ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ένωση εταιρειών ΤΕΡΝΑ – ΜΕΤΚΑ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ – ΕΛΕΜΚΑ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο «Δημιουργία Αστικού Μητροπολιτικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο», μετά την έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού από την Περιφέρεια Αττικής.
Το έργο περνάει ουσιαστικά στα χέρια των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και METLEN καθώς η ΗΛΙΟΧΩΡΑ είναι θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΕΛΕΜΚΑ αντίστοιχα θυγατρική της ΜΕΤΚΑ, δηλαδή του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου METLEN.
Η οικονομική προσφορά της ένωσης ανέρχεται σε 241.553.798,30 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), που αντιστοιχεί σε έκπτωση 5,50% επί του προϋπολογισμού δημοπράτησης, ο οποίος είχε οριστεί σε 258.064.516,13 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
Το έργο αφορά τη δημιουργία εκτεταμένου μητροπολιτικού πάρκου στον Φαληρικός Όρμος, με παρεμβάσεις πρασίνου, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους και νέες κοινόχρηστες υποδομές, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
Με έκταση 541 στρέμματα υπόσχεται να μεταμορφώσει το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, προσφέροντας έναν σύγχρονο πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού έως το 2028.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του συνόλου των παρεμβάσεων έως τα τέλη του 2028, παραδίδοντας στην Αθήνα και στους κατοίκους της έναν σύγχρονο, εντυπωσιακό χώρο πρασίνου και αναψυχής. Πρόκειται για μια παρέμβαση που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει συνολικά την παραλιακή ζώνη και να συμβάλει ουσιαστικά στην περιβαλλοντική και κοινωνική αναζωογόνηση της πρωτεύουσας.
Το «AENAON» συνιστά ένα εμβληματικό έργο αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής ενίσχυσης, ενταγμένο στη φιλοσοφία του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, το οποίο προωθεί τη δημιουργία βιώσιμων, λειτουργικών και αισθητικά ποιοτικών αστικών χώρων. Από τη συνολική έκταση των 541 στρεμμάτων, το 75% θα καλυφθεί από πράσινο: περισσότερα από 4.000 νέα δέντρα και πάνω από 185.000 θάμνοι θα φυτευτούν σε 343 στρέμματα, μετατρέποντας την περιοχή σε έναν ζωντανό πνεύμονα δροσιάς, ζωής και οικολογικής ισορροπίας.
Το υπόλοιπο 25% της έκτασης θα διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενεί ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, όπως γήπεδα άθλησης, ποδηλατοδρόμους και οργανωμένους χώρους εκγύμνασης. Παράλληλα, προβλέπονται υποδομές για κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά και θεματικά προγράμματα για παιδιά, καθώς και ήπιες εμπορικές χρήσεις που θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες, χωρίς να αλλοιώνεται ο φυσικός χαρακτήρας του πάρκου.
Η παρέμβαση δεν περιορίζεται στις φυτεύσεις και τις διαμορφώσεις πρασίνου. Περιλαμβάνει την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας περίπου 4.000 τ.μ., με υπόγειους βοηθητικούς χώρους 865 τ.μ., σύγχρονες πεζογέφυρες που θα συνδέουν τις επιμέρους ενότητες του πάρκου, καθώς και υπόγειους χώρους στάθμευσης άνω των 30.000 τ.μ., διευκολύνοντας την πρόσβαση και την εύρυθμη λειτουργία του.
Ταυτόχρονα, προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις στο λιμενικό μέτωπο, με την κατασκευή προβλητών και νησίδων που θα αναδείξουν την παραλιακή γραμμή και θα ενισχύσουν τη συνολική αστική αναζωογόνηση της περιοχής, από το Μοσχάτο έως την Καλλιθέα.
Ο σχεδιασμός του νέου πάρκου βασίζεται στην αρχή της καθολικής προσβασιμότητας, εξασφαλίζοντας πλήρη και ασφαλή πρόσβαση για πεζούς, ποδηλάτες, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Ένα εκτεταμένο και λειτουργικό δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων θα συνδυάζει το φυσικό τοπίο με σύγχρονες, φιλικές προς τον χρήστη δημόσιες υποδομές.
Η φυσικότητα και η οικολογική συνοχή της περιοχής θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσω της διατήρησης και ανάδειξης υδροβιότοπου, ενώ οι εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις θα προσφέρουν σκίαση και φυσική δροσιά, συμβάλλοντας στη μείωση της θερμικής επιβάρυνσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ένα έργο που επανεκκίνησε έπειτα από δεκαετίες αναμονής
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί διαχρονικό όραμα για την Αθήνα εδώ και περισσότερα από εξήντα χρόνια. Παρά τις αρχικές προσδοκίες, το έργο αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις, οι οποίες έθεσαν σε αμφισβήτηση την πορεία υλοποίησής του. Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής της πρώτης φάσης το 2017, η διαδικασία χρηματοδότησης και υλοποίησης «πάγωσε», ενώ υπήρξε και ο κίνδυνος απένταξης από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, εξαιτίας διοικητικών και τεχνικών εκκρεμοτήτων.
Η κατάσταση άλλαξε ριζικά στις αρχές του 2024, όταν η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, προχώρησε σε δυναμική επανεκκίνηση των διαδικασιών. Μέσα από συντονισμένες επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναθεώρηση κρίσιμων τεχνικών και διοικητικών παραμέτρων, εξασφαλίστηκε η οριστική έγκριση και η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής πέτυχε την παραχώρηση, για τα επόμενα 40 χρόνια, του ευρύτερου χώρου του κλειστού Tae Kwon Do και της Πλατείας Νερού από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης, με τη συμμετοχή όλων των όμορων δήμων και τοπικών φορέων, διασφαλίζοντας συντονισμό και κοινή στρατηγική.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στη συνένωση των δημόσιων χώρων πρασίνου σε μια ενιαία, συνεκτική «νησίδα» μητροπολιτικού πάρκου, θέτοντας τις βάσεις για μια ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση αστικής ανάπλασης. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών αναμένεται να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία και την κοινωνική αποδοχή του έργου, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Το μητροπολιτικό πάρκο «AENAON» εκτιμάται ότι θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας σύγχρονους χώρους αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ταυτόχρονα, η ανάπλαση αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση και αυξάνοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη.
Διαβάστε επίσης:
ΑΒΑΞ: Τα επόμενα ορόσημα στη Γραμμή 4 του Μετρό – Μπλοκαρισμένος παραμένει ο σταθμός «Ευαγγελισμός»
Αυτή είναι η πρώτη «αυτόνομη» επένδυση του Σταύρου Ανδρεάδη στη Χαλκιδική
Πώς Goldman Sachs & JP Morgan «απογειώνουν» τις ελληνικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΒΑΞ: Τα επόμενα ορόσημα στη Γραμμή 4 του Μετρό – Μπλοκαρισμένος παραμένει ο σταθμός «Ευαγγελισμός»
- H super Eurobank και το θολό story της Alpha, το ράλι της ΕΥΔΑΠ, o Paulson και ο Εξάρχου, τo shopping της Αγγελικούση, το placement του Σίψα, o Greg και οι 15 βουλευτές, o Μαργώνης της Παπαστράτος στο My Story και ποιος επιχειρηματίας «αποθεώνει» Τσίπρα!!
- Διονύσης Θεοδωράτος: Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και τρεις προϋποθέσεις για την ηλεκτροδότηση των ακτοπλοϊκών πλοίων στα λιμάνια
- Από το ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες: Ίδιο πρόβλημα, άλλη κλίμακα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.