• Business

    Τι σχεδιάζει για την Pasal ο ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    O Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης, επικεφαλής της Sterner Stenhus


    Καινούργια αρχή κάνει η Pasal Development, με την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο του σουηδικού ομίλου Sterner Stenhus με ποσοστό 87,64%, έπειτα από την αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

    Η τακτική γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά με την παρουσία του Ηλία Γεωργιάδη (επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Sterner Stenhus). Ο ελληνοσουηδός επιχειρηματίας μιλώντας στους μετόχους σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του σουηδικού ομίλου και της Pasal θα κινηθεί σε ακίνητα Logistics και σε ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) δευτερογενώς (όχι στη φάση της κατασκευής) για σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια. «Η Pasal σήμερα εκκινεί ως υγιής εταιρεία. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε κλείσει νέες συμφωνίες αγοράς ακινήτων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα» είπε, ενώ άφησε ανοιχτό τα ακίνητα που έχει αγοράσει στην Ελλάδα η Sterner Stenhus κάποια στιγμή να περάσουν στην Pasal.

    Πρόσθεσε ότι οι νέες αγορές ακινήτων θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια και δανεισμό, δεν αποκλείεται και μια νέα αύξηση κεφαλαίου και στη συνέχεια απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ανέφερε: «Κάθε κρίση για εταιρείες όπως η Pasal δημιουργεί και νέες ευκαιρίες. Αλλάζει η προοπτική, π.χ. πριν τον κορονοϊό στην Ελλάδα οι τιμές στα ακίνητα είχαν αρχίσει να αυξάνονται υπερβολικά, να ξεφεύγουν και αυτό δεν ήταν σωστό.»

    Μιλώντας επίσης για τις επιπτώσεις από την πανδημία είπε πως έχει επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο ωστόσο «αν δουλέψουμε όλοι σκληρά οι δυσκολίες θα αντιμετωπιστούν» και συμπλήρωσε πως πιστεύει στις εισηγμένες εταιρείες και δεν έχει πρόθεση να βγάλει την Pasal από το ΧΑΑ, ωστόσο, είναι υποχρεωμένος βάσει του ποσοστού που έχει αποκτήσει να κάνει δημόσια πρόταση, κάτι που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα. Για την πιθανή μετατροπή της Pasal σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) είπε ότι οι εταιρείες του είδους αυτού χρειάζεται να έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Δεν απέκλεισε πάντως μετά από δύο χρόνια η προοπτική αυτή να συζητηθεί.

    Ο Σωτήρης Θεοδωρίδης ο οποίος πλέον ελέγχει το 7% της εταιρείας (από περίπου 70% προηγουμένως μαζί με την οικογένειά του) μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον κ. Γεωργιάδη λέγοντας ότι είναι «ένας δυνατός επιχειρηματίας που ξέρει να αναλαμβάνει ευθύνες και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες. Η παρουσία του στην εταιρεία εγγυάται το μέλλον της. Στα πλάνα της εταιρείας είναι μια νέα αύξηση κεφαλαίου, ενώ είμαστε σε συζητήσεις και για την αγορά νέων ακινήτων».

    Ο κ. Θεοδωρίδης παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

    Ο νέος διευθύνων σύμβουλος που ορίστηκε, ο Κώστας Μαρκάζος, σημείωσε πως το 2019 ήταν η τελευταία δύσκολη χρονιά για την εταιρεία και ελπίζει ότι φέτος τα αποτελέσματά της θα κινηθούν σε θετική τροχιά.

    Η Pasal τώρα έχει στην κατοχή της πέντε ακίνητα συνολικής αξίας 30,055 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο είναι οι κεντρικές αποθήκες με μισθωτή την Σκλαβενίτης 35.000 τ. μ. στην Ελευσίνα. Τα υπόλοιπα ακίνητα είναι στον Βοτανικό, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης δίπλα στην Εγνατία και δύο οικόπεδα στο λιμάνι του Λαυρίου (33 στρέμματα) και στην Χαλκίδα (80 στρέμματα).

    Την ίδια στιγμή η Sterner Stenhus έχει στην κατοχή της δύο αποθήκες. Η μία στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 14.000 τ.μ. μισθωμένη στην FRIESLAND και η δεύτερη 7.500 τ.μ. στην GOLDAIR. Επίσης έχει εξαγοράσει και διαχειρίζεται ΣΔΙΤ με 10 σχολεία.



    ΣΧΟΛΙΑ