Business

Ξεκινάει η μεγάλη επένδυση της BlackRock στην Αθήνα


Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η μεγάλη επένδυση της BlackRock στην ελληνική αγορά ακινήτων, με το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και το οποίο καθορίζει τους όρους δόμησης στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, εκεί όπου εδώ και χρόνια εκκρεμεί η κατασκευή του συγκροτήματος Academy Gardens.

Πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισού με την οδό Ηρούς, και το οποίο πωλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στην εταιρεία ειδικού σκοπού Artume, προκειμένου να αναπτυχθεί εκεί ένας εμπορικός πολυχώρος. Στα σχέδια αυτά αντιστάθηκαν από την αρχή διάφορα κινήματα και παρατάξεις της Αριστεράς (με μπροστάρη βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ, που έκτοτε παλεύει να…διαφημίσει τον φιλοεπενδυτικό του εαυτό), ενώ το 2010 η τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανέστειλε την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών σε οικοδομικά τετράγωνα γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος, με αποτέλεσμα η επένδυση να “κολλήσει”, ενώ και οι επόμενοι υπουργοί πριν τον Γιώργο Σταθάκη δεν επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για να “ξεπαγώσει” το έργο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το fund BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχει την Artume, είχε απειλήσει πριν από λίγους μήνες να αναστείλει οριστικά την επένδυση, επικαλούμενο την πολύμηνη καθυστέρηση της έκδοσης του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος. Όμως η διαβεβαίωση του Γιώργου Σταθάκη ότι το έργο θα προχωρήσει “μαλάκωσε” την πλευρά της BlackRock, και τελικά χθες ήρθε η υπογραφή του διατάγματος να επισφραγίσει το κρατικό “πράσινο φως” για το Academy Gardens. Πλέον, το διάταγμα θα πρέπει να υπογραφεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Σημειωτέον ότι ήδη έχει υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Artume και του υπουργείου Περιβάλλοντος όσον αφορά στα περιβαλλοντικά οφέλη από την επένδυση.

Όμως αυτό δεν είναι το τελευταίο βήμα πριν μπουν οι μπουλντόζες στο παλιό κλωστοϋφαντουργείο. Η Artume περιμένει ένα ακόμα Προεδρικό Διάταγμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο αφορά στον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής του οικοπέδου στο οποίο θα οικοδομηθεί ο εμπορικός πολυχώρος. Η υπογραφή του διατάγματος αυτού αναμένεται πολύ σύντομα, ώστε να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα και να λάβει η Artume την άδεια δόμησης, η οποία θα της επιτρέψει να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής πιθανότατα μέσα στο 2018. Η ολοκλήρωση των έργων, σε αυτό το σενάριο, θα γίνει λογικά το 2020, οπότε και θα λειτουργήσει ο εμπορικός πολυχώρος, συνολικού εμβαδού 55.000 τετραγωνικών μέτρων, και θα ξεκινήσει και η απόσβεση της επένδυσης της BlackRock, η οποία της έχει ήδη κοστίσει περί τα 130 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 25% αντιστοιχεί σε φόρους ακίνητης περιουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτη κομπίνα: Επιχειρηματίας έκανε τον πεθαμένο για να μην πληρώσει τα χρέη του στην τράπεζα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Επενδύσεις 2,3 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στην παγκόσμια δεκάδα των χωρών με την ακριβότερη τιμή βενζίνης η Ελλάδα [πίνακας]ΣΧΟΛΙΑ