• Business

    Τι ζητούν τα funds για να αγοράσουν ελληνικά NPLs και τι απαντούν κυβέρνηση και τράπεζες


    Τα stress tests πέρασαν, και πλέον οι τράπεζες καλούνται να επιταχύνουν τον βηματισμό τους όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα της μείωσης των “κόκκινων” δανείων που βαραίνουν τους ισολογισμούς τους, ενεργοποιώντας μεταξύ άλλων ένα εργαλείο που μέχρι τώρα παραμένει σχετικά ανενεργό: αυτό της πώλησης “πακέτων” δανείων σε funds.

    Ήδη οι εταιρείες που έχουν λάβει άδεια διαχείρισης δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχονται σε 12 (οι τελευταίες που αδειοδοτήθηκαν ήταν η σουηδική Hoist και η Special Financial Solutions, στις 31 Ιανουαρίου 2018), ενώ έως και 10 ακόμα εταιρείες περιμένουν το “ΟΚ” από την ΤτΕ για να ξεκινήσου και αυτές τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Το project Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ουσιαστικά το… εναρκτήριο λάκτισμα στις πωλήσεις “κόκκινων” δανείων με εξασφαλίσεις, ενώ έπεται το Jupiter της Alpha Bank.

    Τα funds γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να βάλουν μπροστά τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν θέλουν να πιάσουν τους στόχους τους, και για το λόγο αυτό θεωρούν πως βρίσκονται σε θέση ισχύος και ασκούν πιέσεις ώστε να εξασφαλίσουν deals με πιο ευνοϊκούς όρους, με τις τράπεζες αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πάντως να απορρίπτουν τα αιτήματά τους.

    Το πλέον προκλητικό αίτημα των funds είναι αυτό για προκαθορισμένη τιμή αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να διευκολυνθούν στις κινήσεις τους στην ελληνική αγορά, ένα αίτημα το οποίο συναντά την κατηγορηματική άρνηση των τραπεζών. Μία άλλη τους απαίτηση που δύσκολα θα γίνει αποδεκτή είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να πωλούν τα ακίνητα που συνοδεύουν τα “κόκκινα” δάνεια τα οποία αποκτούν με πλήρη ελευθερία, χωρίς καν να πρέπει να ασχοληθούν με την τακτοποίησή τους. Υπάρχει επίσης και το αίτημα για παροχή νομική ασυλίας στα στελέχη των funds, αντίστοιχη με αυτήν της οποίας απολαμβάνουν τα στελέχη των τραπεζών που διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Παράλληλα, τα funds διεκδικούν φορολογικά κίνητρα, όπως απαλλαγή των αγορών μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ΦΠΑ και έκπτωση φόρου στις πωλήσεις τους, ενώ ζητούν ακόμα να μειωθεί ο ελάχιστος χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στην ειδοποίηση προς τον οφειλέτη για την πώληση του δανείου του και στην πραγματική πώληση του δανείου (που ορίζεται στους 12 μήνες). Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα funds έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν την κατάργηση διατάξεων που αφορούν στην προστασία των καταναλωτών έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων!

    Είναι πάντως γεγονός ότι τόσο οι τράπεζες όσο και η κυβέρνηση επιθυμούν να μπουν στην ελληνικά αγορά των NPLs όσο το δυνατόν περισσότεροι και μεγαλύτεροι “παίκτες”, ώστε να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός – όμως προφανώς υπάρχουν και κάποια όρια στο τι είναι διατεθειμένες και οι δύο πλευρές να κάνουν για να διευκολύνουν τη δραστηριότητά τους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Σε διαβούλευση ο νέος νόμος για τις Ανώνυμες Εταιρείες – Αναλυτικά οι αλλαγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το σχέδιο Σταθάκη για διάσπαση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ-Τι γίνεται με ΔΕΗ και ΑΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Lifestyle αέρας στην πλατφόρμα με τους πλειστηριασμούς



    ΣΧΟΛΙΑ