις, αυξάνουμε τη δραστηριότητα της ανακύκλωσης βελτιώνοντας τα κόστη μας και μειώνοντας την κατανάλωσης ενέργειας και έχουμε στα χαρτιά μια πολύ σημαντική και στρατηγικής σημασίας εξαγορά για την οποία θα σας πούμε περισσότερα, πριν το τέλος αυτού του μήνα».

    Ο Πρόεδρος της εταιρείας έκανε την εκτίμηση ότι το 2023 η εισηγμένη θα πετύχει Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) άνω του 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με την ετήσια πρόβλεψη, σημείωσε ότι δύο μήνες μετά τη Γενική Συνέλευση, και καθώς  έχει προχωρήσει η χρονιά μπορεί με περισσότερη σιγουριά να επαναλάβει την εκτίμηση ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ φέτος σε EBITDA, αν κάτι εξαιρετικά αρνητικό δε συμβεί.

    Σημείωσε ότι η διοίκηση είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα, παρότι το εξάμηνο αυτό σημειώθηκε σε ένα δύσκολο περιβάλλον με τις τιμές ενέργειας να έχουν καταρρεύσει. Ωστόσο, συνέδεσε τις επιδόσεις του ομίλου με τα πλεονεκτήματα που δημιουργεί το μοντέλο συνεργιών μεταξύ διαφορετικών κλάδων στο οποίο στηρίζεται.

    Μη βλέπετε σαν μεμονωμένο γεγονός το dual listing

    Σχετικά με τις αποφάσεις για την είσοδο των μετοχών της Mytilineos  σε ξένο Χρηματιστήριο, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι αυτό που εξετάζει η εταιρεία από κοινού με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, είναι ένας τρόπος να προωθήσει τη διεθνοποίησή της, είτε με διπλή διαπραγμάτευση, είτε με μετατρέψιμα ομόλογα.

    Σημείωσε ότι «το 2022 είχε αναφέρει ότι η εταιρεία ενώ σε επίπεδο επιδόσεων συγκρίνεται με τις εταιρείες του FTSE100 στις θέσεις 48-52 στην κεφαλαιοποίηση ήταν στη θέση 150. Από τότε όμως πολλά άλλαξαν, η μετοχή της εταιρείας κινήθηκε ανοδικά και πλέον η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos είναι αντίστοιχη με τις εταιρείες του FTSE 100».

    Όμως απευθυνόμενος ο κ. Μυτιληναίος στους αναλυτές τόνισε: «Μην απομονώνεται το dual listing σαν ένα αυτόνομο γεγονός, αλλά σαν ένα τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής διεθνοποίησης της εταιρείας. Είμαστε σε επαφές με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες για να αποφασίσουμε το μέλλον της Mytilineos στη διεθνή αγορά  και είμαστε μπροστά σε διαφορετικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και η διπλή  διαπραγμάτευση. Μη χάνετε όμως τη μεγάλη εικόνα που είναι η διεθνοποίηση της εταιρείας».

    Πλεονέκτημα για τη Mytilineos οι μηδενικές τιμές ενέργειας

    Έκανε αναφορά στις μηδενικές τιμές ενέργειας, λέγοντας ότι ήρθαν για να μείνουν, καθώς θα έχουμε όλο και περισσότερες ΑΠΕ. Οι πολλές ΑΠΕ χρειάζονται όλο και περισσότερες μπαταρίες. Όμως οι μπαταρίες, μόνο για δύο ώρες μπορούν να κρατήσουν την ενέργεια και με δεδομένο ότι συνέχεια αυξάνονται οι ΑΠΕ θα υπάρχουν μέρες και ώρες που η τιμή της ενέργειας θα είναι μηδέν. Και αυτό ενώ είναι μειονέκτημα για την υπόλοιπη αγορά ΑΠΕ είναι πλεονέκτημα για την Mytilineos, στην οποία η Αλουμίνιο της Ελλάδος λειτουργεί σαν μπαταρία.

    Τι θα γίνει με το γάλλιο

    Όπως είπε ο Πρόεδρος του ομίλου, είναι σε στενή επαφή με την Κομισιόν για να προχωρήσει η προετοιμασία ώστε η εταιρεία να μπορέσει να παράξει γάλλιο, το οποίο θα παραχθεί με τις κατάλληλες επενδύσεις από την παραγωγή αλουμίνας από βωξίτη. Όπως είπε  απαιτείται διψήφιο νούμερο επενδύσεων, και από τη στιγμή που θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση θα χρειαστούν δύο χρόνια για να παραχθεί το γάλλιο. Οι εγκαταστάσεις του ομίλου μπορούν να παράξουν αρκετό γάλλιο για να καλυφθεί το σύνολο των   αναγκών, των ευρωπαϊκών χωρών, σημείωσε.

    Τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου

    Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023  ο τζίρος της Mytilineos ανήλθε στα 2,516 δισ. ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 438 εκατ. ευρώ και τα καθαρά μετά φόρων κέρδη, στα 268 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του consensus των αναλυτών.

    Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 49% και ανήλθαν σε  €438 εκατ., έναντι €293 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ επίσης πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών ήταν τα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας που αυξήθηκαν κατά 61%  και ανήλθαν σε €268 εκατ. έναντι €166 εκατ. το A’ εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,94, αυξημένα κατά 59% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στη σημερινή συγκυρία, τονίζοντας, ότι ένα εξαιρετικό κύμα φωτιάς μαστίζει τη χώρα και είναι πολύ δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, καθώς λόγω της φωτιάς δύο πιλότοι έχασαν τις ζωές τους και πολύς κόσμος τις περιουσίες τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Τα EBITDA της Mytilineos ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις – Θετικές προοπτικές για το β’ εξάμηνο

    Mytilineos: Στα €268 εκατ. τα κέρδη το α’ εξάμηνο – Επιβεβαίωση mononews

    Mytilineos: Στο 40% τα πράσινα EBITDA μετά το 2027 – Γιατί θα αυξάνεται η αποτίμησή του τα επόμενα χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ