• Business

    Τι αποδοχές έχουν οι εργαζόμενοι σε 31 εισηγμένες εταιρείες – Το up της Lamda Development και το down της Frigoglass

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Lamda Development: Πως θα γίνει το Eλληνικό από «τσιμεντούπολη» μια πόλη πρότυπο για όλη την Ευρώπη

    Οδυσσέας Αθανασίου, Lamda Development


    Ανάμεσα στους υψηλής ειδίκευσης υπαλλήλους της Lamda Development και το εργατικό δυναμικό που έχει η Frigoglass στην Ελλάδα και άλλες έξι χώρες, υπάρχει μια διαφορά… 73.300 ευρώ στο μέσο όρο των ετήσιων αποδοχών.

    Η διαφορά αυτή σηματοδοτεί το άνω και το κάτω άκρο του εύρους των ανά κεφαλήν, μικτών αμοιβών που έλαβαν πέρσι οι εργαζόμενοι από μια σειρά εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων. Τα στοιχεία κοινοποιούνται από τις ίδιες τις εταιρείες στο πλαίσιο της έκθεσης αποδοχών, η οποία και αποτελεί αντικείμενο ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους. Με το αποτέλεσμα όμως να έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.

    Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που οι εταιρείες κάνουν στην κυριολεξία ότι θέλουν, αναφορικά με την χαρτογράφηση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων τους. Αρκετές από τις εισηγμένες, ακόμα και μεγάλες, είτε το αγνοούν εντελώς το θέμα, είτε τα στοιχεία που παρουσιάζουν είναι κραυγαλέα ελλειμματικά. Καθώς αναφέρονται σε ποσοστιαία και μόνο μεταβολή των αποδοχών των εργαζόμενων, χωρίς να παραθέτουν τα ποσά. Στο όλο σκηνικό εμπλέκονται και οι εισηγμένες, που ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει γενικές συνελεύσεις και ως εκ τούτου δεν έχουν δημοσιοποιήσει  μισθολογικά στοιχεία.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες το συγκριτικό δείγμα των αποδοχών περιορίζεται σε 31 επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων. Με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση ακινήτων και τις πετρελαϊκές να είναι εκείνες που συνθέτουν τα κατά κάποιο τρόπο μισθοδοτικά «ρετιρέ». Ενώ στην αντίπερα όχθη, με τις χαμηλότερες αποδοχές , βρίσκεται ο εμπορικός τομέας.

    Βεβαίως η διαμόρφωση των αποδοχών των εργαζόμενων εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, από τους οποίους οι πιο καθοριστικοί είναι ο βαθμός εξειδίκευσης, τα χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά και εργασιακή κουλτούρα της ίδιας της επιχείρησης. Τα χορηγούμενα ποσά είναι μεικτά, καθώς εμπεριέχουν τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, χωρίς να έχει υπολογιστεί και η προκύπτουσα φορολογική υποχρέωση. Για τις υπολογιζόμενες μέσες αμοιβές, έχουν αφαιρεθεί οι αποδοχές που λαμβάνουν τα διοικητικά στελέχη (μέλη του Δ.Σ), ενώ η μισθοδοσία σε εταιρικό επίπεδο είναι σε υψηλότερη κλίμακα από εκείνη των Ομίλων.

    Με 83.356 ευρώ ετησίως στο «ρετιρέ» των αμοιβών

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Lamda Development, ο μέσος όρος των ακαθάριστων αποδοχών διαμορφώθηκε πέρσι στα 83.356 ευρώ. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αμοιβές ανάμεσα στο δείγμα των 31 εταιρειών. Αφορούν δε 139 υπαλλήλους της Lamda, στους οποίους πέραν του συμβατικού μισθολογίου, χορηγήθηκαν και μπόνους απόδοσης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε εταιρικό επίπεδο, ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε πέρσι από τους 83 σε 189 (στο τέλος του έτους) καθώς υπήρξαν προσλήψεις υψηλής ειδίκευσης και συνακόλουθα υψηλών αμοιβών για το έργο στο Ελληνικό. Σε επίπεδο ομίλου η Lamda είχε 409 εργαζόμενους στα τέλη της περσινής χρονιάς, των οποίων προφανώς οι αποδοχές θα κινούνται αισθητά πιο κάτω από το top κλιμάκιο.

    Στην Prodea ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών έφτασε στις 73.000 ευρώ. Ποσό που αφορά τα 39 άτομα που απασχολούνται στην εταιρεία και όχι τον αριθμό των εργαζόμενων στον όμιλο οι οποίοι ανέρχονται σε 607 άτομα.

    Με εργατικό δυναμικό 2.166 ατόμων, τα ΕΛΠΕ παρείχαν πέρσι αμοιβές 70.045 ευρώ κατά μέσο όρο σε κάθε υπάλληλο.

    Στην Μότορ Όιλ οι μέσες αμοιβές για τους 1.281 εργαζόμενους ήταν πέρσι στα 67.860 ευρώ.

    Για τον ΟΠΑΠ οι μικτές αποδοχές των υπαλλήλων της εταιρείας (1.158 άτομα) ήταν 54.200 ευρώ. Ενώ για τον όμιλο (1.503 υπάλληλοι) οι μέσες αμοιβές ήταν 51.000 ευρώ)

    Στην ΕΥΔΑΠ ο περσινός μέσος όρος των αποδοχών των εργαζόμενων (πλήν των στελεχών) ήταν 47.561 ευρώ. Στα τέλη του 2020 η ΕΥΔΑΠ είχε 2.345 άτομα προσωπικό.

    Για τους υπαλλήλους στην ΕΧΑΕ, η οποία λειτουργεί το χρηματιστήριο της Αθήνας, οι αποδοχές ήταν πέρσι 42.560 σε επίπεδο εταιρείας. Όπου και απασχολούνται 130 άτομα. Στον Όμιλο με 230 άτομα προσωπικό εν συνόλω, οι μέσες ετήσιες αμοιβές ήταν 30.324 ευρώ.

    Στην ΕΥΑΘ οι περσινές αποδοχές των εργαζόμενων έφτασαν στα 35.076 ευρώ.

    Στην Ελλάκτωρ, οι αποδοχές των εργαζόμενων για το 2020 ήταν 34.760 ευρώ.

    Στην «Μυτιληναίος» και σε εταιρικό επίπεδο, οι μέσες ετήσιες αμοιβές ήταν 32.264 ευρώ.

    Στην τράπεζα Πειραιώς, με 10.429 άτομα προσωπικό την περσινή χρονιά, οι μέσες αμοιβές(μαζί με ορισμένα έξοδα) διαμορφώθηκαν στα 31.563 ευρώ.

    Οι ετήσιες, περσινές αποδοχές των εργαζόμενων στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ήταν 31.172. Με το προσωπικό της εταιρείας να ανέρχεται σε 1.478 άτομα.

    Οι εργαζόμενοι στην «Φουρλής» είχαν αποδοχές 31.090 ευρώ.

    Στη καπνοβιομηχανία «Καρέλια» οι μέσες μικτές αποδοχές των εργαζόμενων ήταν πέρσι στα 30.698 ευρώ. Γεγονός βεβαίως που δεν δικαιολογεί τον μεγάλο επικοινωνιακό θόρυβο που γίνεται κάθε χρονιά, με τα προσφερόμενα μπόνους της διοίκησης.

    Πόσο ροκανίζει τα έσοδα η εφορία

    Όπως και να ’χει και αναφορικά με τη γενική εικόνα των εργασιακών αποδοχών, είναι εμφανές ότι σε κάθε εταιρεία υπάρχουν αποκλίσεις από τον μέσο όρο. Επίσης και για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, οι μικτές αποδοχές των 70.000 ευρώ, μετά από τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία, δίνουν καθαρό εισόδημα 38.930 ευρώ. Συνακόλουθα τα 50.000 ευρώ των ακαθάριστων αμοιβών, γίνονται 30.750 καθαρά. Τα 30.000 αφήνουν καθαρό εισόδημα 21.080 ευρώ και τα 20.000 των μικτών ετήσιων αποδοχών, αποδίδουν καθαρά 15.240 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, η Ιντραλότ με 595 υπαλλήλους σε εταιρικό επίπεδο, παρείχε πέρσι μέσες αμοιβές 29.960 ευρώ.

    Στα 29.030 ευρώ διαμορφώθηκαν οι αποδοχές των 157 εργαζόμενων στην εταιρεία «Πετρόπουλος»

    Στα 28.678 ευρώ έφτασαν οι ετήσιες αμοιβές των υπαλλήλων στην  Έλτον Χημικά.

    Στα 28.217 ευρώ διαμορφώθηκαν οι μέσες περσινές αποδοχές στην εταιρεία AutoHellas, ενώ σε επίπεδο ομίλου ήταν 21.166.

    Στην Άβαξ κατασκευαστική οι αμοιβές των υπαλλήλων ήταν 27.345 ευρώ.

    Για τους 334 εργαζόμενους στην Τέρνα Ενεργειακή οι ετήσιες αποδοχές ήταν στα 25.947 ευρώ κατά μέσο όρο.

     Στην «Λούλης» οι μέσες αποδοχές ήταν 25.643 ευρώ

    Στην Space Hellas, οι εργαζόμενοι πήραν πέρσι κατά μέσο όρο 24.431 ευρώ.

    Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Αφοί Κορδέλλου» έλαβαν πέρσι 23.398 ευρώ.

    Στην «Παπουτσάνης» οι μικτές αποδοχές των υπαλλήλων ήταν 23.080 ευρώ.

    Στην Flexopack οι μέσες ετήσιες αμοιβές ήταν 22.851 ευρώ.

    Οι εργαζόμενοι στην «Νίκας» είχαν αμοιβές 21.965 ευρώ

    Στην «Ικτίνος μάρμαρα» οι αποδοχές ήταν 20.880 ευρώ.

    Οι εργαζόμενοι στην «Καραμολέγκος» έλαβαν 12.895 ευρώ.

    Στον όμιλο της Frigoglass οι αμοιβές των εργαζόμενων διαμορφώθηκαν πέρσι στα 10.056 ευρώ. Με το σύνολο των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης να ανέρχεται στα 3.098 άτομα, σε Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία, Νιγηρία, Νότιο Αφρική, Ινδία και Ινδονησία.

    Ειδικά χαρακτηριστικά έχουν οι περιπτώσεις της MIG και των Πλαστικών Θράκης. Καθώς οι μικτές αμοιβές που δόθηκαν πέρσι αφορούν ένα πολύ μικρό αριθμό εργαζόμενων στις μητρικές εταιρείες. Έτσι οι μέσες αποδοχές για τους 22 της ΜIG ήταν 46.208 ευρώ και 51.059 ευρώ για τους…7 των Πλαστικών Θράκης.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ελληνικό: Οριστικό! Στις 25 Ιουνίου η Lamda υπογράφει με το Δημόσιο τη σύμβαση μεταβίβασης του πρώην αεροδρομίου (upd)

    Σάμι Φάις: Φέρνει στην Ελλάδα το διάσημο «Zeffirinο», το εστιατόριο του Σινάτρα και του Βατικανού

    MIG: Νέος CEO o Γεώργιος Ευστρατιάδης – Παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Θρουβάλας, νέος πρόεδρος ο Πέτρος Κατσούλας



    ΣΧΟΛΙΑ