• Real Estate

    Πολιτική αβεβαιότητα και οικονομία «φρενάρουν» Βοτανικό και Ακαδημία Πλάτωνος


    Η ανησυχία του επενδυτή για μια πιθανή πολύμηνη πολιτική αβεβαιότητα από παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, σε συνδυασμό με τα όχι ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της λιανικής στην Ελλάδα, φαίνεται να φρενάρουν την επένδυση για τη δημιουργία του Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος και την ίδια στιγμή σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ιδιοκτήτριες τράπεζες αναφορικά με το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό.

    Πρόκειται για δύο αναπτύξεις – εμπορικά κέντρα ο σχεδιασμός των οποίων ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία και έχουν ήδη διατεθεί για αυτές αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Θεωρητικά πρόκειται για τα ωριμότερα από άποψη αδειών να προχωρήσουν.

    Το Academy Gardens έπειτα από σχεδόν 11 χρόνια έχει ολοκληρώσει τον βασικό κύκλο των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται ωστόσο η BlackRock, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβάλλει μέχρι νεοτέρας την έναρξη της κατασκευής του, για τους προαναφερόμενους λόγους, ενώ έχει ήδη επενδύσει, σύμφωνα με τα στελέχη που τρέχουν τις διαδικασίες, συνολικά περίπου 127 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 90 εκατ. ευρώ για την αγορά της γης.

    Μια διαφορετική ιστορία αποτελεί το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, τμήμα της Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου Αλεξάνδρας – Βοτανικού (θεσπίστηκε με νόμο) το οποίο περιήλθε το 2015 στην ιδιοκτησία των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, σε εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης της Μπάμπης Βωβός Διεθνή Τεχνική (ΜΒΔΤ). Έχει εκπονηθεί νέο αρχιτεκτονικό σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτηρίου δύο επιπέδων (το αρχικό σχέδιο είχε περισσότερα) με μισθώσιμη επιφάνεια περίπου 50.000 τ.μ. και έχει υπογραφτεί Μνημόνιο Συναντίληψης με την αμερικάνικη εταιρεία Hines. Για την ολοκλήρωση του (έχει ξεκινήσει από την ΜΒΔΤ) απαιτούνται κεφάλαια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

    Όμως, για να ξεκινήσει εκ νέου η κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό πρέπει με έξοδα της ΑΕΠ Ελαιώνας Α.Ε. (η εταιρία που έχουν συστήσει οι δύο τράπεζες) να εκδοθεί προηγουμένως η άδεια κατεδάφισης του γηπέδου του ΠΑΟ στην Αλεξάνδρας, διαδικασία που αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων. Αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια τυπική διαδικασία (η άδεια κατεδάφισης δύναται να είναι δεκαετής και παράλληλα για την ομάδα υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα ότι το παλιό γήπεδο δεν κατεδαφίζεται, αν δεν γίνει νέο) δεν προχωρά.

    Οι επιλογές που έχουν οι τράπεζες αν δεν υπάρξει «φως» το επόμενο διάστημα με εφαρμογή της νομοθεσίας είναι είτε να προσφύγουν κατά του δήμου και του δημοσίου, είτε να αρχίσουν εκ νέου διαδικασίες για να αλλάξουν οι χρήσεις γης και να κατασκευαστούν γραφεία ή και κατοικίες, αντί του εμπορικού κέντρου. Όποιο από τα σενάρια επιλεγεί συνεπάγεται χρονοβόρες διαδικασίες με το μόνο σίγουρο να είναι ότι δεν πρόκειται σύντομα να προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου με τις τράπεζες να συντηρούν απλώς στο χαρτοφυλάκιό τους ακόμα ένα ακίνητο που ήρθε στην κατοχή τους εξαιτίας πτώχευσης εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην BlackRock μετά από έγκριση ΣτΕ, το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατασκευαστικός «πυρετός»: Real estate και τουρισμός αλλάζουν το κέντρο της Αθήνας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Viohalco: Μέσα στο 2018 το «άνοιγμα» στο real estate – Τα σχέδια Στασινόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ