• Business

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Πράσινη Ένωση Κεφαλαιαγορών και νέα κίνητρα για πράσινες επενδύσεις

    Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου - Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου – Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Την ανάγκη κινητοποίησης χρηματοδοτήσεων για την επιτάχυνση των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση και την αξιοποίηση των κρίσιμων πρώτων υλών, τόνισε χθες, Δευτέρα, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη στιγμή που η στήριξη και επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ευρώπη.

    Η Πράσινη Ένωση Κεφαλαιαγορών και τα πράσινα ομόλογα είναι τα εργαλεία στα οποία στρέφεται σήμερα η Ευρώπη, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναβιώνουν οι συζητήσεις για την ανάγκη ενός Ταμείου της ΕΕ για την Ασφάλεια για το Κλίμα και την Ενέργεια, κάτι που η ΕΚΤ εξετάζει από τον Μάρτιο του 2023.

    Τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Ευρώπη, προέχει η ανάδειξη λύσεων που θα κινητοποιήσουν πιο γρήγορα και πιο πολλές πράσινες επενδύσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα χρηματοδότησης.

    Όπως εξήγησε η κυρία Σδούκου, στην Ελλάδα ως μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζει την αβεβαιότητα του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και γι’ αυτό στοχεύει στη δημιουργίας  μίας ενιαίας βάσης δεδομένων, αδειοδοτήσεων και συγχρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά προγράμματα για τους επενδυτές

    Η Πράσινη Ένωση Κεφαλαιαγορών απαραίτητη για τα πράσινα ομόλογα

    Τα επιχειρήματα που συνδέουν τη CMU με την έκδοση περισσότερων ομολόγων σε επίπεδο ΕΕ έχουν γίνει πρόσφατα πιο ευδιάκριτα από την ΕΚΤ.

    Στα τέλη Αυγούστου, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta ζήτησε την ολοκλήρωση της CMU, υποστηρίζοντας ότι ένα ευρωπαϊκό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο ήταν ουσιαστικό μέρος οποιασδήποτε τέτοιας προσπάθειας.

    Ωστόσο, καθώς εξακολουθεί να παραμένει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό για την πράσινη μετάβαση, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγωνίζονται να συμφωνήσουν για το πώς να το ξεπεράσουν και να βασίζονται στις επιδοτήσεις των κρατών μελών που κινδυνεύουν με κατακερματισμό και αναποτελεσματικότητα της αγοράς, το χρέος σε επίπεδο ΕΕ που συνδέεται με κοινές πράσινες επενδυτικές ανάγκες μπορεί να αποδειχθεί να είναι η διέξοδος από το δίλημμα.

    Στο ίδιο πλαίσιο, Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά τις συναντήσεις της την Παρασκευή 29/9 με αξιωματούχους κρατών μελών και εκπροσώπους μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών στα κεντρικά γραφεία του IEA στο Παρίσι επεσήμανε ότι οι περιβαλλοντικές καταστροφές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστάθεια των τιμών και κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, για παράδειγμα, η ΕΚΤ δημοσίευσε τα αποτελέσματα ενός κλιματικού stress test για τις τράπεζες, δείχνοντας ότι μια ταχύτερη πράσινη μετάβαση θα ήταν καλύτερη για τη σταθερότητα των τραπεζών.

    Προετοιμάζεται μια στοχευμένη μεταρρύθμιση

    Η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές εργασίες για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενός ρυθμιστικού πλαισίου, που θα ξεκλειδώσει την προστιθέμενη αξία της εγχώριας βιομηχανίας ανάπτυξης κρίσιμων ορυκτών υλών.

    Όπως τόνισε στη δήλωση της: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζει μια στοχευμένη μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνει την αναγνώριση περιοχών με κρίσιμες πρώτες ύλες, τη μείωση του χρόνου αδειοδότησης και της γραφειοκρατίας, τη συμπερίληψη των ωφελειών των τοπικών κοινωνιών, με ταυτόχρονη τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών προστασίας του περιβάλλοντος. Πάνω από όλα, διαβουλευτήκαμε με τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμφωνούν, πως η αβεβαιότητα του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο και γι’ αυτό το λόγο έχει νόημα να δημιουργήσουμε μία ενιαία βάση δεδομένων, αδειοδοτήσεων και συγχρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά προγράμματα για τους επενδυτές».

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχουν ζητήσει μια ταχύτερη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να υποστηρίζει μια «πράσινη Ένωση Κεφαλαιαγορών» και την Ε.Ε. να προσανατολίζεται σε πράσινα ομόλογα.

    «Όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε τις φυσικές καταστροφές να γίνονται πιο συχνές, πιο σοβαρές», προειδοποίησε η Λαγκάρντ, λέγοντας ότι οι δασικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στον Καναδά είχαν κάψει το ισοδύναμο των συνολικών δασικών εκτάσεων της Γαλλίας.

    Αυτή την εβδομάδα, η ΕΚΤ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της μεταξύ ευρωπαϊκών εταιρειών, στην οποία τις ρώτησε για τα μεγαλύτερα εμπόδια στις ενεργειακές επενδύσεις.

    Η Ευρώπη στοχεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για να υποστηρίξει μια ομαλή μετάβαση και να τοποθετηθεί μεταξύ άλλων βιομηχανιών στη νέα ενεργειακή οικονομία.

    Δεδομένων των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται, υπογραμμίστηκε ότι είναι σημαντικό να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Κάτι που περιλαμβάνει βήματα για τη δημιουργία μιας πράσινης ένωσης κεφαλαιαγοράς (green Capital Markets Union), που θα βοηθήσει τη χρηματοδότηση που προορίζεται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια να ρέει απρόσκοπτα.

    Οι βιομηχανίες πρέπει να είναι έτοιμες να αγκαλιάσουν τις αλλαγές, διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν πίσω.

    Οι μαζικές και γρήγορες επενδύσεις σε καθαρές μηδενικές τεχνολογίες θα διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ένα ελκυστικό μέρος για επιχειρηματική δραστηριότητα, καινοτομία και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, ένα άλλο εμπόδιο για τις πράσινες επενδύσεις είναι το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και τόνισε την ανάγκη για μια ισχυρότερη «αγορά πράσινης χρηματοδότησης στην Ευρώπη, η οποία θα μείωνε το ασφάλιστρο κινδύνου και θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης».

    Επισήμανε επίσης μια «μείζονα αναποτελεσματικότητα της αγοράς», καθώς οι επενδυτές δυσκολεύονται να επενδύσουν σε πράσινα έργα, ενώ πολλές εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν χρήματα για τέτοιες επενδύσεις.

    «Σχεδόν το 40% των επιχειρήσεων βλέπει έλλειψη προθυμίας των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις ως πολύ σημαντικό εμπόδιο τη στιγμή που τεράστιες δεξαμενές ιδιωτικής χρηματοδότησης αναζητούν στην πραγματικότητα επενδύσεις ESG είχε τονίσει  η κυρία Λαγκάρντ.

    Όπως εξήγησε αυτό το έλλειμμα οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη μια Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU), αλλά μάλλον πολλές διαχωρισμένες και επομένως μικρές κεφαλαιαγορές. Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι μια CMU δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα, υποστήριξε την ιδέα μιας «πράσινης ένωσης κεφαλαιαγορών».

    «Ως τρόπος επέκτασης της επενδυτικής βάσης στην οποία έχουν πρόσβαση οι ευρωπαϊκές εταιρείες, νομίζω ότι αξίζει να εξεταστεί τι θα συνεπαγόταν και θα απαιτούσε μια πράσινη αγορά CMU», είπε, ζητώντας να εξεταστεί ένα πράσινο ομόλογο «που εκδίδεται από Ευρωπαίους».

    Διαβάστε επίσης:

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Προετοιμάζουμε μια στοχευμένη μεταρρύθμιση

    Ο εφοπλιστής Μουνδρέας και η Intracom μπαίνουν στην ΑΜΚ της Intralot καλύπτοντας το ποσοστό Κόκκαλη

    Τράπεζα Πειραιώς: Αναμένεται πτώση στην τιμή σιταριού και ρυζιού

                                             

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός – Μάθε πού ψηφίζεις



    ΣΧΟΛΙΑ