• Business

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Έρχεται ριζοσπαστικό πακέτο μέτρων τον Νοέμβριο

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας


    Ένα ριζοσπαστικό πακέτο μέτρων που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση ετοιμάζει το ΥΠΕΝ και πρόκειται να ανακοινώσει τον Νοέμβριο.

    Τα νέα μέτρα αφορούν τη δημιουργία σχημάτων που θα διευκολύνουν τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών με μπαταρία, αλλά και θα ανοίγουν το δρόμο στις επιχειρήσεις, τους δήμους και τους ιδιώτες ώστε να επιταχυνθεί η χρήση πράσινης ενέργειας μειώνοντας το κόστος της ενέργειας και επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση.

    Πρόκειται, κατά πληροφορίες για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιταχύνει την αποθήκευση καθώς χρειάζονται πολύ περισσότερες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας άμεσα, για να μπορέσει να συνεχιστεί η διείσδυση των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι ο κατειλημμένος ηλεκτρικός χώρος από εν λειτουργία ΑΠΕ και από ΑΠΕ με οριστικές προσφορές σύνδεσης σε ισχύ το 2022 έφθασε στα 23,4GW και αν δεν υπάρξει άμεσα αποθήκευση ενέργειας δεν μπορεί να συνεχιστεί η διείσδυση των ΑΠΕ.

    Το νέο πλαίσιο στοχεύει να αυξήσει τα MW της αποθήκευσης άμεσα, συμπληρώνοντας με μπαταρίες τα υπάρχοντα έργα ΑΠΕ. Ταυτόχρονα στόχος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιες από τις αιτήσεις ΑΠΕ που αναμένουν όρους σύνδεσης, να επιλέξουν να πάρουν άδεια αποθήκευσης ενέργειας, και έτσι από τη μια να αποσυμπιεστεί η μεγάλη ουρά των αιτήσεων για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, και από την άλλη, να αυξηθούν τα έργα ΑΠΕ που έχουν και αποθήκευση.

    Η εισαγωγή περισσότερων φωτοβολταϊκών απαιτεί αποθήκευση

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στο Olympia Forum τα φωτοβολταϊκά είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας, πρέπει όμως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν την ταχύτερη εισαγωγή των φωτοβολταϊκών και αυτό απαιτεί αποθήκευση ενέργειας. «Επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί η μεγάλη “ουρά” που υπάρχει στα φωτοβολταϊκά και η οποία δημιουργεί δύο θεμελιώδη προβλήματα, το πρώτο αφορά στην ταχύτητα στις επενδύσεις, και το δεύτερο στην αποθήκευση, καθώς τα φωτοβολταϊκά έχουν λίγες ώρες λειτουργίας”.

    “Όταν λέει ο κόσμος θέλω να βάλω ένα φωτοβολταϊκό σύνδεσέ με, πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό απαιτεί και άλλες επενδύσεις, από άλλους. Πρέπει να φτιάξουμε σχήματα που αυτοτελώς θα επιτρέπουν την ταχύτερη εισαγωγή των φ/β στην αγορά. Και για να γίνει αυτό απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις στην αποθήκευση”, εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας.

    Πολλές οι περιοχές για τα πλωτά αιολικά

    Σχετικά με τα πλωτά αιολικά,  σημείωσε ότι μπορούν να αναπτυχθούν πολλές περιοχές ανάλογα τι υποθέσεις θα κάνεις. Επίσης, σημείωσε πως υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα όπου μπορούν να γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις, πολύ περισσότερες από όσες είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, αλλά για να μπουν στο σύστημα απαιτούν μια πολύ μεγάλη διαγωνιστική διαδικασία και απαιτούν να ξυπνήσουμε και το διεθνές ενδιαφέρον.

    και έχει γίνει σοβαρός σχεδιασμός για το θέμα, για να ξεκινήσουν οι έρευνες βυθού και αιολικού δυναμικού. “Στοίχημα για εμάς είναι το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο πριν από το 2030 και είναι ένα στοίχημα που με βεβαιότητα θα το κερδίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο υπουργός δήλωσε σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας ότι “σχεδιάζουμε πολύ προσεκτικά στο Υπουργείο κάποιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι σχετικές διαδικασίες”.

    Τιμές Ενέργειας: Δεν θα είναι τέτοιος χειμώνας αυτός

    Τέλος, ερωτώμενος για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το χειμώνα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι  δεν θα είναι τέτοιος χειμώνας αυτός.  “Τα futures  προβλέπουν αυξημένες τιμές  αλλά κατά σύστημα πέφτουν έξω”, σημείωσε και ακολούθως εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζονται από πολυάριθμους παράγοντες και δεν μπορούν να προβλεφθούν.

    ” Ο καιρός της Ευρώπη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, γιατί το οριακό καύσιμο είναι το φυσικό αέριο και η τιμή στην Ελλάδα επηρεάζεται από τον καιρό στην Ευρώπη. Οι τιμές φυσικού αερίου επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως πρόσφατα από μια απεργία στην Αυστραλία που ανέβασε κατά 5 ευρώ την τιμή στο TTF . Από την άλλη οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι κατά 90% γεμάτες και καράβια με αέριο περιφέρονται γύρω από την Ιβηρική και δεν δίνουν το φυσικό αέριο γιατί δεν τους αρέσει η τιμή. Αν αποφασίσουν  να το δώσουν, θα ρίξουν την αγορά”, σημείωσε λέγοντας ότι δεν είναι ασφαλής η πρόβλεψη. “Αν υπάρξει μια μείζων κρίση” σημείωσε, “θα κάνουμε ότι κάναμε και την προηγούμενη φορά, αν δεν υπάρξει θα τελειώσει ο Μηχανισμός όπως έχει προγραμματιστεί στις 31/12 και θα πάμε σε μια ομαλοποίηση με βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και τους ενεργειακά ευάλωτους, δηλαδή σε μια αυξημένη περίμετρο”.



    ΣΧΟΛΙΑ