• Business

    Στην BlackRock μετά από έγκριση ΣτΕ, το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος


    Η …μπάλα στο γήπεδο του επενδυτή, δηλαδή στην επενδυτική εταιρεία BlackRock, περνά το επόμενο διάστημα, εκτός απρόοπτου, η υπόθεση της δημιουργίας εμπορικού – ψυχαγωγικού κέντρου στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος, στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη Λεωφόρο Κηφισού, έπειτα από την έγκριση από το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής του οικοπέδου επί του οποίου θα αναπτυχθεί το Academy Gardens.

    Όπως και κάθε μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, το Academy Gardens έχει μακριά ιστορία. Από το 2007 που έγινε η εξαγορά του πρώτου οικοπέδου η Artume (η εταιρεία που έχει συστήσει η BlackRock για το έργο) έχει επενδύσει συνολικά περί τα 127 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 90 εκατ. ευρώ για την αγορά της γης και τα υπόλοιπα για μελέτες και πληρωμές φόρων. Το έργο μέχρι να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα έχει λάβει δεκάδες εγκρίσεις για θέματα που αφορούν σε περιβαλλοντικούς όρους, τη δόμηση κ.λ.π.

    Το επόμενο βήμα για την επένδυση, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, είναι οι οικοδομικές άδειες οι οποίες με βάση τη σχετική νομοθεσία θα μπορούσαν να εγκριθούν σε δύο μήνες. Νωρίτερα η BlackRock, εφόσον αποφασίσει να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου, είναι δυνατό να δώσει το πράσινο φως στην Artume να προχωρήσει με τις κατεδαφίσεις των παλαιών κτισμάτων στο οικόπεδο, κάτι που θεωρητικά δύναται να γίνει το Φθινόπωρο.

    Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι η BlackRock προκειμένου να κινήσει τη διαδικασία για να εξασφαλίσει τα περίπου 120 με 150 εκατ. ευρώ που είναι αναγκαία για την κατασκευή του εμπορικού – ψυχαγωγικού κέντρου στην Αθήνα θα συνυπολογίσει διάφορους παράγοντες, όπως π.χ. πως πάει γενικότερα η οικονομία στη χώρα ή τυχόν άλλα υπό σχεδιασμό έργα που επηρεάζουν το δικό της.

    Η διάρκεια κατασκευής του πολυχώρου εκτιμάται σε δύο χρόνια και οι επενδυτές θα επιλέξουν τεχνική εταιρεία μέσω πρόσκλησης που θα απευθύνουν σε κατασκευαστικές εταιρείες.

    Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 22.550 τ.μ. Η μισθώσιμη επιφάνεια θα είναι συνολικά περίπου 55.000 τ.μ. Ο συντελεστής δόμησης που έχει συμφωνηθεί είναι 2,1 ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων 21 μέτρα.

    Το Academy Gardens θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και κινηματογράφο, ενώ στο υπόγειο θα κατασκευαστούν περί τις 1.750 θέσεις στάθμευσης. Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 2.000 άτομα, ενώ 1.600 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν όταν τεθεί σε λειτουργία.

    Το προαναφερόμενο ΠΔ έχει επιστρέψει στο υπουργείο Περιβάλλοντος προς υπογραφή από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη για να μεταβιβαστεί στη συνέχεια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και να δημοσιευτεί. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται περίπου 3 με 4 εβδομάδες.

    Το έργο θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος και σε αυτό θα συμβάλουν και τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχουν περιληφθεί στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος με τους επενδυτές (μεταξύ άλλων δημιουργία ζώνης πρασίνου, εμβαδού περίπου 5,5 στρ., στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, με διαμόρφωση δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας κ.λ.π.).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Άνω του 5% η έμμεση συμμετοχή της BlackRock

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock: Το μεγάλο στοίχημα των 10 δισ. δολαρίων που μπορεί να την αναδείξει σε κολοσσό του private equity

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινάει η μεγάλη επένδυση της BlackRock στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ