• Τράπεζες

    Κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ το προσφερόμενο τίμημα για Εθνική Ασφαλιστική – Οι επόμενες κινήσεις

    εθνικη ασφαλιστικη

    Εθνική Ασφαλιστική


    Μεταξύ 520 έως 580 εκατ. ευρώ τοποθετείται το εύρος των προσφορών που υποβλήθηκαν την Πέμπτη από τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Πρόκειται για μη δεσμευτικές προσφορές που σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλαν οι CVC Capital Partners, Centerbridge, Lone Star και 3ICP – LCP, ενώ εκτός είναι σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η Fosun που δεν προσήλθε τελικώς στη διαδικασία, όπως και ο καναδικός όμιλος Fairfax, η απουσία του οποίου είχε προεξοφληθεί.

    Το τίμημα αν και υπολείπεται της αξίας, στην οποία η Εθνική τράπεζα έχει αποτιμήσει την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της που είναι σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στα 750 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας, δεν προεξοφλεί την αρνητική έκβαση της διαδικασίας και την προσφυγή σε δημόσια εγγραφή (IPO).

    Όλα θα κριθούν στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών και με βάση τη διαδικασία, άμεσα αναμένεται να ανοίξουν τα data rooms και να ξεκινήσει η παρουσίαση στους υποψήφιους επενδυτές

    Παρά την απουσία πολυεθνικών ασφαλιστικών ομίλων, οι τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές που είναι ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του διαγωνισμού και η επόμενη φάση θα κριθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου. Τότε οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές, με στόχο η πώληση να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του πρώτου τριμήνου.

    Ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται αυτή του CVC Capital Partners, που δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα μέσω της Hellenic Healthcare εξαγοράζοντας τα νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan και πρώην ΙΑΣΩ General. Με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 85 δις ευρώ παγκοσμίως και παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές αγορές, τις ΗΠΑ και την Ασία, το CVC Capital Partners διατηρεί επενδύσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Υπολογίσιμη δύναμη θεωρείται και το 3ICP, που μέσω του Leadenhall Capital Partners (LCP) και της Mitsui Sumitomo Insurance η οποία ελέγχει το 51%, επενδύει σταθερά στον ασφαλιστικό κλάδο και διαθέτει υψηλή εξειδίκευση στον τομέα. Τα funds Centerbridge και Lone Star τέλος είναι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο με υπό διαχείριση κεφάλαια 25 και 85 δις δολάρια αντίστοιχα και σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του real estate και παρουσία στη χώρα μας κυρίως στο χώρο των κόκκινων δανείων που συνδέονται με ακίνητα.



    ΣΧΟΛΙΑ