• Business

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Ρουκέτες κατά του καρτέλ πετρελαίου και πώς θα μειωθούν οι τιμές

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Στην ύπαρξη ενός ισχυρού διεθνούς καρτέλ που επιδιώκει να ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου απέδωσε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης την ανοδική πορεία του πετρελαίου, μιλώντας χθες στο συνέδριο INVESTGR.

    Όπως είπε αυτή η τάση κυριαρχεί και οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω και ο μόνος τρόπος για να αμφισβητηθεί η δύναμη του καρτέλ, είναι η περαιτέρω διείσδυση της πράσινης ενέργειας και στις μεταφορές, κάτι που θα γίνει τις επόμενες δεκαετίες.

    Εν όψει του χειμώνα που έρχεται, τόνισε ότι κυριαρχεί η αβεβαιότητα και για τις τιμές του φυσικού αερίου, ωστόσο είναι άλλης τάξης μεγέθους ανησυχία καθώς οι διακυμάνσεις που αναμένονται είναι πιο περιορισμένες από τα περσινά επίπεδα.

    Σημείωσε ότι οι ενεργειακές αγορές τα επόμενα χρόνια, θα είναι μεγάλων διακυμάνσεων και απρόβλεπτες με μεγάλα σκαμπανεβάσματα, αλλά μακροχρόνια η πορεία των τιμών της ενέργειας θα είναι πτωτική, καθώς θα αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ.

    Ωστόσο, αν και η καμπύλη θα είναι μακροπρόθεσμα πτωτική, η μετάβαση θα έχει βίαια σκαμπανεβάσματα και απαιτείται οι φορείς δημόσιας πολιτικής να λειτουργούν με συντηρητικό τρόπο και με μεγάλη προσοχή.

    Ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε πρέπει να δείχνουμε και κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς η Ευρώπη δεν αλλάζει εύκολα την ενεργειακή της στρατηγική.

    Νέο μοντέλο για επιδοτήσεις

    Τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, πρόκειται να παρουσιάσει το ΥΠΕΝ νέο μοντέλο για τις επιδοτήσεις.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας, στόχος είναι οι επιδοτήσεις να γίνονται στοχευμένες και να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο.

    Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, όμως, είναι να προχωρήσει γρήγορα η πράσινη μετάβαση, γιατί δημιουργεί πολλαπλά οφέλη.

    Αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική, καθώς έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και αιολικό δυναμικό, ενώ και τα υδροηλεκτρικά που έχει είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μπορούν να αποτελούν μονάδες βάσεις, κάτι πολύ απαραίτητο όσο αυξάνονται οι ΑΠΕ.

    Η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας, δημιουργεί πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς αυξάνει την ενεργειακή μας αυτονομία, προσφέρει τη φθηνότερη ενέργεια από όλες τις άλλες πηγές και αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας στη ενέργεια, καθώς μπορεί να γίνει εξαγωγική από εισαγωγική που είναι σήμερα, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά.

    Ο κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε και στη σημασία ανάπτυξης διασυνδέσεων, τόσο προς την Αφρική όσο και προς τη Βόρεια Ευρώπη.

    Όπως εξήγησε ενώ το ευρωπαϊκό μοντέλο βασίζεται στον ενιαίο οικονομικό χώρο, στην ενέργεια αυτό δεν έχει επιτευχθεί, καθώς οι διασυνδέσεις στην περιφέρεια είναι λιγότερες από ότι είναι στην Κεντρική Ευρώπη.

    Σημαντική προτεραιότητα, είναι για τον υπουργό, να χτιστούν διασυνδέσεις προς τη Βόρειο Ευρώπη ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος που πλήττει σήμερα τις χώρες που είναι στην περιφέρεια.

    Διαβάστε επίσης:

    FSRU Αλεξανδρούπολης: Δυναμικό ξεκίνημα τον Ιανουάριο – Αλλάζει τον ρόλο της χώρας στη ΝΑ Ευρώπη

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργικός ο πλωτός σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Πράσινη Ένωση Κεφαλαιαγορών και νέα κίνητρα για πράσινες επενδύσεις

                                                               

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ