• Business

    FSRU Αλεξανδρούπολης: Δυναμικό ξεκίνημα τον Ιανουάριο – Αλλάζει τον ρόλο της χώρας στη ΝΑ Ευρώπη

    Η μέτοχος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Gastrade, Ελμίνα Κοπελούζου

    Η μέτοχος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Gastrade, Ελμίνα Κοπελούζου


    Έχει ξεκινήσει η αντίστροφή μέτρηση για την εκκίνηση της λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, που αναμένεται τον Ιανουάριο του 2024. Καθώς η ζήτηση για LNG στα Βαλκάνια είναι μεγάλη, αναμένεται από πολύ νωρίς η νέα υποδομή να λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, αναφέρουν πηγές της εταιρείας.

    Η δυνατότητα που θα δίνει στις χώρες των Βαλκανίων να προμηθεύονται το φυσικό αέριο που χρειάζονται από την Αλεξανδρούπολη, συμβάλλει σημαντικά στην απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή στο πλαίσιο της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής για ενεργειακή επάρκεια και ολοκληρώνεται εγκαίρως, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα.

    Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και η Gastrade προχωρά την αδειοδότηση και του δεύτερου FSRU στη Θράκη για το οποίο η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος του 2024.

    Τον Νοέμβριο έρχεται το πλοίο GasLog Chelsea

    Τον επόμενο μήνα αναμένεται να έρθει από τη Σιγκαπούρη το πλοίο μεταφοράς LNG, GasLog Chelsea και ακολούθως θα γίνει η σύνδεση του με τον αγωγό μήκους 28 χλμ. που θα το ενώσει με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

    Θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία του που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ένα μήνα και εν συνεχεία θα τεθεί σε κανονική εμπορική λειτουργία.

    Το FSRU θα βρίσκεται στη θάλασσα της Θράκης, 17,6 χλμ. ΝΔ της πόλης της Αλεξανδρούπολης στη ΒΑ Ελλάδα σε απόσταση θαλάσσης περίπου 5,4 ν.μ. (10 χλμ.) από την πλησιέστερη ακτή.

    Ο αγωγός φυσικού αερίου μήκους 30 ιντσών θα αποτελείται από ένα υποθαλάσσιο τμήμα περίπου 24 χιλιομέτρων και ένα χερσαίο τμήμα 4 χιλιομέτρων και θα συνδέει το FSRU με το NNGTS κοντά στο χωριό Αμφιτρίτη, 5,5 χιλιόμετρα ΒΑ της Αλεξανδρούπολης.

    Η Gastrade, που αναπτύσσει το έργο πρόσφατα προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου που θα παρακολουθήσει τη διαδικασία της δοκιμαστικής λειτουργίας.

    Η εταιρία έχει θέσει ως προθεσμία υποβολής προσφορών των 3η Νοεμβρίου και όπως αναφέρει στην προκήρυξη το έργο περιλαμβάνει μια υπεράκτια μονάδα πλωτής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για τη λήψη, προσωρινή αποθήκευση και επαναεριοποίηση LNG, ένα σύστημα αγκυροβόλησης και ένα σύστημα υποθαλάσσιου HP και χερσαίους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα παραδίδεται στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και μετά στους τελικούς καταναλωτές.

     Εν τω μεταξύ, πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις νέα χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 106 εκατ. ευρώ.

    Τα κονδύλια αυτά αφορούν την υποστήριξη της ολοκλήρωσης της κατασκευής του FSRU της Αλεξανδρούπολης και συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» ύψους δημόσιας δαπάνης 166,7 εκατ. ευρώ, συνολικά 272,7 εκατ.

    Η νέα ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης.

    Υπενθυμίζεται ότι η Gastrade είναι κοινή εταιρία του ομίλου Κοπελούζου, της Gaslog, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της Bulgartransgaz και του ΔΕΣΦΑ με ποσοστό συμμετοχής 20% ο καθένας

    Διαβάστε επίσης:

    Ευάγγελος Μπέης (Blue Marble): Βοηθάμε τους καταναλωτές να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων

    AEGEAN: Πώς θα γίνει η Αθήνα αεροπορικός κόμβος για τα Βαλκάνια και Μέση Ανατολή

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Πράσινη Ένωση Κεφαλαιαγορών και νέα κίνητρα για πράσινες επενδύσεις

                                               

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ