• Business

    Στον «αέρα» η κρίσιμη συνέλευση για την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

    Νικόλαος Ταβουλάρης


    Προς νέα αναβολή, όπως όλα δείχνουν, οδεύει η κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων της Νεωρίον που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, προκειμένου την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην Onex.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Νίκος Ταβουλάρης προτείνει με επιστολή προς τους υπόλοιπους μετόχους να αναβληθεί εκ νέου η γενική συνέλευση που διεκόπη στις 13 Μαρτίου, μέχρις ότου η Onex συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, προσκομίσει στοιχεία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ναυπηγείων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην επιστολή, ο κ. Ταβουλάρης επισημαίνει πως μέχρι και χθες δεν προσκομίστηκαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Onex, και τονίζει πως περιμένει την απόφαση των υπόλοιπων μετόχων.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η Onex μέσω του κ. Ξενοκώστα σκοπεύει να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στον κ. Ταβουλάρη, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για την στάση που κρατά στην όλη υπόθεση. Για μια ακόμη φορά αναμένεται να υπογραμμίσει πως προϋπόθεση για να επενδύσει στα ναυπηγεία είναι η έξοδος της οικογένειας Ταβουλάρη από την εταιρεία, στην οποία αθροιστικά ελέγχει το 46,3% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ θα υπογραμμίσει πως τόσο ο κ. Ταβουλάρης όσο και οι υπόλοιποι μέτοχοι μπορεί να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους και χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης.

    Όσον αφορά στο επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης και τα στοιχεία που της ζητούνται να προσκομίσει, θα επισημαίνει πως είναι ήδη σε γνώση του κ. Ταβουλάρη, και θα τον κατηγορεί ότι στάθηκε ανακόλουθος με την συμφωνία που υπέγραψαν μεταξύ τους πριν κάποιους μήνες.

    Να τηρήσει τη συμφωνία και να μεταβιβάσει τις μετοχές στην Onex καλούν τον κ. Ταβουλάρη και οι περίπου 600 εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας. Σε επιστολή τους προς τον επί 27 χρόνια ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, υπογραμμίζουν πως έχει μια τελευταία να αναλάβει τις ευθύνες του, διαφορετικά όπως λένε θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ότι συμβεί.

    Πάνος Ξενοκώστας

    Να σημειωθεί πως ανάμεσα στην Νεώριον και στην Onex έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων. Στη συνέχεια εφόσον υπάρξει επικύρωση από τη Γενική Συνέλευση θα υποβληθεί το σχετικό σχέδιο εξυγίανσης στο αρμόδιο πολυμελές Πρωτοδικείο βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο Νεώριο Σύρου και πάλι με επενδυτή την Onex.

    Τα χρονικά περιθώρια για την διάσωση των πολύπαθων ναυπηγείων στερεύουν επικίνδυνα, καθώς 31η Μαρτίου, δηλαδή σε 12 μέρες από σήμερα λήγει η σύμβαση που έχει το ναυπηγείο με το πολεμικό ναυτικό για την ναυπήγηση δυο πυραυλάκατων. Μια σύμβαση, μέσω της οποίας έχει αναλάβει την καταβολή του 70% του μισθού των εργαζομένων για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει διαμηνύσει πως η ελληνική Πολιτεία δεν πρόκειται να δώσει άλλη παράταση εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι τότε.

    Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδρύθηκαν από τον Ανδρέα Ανδρεάδη το 1968 και διαθέτουν τρεις πλωτές δεξαμενές, όπου μπορούν να κατασκευαστούν εμπορικά πλοία χωρητικότητας 100.000 τόνων και να γίνουν ναυπηγήσεις πολεμικών σκαφών ως το μέγεθος κορβέτας.



    ΣΧΟΛΙΑ