• Business

    Το σχέδιο Σταθάκη για διάσπαση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ-Τι γίνεται με ΔΕΗ και ΑΠΕ

    • NewsRoom
    Γιώργος Σταθάκης

    Γιώργος Σταθάκης


    Τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των κλιμακίων για δεκαπέντε ακόμα ημέρες δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναφορικά με την ΔΕΠΑ ενώ για τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ) και για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο κ.Σταθάκης ανέφερε πως επήλθε συμφωνία. Παράλληλα, δήλωσε πως προχωρά κανονικά η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

    Σχετικά με την ΔΕΠΑ ο υπουργός ανέφερε πως θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ένα 15ημερο στην κατεύθυνση του διαχωρισμού της. Από τον διαχωρισμό αυτό αναμένεται να προκύψει μία εταιρεία για την εμπορία και μία για δίκτυα. Οι δύο εταιρείες θα οδεύσουν προς αποκρατικοποίηση. Στα δίκτυα, το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής ενώ στην εταιρεία της εμπορίας θα είναι μικρότερή η συμμετοχή του Δημοσίου.

    Οι δηλώσεις για ΝΟΜΕ, ΔΕΗ, ΑΠΕ

    Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, τύπου ΝΟΜΕ,  ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως συμφωνήθηκε η σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων που θα διατίθενται στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με στόχο την μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην λιανική αγορά ρεύματος.

    Η αποκλιμάκωση αυτή θα συνδυαστεί με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταλήξει στην πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο 2019, οπότε και θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μέσω του οποίου θα διατίθενται προθεσμιακά προϊόντα ρεύματος.

    Ο υπουργός επεσήμανε δε πως προχωρά κανονικά η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και πως έως το τέλος του μήνα πρέπει να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 σε συνδυασμό με τη μείωση των ποσοτήτων ΝΟΜΕ.

    Αναφορικά με τη χρέωση προμηθευτή, δηλαδή το ποσό που πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των ΑΠΕ, συμφωνήθηκε όπως δήλωσε ο υπουργός η διατήρησή του έως και το 2020 με σταδιακή απομείωση.

    Συγκεκριμένα, το 2018 μειώνεται κατά 35%, το 2019 θα μειωθεί κατά 50% και το 2020 κατά 70%. Στο τέλος της περιόδου η συγκεκριμένη η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά που θα πωλούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίθεση κερδοσκόπων στη μετοχή της ΔΕΗ καταγγέλλει ο Γ. Σταθάκης μετά το -9,47%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταθάκης: Απαιτείται αλλαγή του ενεργειακού συστήματος με στόχο την καθαρή ενέργεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθάκης: Ακυρώσαμε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ – Το ν/σ αφορά αποκλειστικά τους λιγνίτες

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ