• Business

    Εισαγγελέας Νέας Υόρκης για την υπόθεση Λαβίδα-Νίκα: “Στα 6,5 εκατ. δολάρια τα κέρδη του Γιώργου Νίκα μόνο από μια μετοχή”

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Δημήτρης Τσάκας-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Τηλέμαχος Λαβίδας, Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί (Marc Demane-Debih), Γιώργος Νίκας


    Η εισαγγελέας των ΗΠΑ κα Audrey Strauss σχετικά με την δίκη του 39χρονου επιχειρηματία Τηλέμαχου Λαβίδα είπε, ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας καταδικάστηκε μετά από δίκη για παράνομη παροχή  εμπιστευτικών πληροφοριών προς τον καλύτερό του φίλο και συγκατηγορούμενό του Γεώργιο Νίκα.

    Η αναπληρώτρια εισαγγελέας των ΗΠΑ για τον Νότιο Τομέα της Νέας Υόρκης κα Audrey Strauss,  μετά την καταδικαστική απόφαση των ενόρκων σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης , στις 15 Ιανουαρίου του 2020, για την υπόθεση του Τηλέμαχου Λαβίδα απαντώντας  σε σχετική ερώτηση του mononews.gr, δίνει πολλές πληροφορίες για τα συνολικά κέρδη που σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ και του FBI καρπώθηκε, μετά απο εσωτερική πληροφόρηση, ο Ελληνας επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας.  Μόνο απο την μετοχή της φαρμακευτικής εταιρίας ARIAD,  ο Νίκας φέρεται σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ να κέρδισε τουλάχιστον  6,5 εκατ. δολάρια ενω συνολικά όλοι οι εμπλεκόμενοι κέρδισαν 15 εκατ. δολάρια.

    Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Audrey Strauss έχει ως εξής: «Όπως έκριναν οι ένορκοι, ο Τηλέμαχος Λαβίδας ήταν βασικός παίκτης σε ένα μακροχρόνιο διεθνές κύκλωμα διακίνησης εμπιστευτικών πληροφοριών. Τρεις φορές έλαβε εμπιστευτικές πληροφορίες από τον πατέρα του για την Ariad Pharmaceuticals και τις μετέφερε στον φίλο του Γεώργιο Νίκα, ένα εγκληματικό δίκτυο που απέφερε στους συμμετέχοντες σε αυτό πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κέρδη. Ο Λαβίδας αναμένει τώρα την ποινή για τα εγκλήματά του.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που περιέχονται στη δικογραφία και τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη:

    Ο Αθανάσιος Λαβίδας, πατέρας του Τηλέμαχου Λαβίδα, ήταν εξέχων Έλληνας επιχειρηματίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ariad Pharmaceuticals, μιας φαρμακευτικής εταιρίας με έδρα το Cambridge της Μασαχουσέτης, που ανέπτυξε και κυκλοφόρησε ένα φάρμακο για τη λευχαιμία που ονομάζεται Iclusig. Παραβιάζοντας τα καθήκοντά του για εμπιστευτικότητα ως προς την Ariad, ο Αθανάσιος Λαβίδας παρείχε στον Τηλέμαχο Λαβίδα πληροφορίες για τρεις μεγάλες εταιρικές εξελίξεις στην Ariad. 

    Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ο Τηλέμαχος Λαβίδας παρείχε αυτές τις εμπιστευτικές πληροφορίες στον καλύτερο φίλο του Γεώργιο Νίκα, ώστε ο Νίκας να μπορεί να κάνει έγκαιρες, κερδοφόρες αγοραπωλησίες μετοχών πριν από τις δημόσιες ανακοινώσεις της Ariad.

    Η πρώτη πληροφορία ήταν τον Οκτώβριο του 2013, όταν ο Αθανάσιος Λαβίδας έμαθε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέφραζε ανησυχίες για ενδεχόμενα προβλήματα υγείας για τους ασθενείς από το Iclusig.

    Ο Αθανάσιος Λαβίδας ήρθε σε επαφή με τον Τηλέμαχο Λαβίδα για να του περάσει αυτές τις απόρρητες πληροφορίες και ο Τηλέμαχος Λαβίδας μετέφερε τις πληροφορίες στον Νίκα, ο οποίος είχε προηγουμένως συγκεντρώσει μια μεγάλη long θέση σε μετοχές της Ariad. Αφού έλαβε τις εμπιστευτικές πληροφορίες από τον Τηλέμαχο Λαβίδα, ο Νίκας πούλησε τα χρεόγραφα της Ariad και πήρε μια σημαντική short θέση.

    Ο Νίκας με 3,2 εκατ δολάρια κέρδη

    Όταν η Ariad ανακοίνωσε δημοσίως τα θέματα ασφάλειας των ασθενών, η μετοχή της έπεσε κατά περισσότερο από 65% και ο Νίκας αποκόμισε κέρδη ύψους άνω των 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων και απέφυγε απώλειες ύψους σχεδόν 800.000 δολαρίων. Η Ariad διέκοψε τις πωλήσεις του Iclusig αργότερα τον Οκτώβριο.

    Η δεύτερη πληροφορία ήταν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Αθανάσιος Λαβίδας έμαθε ότι η Ariad και ο FDA είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο για την επιστροφή του Iclusig στην αγορά. Ο Αθανάσιος Λαβίδας μετέφερε αυτές τις μυστικές πληροφορίες στον Τηλέμαχο Λαβίδα, ο οποίος με τη σειρά του τις μετέφερε στον Νίκα.

    Ο Νίκας με 1,3 εκατ. κέρδη

    Ο Νίκας αγόρασε χρεόγραφα της Ariad με βάση αυτές τις πληροφορίες και όταν η Ariad ανακοίνωσε δημόσια στα τέλη Δεκεμβρίου ότι το Iclusig θα επέστρεφε στην αγορά, η μετοχή της ενισχύθηκε και ο Νίκας κέρδισε πάνω από 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

    Η τρίτη πληροφορία ήταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, όταν η Ariad έλαβε μια επιθετική προσφορά εξαγοράς από μια άλλη φαρμακευτική εταιρεία.

    Ο Νίκας με 2 εκατ.  κέρδη 

    Και πάλι, ο Αθανάσιος Λαβίδας έμαθε για την προσφορά υπό την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου και ενημέρωσε τον Τηλέμαχο Λαβίδα, ο οποίος με τη σειρά του μετέφερε την πληροφορία στον Νίκα. Ο Νίκας αγόρασε και πάλι χρεόγραφα της Ariad με βάση αυτές τις πληροφορίες και όταν δημοσιεύθηκε ένα ειδησεογραφικό άρθρο στα τέλη Αυγούστου σχετικά με την προσφορά εξαγοράς, η μετοχή της Ariad ανέβηκε και ο Νίκας κέρδισε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια.

    Το κύκλωμα κέρδισε 15 εκατ. δολάρια

    Ο Νίκας μετέφερε επίσης τις πληροφορίες που έλαβε από τον Τηλέμαχο Λαβίδα σε μια σειρά χρηματιστών. Συνολικά, ο Νίκας και οι traders που έλαβαν πληροφορίες από αυτόν αποκόμισαν κέρδη άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων από τις πληροφορίες εκ των έσω που παρείχε ο Τηλέμαχος Λαβίδας.

    Υπενθυμίζεται οτι, ο Τηλέμαχος Λαβίδας, 39 ετών, κάτοικος της Νέας Υόρκης και της Ελλάδας, καταδικάστηκε για μία κατηγορία συνωμοσίας για τη διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης , μία κατηγορία συνωμοσίας για τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης και χρηματιστηριακής απάτης, τρεις κατηγορίες σοβαρής χρηματιστηριακής απάτης, μία κατηγορία σοβαρής ηλεκτρονικής απάτης σύμφωνα με τον Τίτλο 15 του αμερικανικού ποινικού κώδικα, τμήματα 78j(b) και 78ff, και μία κατηγορία σοβαρής χρηματιστηριακής απάτης σύμφωνα με τον Τίτλο 18 του αμερικανικού ποινικού κώδικα, τμήμα 1348.

    Οι κατηγορίες για συνωμοσία επισείουν μέγιστες ποινές φυλάκισης πέντε και 20 ετών αντίστοιχα. Οι κατηγορίες για σοβαρή ηλεκτρονική απάτη και χρηματιστηριακή απάτη σύμφωνα με τον Τίτλο 15 επισείουν μέγιστη ποινή 20 ετών εκάστη. Η κατηγορία για σοβαρή χρηματιστηριακή απάτη σύμφωνα με τον Τίτλο 18 επισείει μέγιστη ποινή 25 ετών.

    Οι μέγιστες πιθανές ποινές στην υπόθεση αυτή καθορίζονται από το Κογκρέσο και παρέχονται εδώ μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, καθώς η ποινή του κατηγορουμένου θα αποφασιστεί από το δικαστήριο.

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας πρόκειται να μάθει την ποινή του ενώπιον της Δικαστού  Cote στις 17 Απριλίου 2020, στις 2:00 μ.μ.” σύμφωνα με την κ. Audrey Strauss.

    Τονίζεται οτι την  υπόθεση αυτή διαχειρίζεται η Task Force της Υπηρεσίας για τη Χρηματιστηριακή Απάτη. Οι βοηθοί εισαγγελείς των Ηνωμένων Πολιτειών Richard Cooper και Daniel Tracer είναι υπεύθυνοι για τη δίωξη.

    Υπενθυμίζεται οτι τα 6 μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται οτι αγόρασαν και πούλησαν, μετά απο εσωτερική πληροφόρηση πάνω απο 30 μετοχές την δεκαετία του 2010. Μόνο το ένα μέλος του κυκλώματος, σύμφωνα με το FBI, ο ελβετός trader Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί (Marc Demane-Debih) κέρδισε τουλάχιστον 70 εκατ. δολάρια. Ο Μάρκ συμφώνησε με τις εισαγγελικές αρχές να επιστρέψει στο αμερικανικό δημόσιο τουλάχιστον 49 εκατ. δολάρια. Ο ιδιος είναι προφυλακισμένος σε φυλακή  της Νέας Υόρκης.

    Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ δεν εχουν δημοσιοποιήσει τα συνολικά κέρδη του Νίκα απο όλες τις αγοραπωλησίες μετοχών και παραγώγων.

    Η αναπληρώτρια εισαγγελέας των ΗΠΑ Audrey Strauss



    ΣΧΟΛΙΑ