• Business

    Στη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η κινεζική Fosun

    εθνικη ασφαλιστικη

    Εθνική Ασφαλιστική


    Ανεβαίνει ο πυρετός στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής με τη συμμετοχή του κινεζικού ομίλου Fosun, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει επανέλθει στη μάχη της διεκδίκησης του 80% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας του κλάδου στην ελληνική αγορά.

    Η συμμετοχή της Fosun στη διαγωνιστική διαδικασία, που μέχρι σήμερα δεν είχε επιβεβαιωθεί από τις πληροφορίες, δημιουργεί νέα δεδομένα στην κούρσα διεκδίκησης, προεξοφλώντας τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των διεκδικητών. Εκτός από τη Fosun, στην πεντάδα των ενδιαφερομένων συγκαταλέγονται τα επενδυτικά κεφάλαια CVC Capital Partners, Centerbridge, Lone Star και I3CP, εταιρεία ειδικού σκοπού, που συνδέεται με το Leadenhall Capital Partners.

    Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο κινεζικός όμιλος συμμετέχει στη μάχη διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Την πρώτη, το 2017, η προσφορά της είχε υπερκεραστεί από την Exin, ενώ τη δεύτερη, το 2018, παρότι είχε προσέλθει στη διαδικασία επανάληψης του διαγωνισμού που προκήρυξε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή υπό το βάρος των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί με το σκάνδαλο του FF Group και δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.

    Με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια παγκοσμίως 87,5 δισ. ευρώ (681,5 εκατ. RMB) και ασφάλιστρα 2 δισ. ευρώ (15,5 εκατ. RMB), η Fosun διαθέτει πέντε συμμετοχές σε ασφαλιστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων μερίδιο 85% στην Fosun Insurance Portugal στην Πορτογαλία, χώρα στην οποία έχει επεκταθεί με αγορές νοσοκομειακών μονάδων.

    Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες συμμετοχές που προεξοφλούν τον ισχυρό ανταγωνισμό στην κούρσα διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, το CVC Capital Partners θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity fund με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 82,5 δις δολάρια και σημαντική παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ασία. Το CVC Capital Partners διατηρεί συμμετοχές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, μεταξύ των οποίων σε δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη Βρετανία και στη Γαλλία, ενώ ισχυρά συμφέροντα έχει στην Ελλάδα, μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το νοσηλευτήριο Υγεία.

    Αντίστοιχα, το Lone Star είναι αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο με επενδύσεις πέραν των 70 δις δολ. σε ακίνητα, μετοχές, πιστωτικά και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ανά τον κόσμο, ενώ το Centerbridge με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 25 δις ευρώ έχει δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα των κόκκινων δανείων.

    Υπολογίσιμη δύναμη θεωρείται τέλος και το I3CP, εταιρεία ειδικού σκοπού, που συνδέεται με το Leadenhall Capital Partners ειδικότητα του οποίου είναι οι επενδύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο. Στο Leadenhall συμμετέχει η Mitsui Sumitomo Insurance, ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία και θυγατρική της MS & AD και συγκροτείται από μια ισχυρή διοικητική ομάδα που ειδικεύεται στις ασφαλίσεις.

    Με βάση τη διαδικασία που «τρέχουν» οι σύμβουλοι της Εθνικής τράπεζας, Goldman Sachs και Morgan Stanley, η short list με τους υποψήφιους επενδυτές για τους οποίους θα ανοίξουν τα οικονομικά στοιχεία (data rooms), θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του χρόνου και στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου ή τα μέσα Φεβρουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ