• Real Estate

    Η Pasal μετονομάστηκε σε Premia Properties και σχεδιάζει να πενταπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου της

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    O Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης, επικεφαλής της Sterner Stenhus


    Σχεδιασμό για πενταπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου της τα επόμενα χρόνια κάνει Premia Properties, όπως μετονομάστηκε η Pasal Development.

    Εντός του έτους η αξία της ακίνητης περιουσίας της εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 200 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. σήμερα) και ο στόχος είναι στη συνέχεια να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ.

    Όπως είπε χθες ο βασικός της μέτοχος (με ποσοστό 75%) Ελληνοσουηδός Ηλίας Γεωργιάδης (ιδιοκτήτης μαζί με την οικογένειά του της σουηδικής Sterner Stenhus και της Sterner Stenhus Greece – SSG) κατά την έκτακτη γενική συνέλευση με μοναδικό θέμα την αλλαγή της επωνυμίας, «οι εταιρείες real estate χρειάζεται να έχουν ικανό μέγεθος, να έχουν όγκο. Θέλουμε μια δυνατή και σταθερή εταιρεία και για να την έχουμε θα την μεγαλώσουμε».

    Η Premia Properties σχεδιάζει για τον Απρίλιο νέα αύξηση κεφαλαίου, η τρίτη στη σειρά, η οποία θα περιλαμβάνει μετρητά (νέα κεφάλαια) αλλά και ακίνητα (εισφορά σε είδος). «Δουλεύουμε και εδώ όπως στη Σουηδία τα τελευταία 20 χρόνια. Επιθυμούμε να εισέλθουν και άλλοι μέτοχοι στην εταιρεία. Δεν μας προβληματίζει αν ο βασικός μέτοχος φθάσει σε ποσοστό 30 με 40%» σημείωσε επίσης ο κ. Γεωργιάδης αναφέροντας το στόχο η αξία της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας να φθάσει στο μισό δις τα επόμενα χρόνια.

    Όπως είπε, πιστεύει στην αγορά της Ελλάδας και στους κλάδους στους οποίους επενδύει η Premia, δηλαδή τα logistics, τα μεγάλα καταστήματα όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα (όσα στεγάζουν δομές υγείας, παιδείας, γηροκομεία κ.λ.π.). Ενδιαφέρον υπάρχει και για την αγορά εκτός Αθήνας.

    Ο ίδιος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε πως «η πανδημία προφανώς δημιουργεί άλλα δεδομένα στην αγορά. Οι κλάδοι ωστόσο που δραστηριοποιείται η Premia δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά, το αντίθετο. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει κάποια στιγμή. Μια καλή εταιρεία πρέπει να έχει τη δυνατότητα της προσαρμογής.  Αν αλλάξουν οι συνθήκες ή οι όροι χρηματοδότησης θα ασχοληθούμε και με άλλους κλάδους των ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση δεν κοιτάμε μόνο τα κτήρια αλλά και τους μισθωτές και άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν μια επένδυση πετυχημένη».

    Η μέση απόδοση του σημερινού χαρτοφυλακίου της Premia είναι 8% και ο στόχος της είναι να μην πέσει κάτω από το 7,5%.

    «Θέλουμε να δημιουργήσουμε αξία στην εταιρεία και να την κάνουμε πρότυπο» υπογράμμισε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, Κώστας Μαρκάζος, ο οποίος εξήγησε ότι «απευθυνόμαστε και σε επιχειρηματίες που έχουν ακίνητα, αλλά δεν είναι η βασική τους δουλειά και άρα μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας εισφέροντάς τα. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν ποσοστό σε μια μεγάλη εταιρεία εξειδικευμένη στα ακίνητα και επικεντρώνονται στη βασική τους δραστηριότητα.  Μπορούν να ξεκλειδώσουν την αξία των ακινήτων τους μπαίνοντας σε μια εταιρεία real estate. Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι να το καταλάβουν οι επιχειρηματίες, και να κάνουν το βήμα».

     

    Κώστας Μαρκάζος, Pasal Development

     

    Αναφορικά με τα κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα (η Premia διαχειρίζεται 10 σχολικές μονάδες μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ η οποία αρχικά είχε αγοραστεί από την SSG) ο κ. Μαρκάζος σημείωσε ότι έχουν μακροχρόνιες και υψηλές μισθωτικές αποδόσεις και είναι αγορά που έως τώρα δεν έχει την αντιμετώπιση που της αρμόζει. Στο ίδιο θέμα ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε: «Τα κτήρια κοινωνικού ενδιαφέροντος έχουν ιδιαιτερότητες και πρέπει να ενισχύεις το επίπεδο των υπηρεσιών τους. Στη Σουηδία έχουμε εμπειρία καθώς ασχολούμαστε με αυτά τα ακίνητα τα τελευταία 10 χρόνια.»

    Μεταξύ των ακινήτων που θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της Premia στην επόμενη αύξηση κεφαλαίου είναι οι δύο αποθήκες ιδιοκτησία σήμερα της SSG. Η μία στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 14.000 τ.μ. μισθωμένη στην Friesland και η δεύτερη 7.500 τ.μ. με μισθωτή τη Goldair.

    Διαβάστε επίσης:

    Pasal Development: Mετονομάζεται σε «Premia Properties»

    Τι σχεδιάζει για την επόμενη μέρα της Pasal ο επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης – Νέα αύξηση κεφαλαίου το 2021 και εταιρικό ομόλογο



    ΣΧΟΛΙΑ