• Business

    Στα 460 εκατ. ευρώ θα φτάσει η κεφαλαιακή δύναμη πυρός της Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη μετά και από την πώληση της Defense

    Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος Intracom

    Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος Intracom


    Ενισχύεται ακόμη περισσότερο το κεφαλαιακό οπλοστάσιο της Ιντρακόμ. Δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευχέρεια στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής του επιχειρηματικού βραχίονα του Σωκράτη Κόκκαλη, που από Όμιλος συμμετοχών έχει μετασχηματιστεί σε μια πολλά υποσχόμενη επενδυτική εταιρεία.

    Στα τέλη της περσινής χρονιάς τα ρευστά διαθέσιμα της Ιντρακόμ σε μετρητά ανήλθαν σε 183,7 εκατ. ευρώ. Απόρροια των κινήσεων πώλησης των παραγωγικών  «ασημικών»της. Δηλαδή της θυγατρικής Intrasoft , καθώς επίσης και του 31,7% που κατείχε στην Ιντρακάτ, οι παραχωρήσεις των οποίων απέφεραν έσοδα 254,8 εκατ. ευρώ εν συνόλω.

    Χθές  «κλείδωσε»και η από καιρό αναμενόμενη η συμφωνία πώλησης στους Ισραηλινούς της Israel Aerospace Industries, της  Ιntracom Defense. Μιας ελληνικής εταιρείας με μακροχρόνια διεθνή παρουσία και αξιοσημείωτο εξαγωγικό προσανατολισμό, στον τομέα των Αμυντικών συστημάτων. Της μοναδικής θυγατρικής της Ιντρακόμ, που είχε απομείνει πλέον με παραγωγική δραστηριότητα.

    Βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας για την παραχώρηση του 90,91% της Defense ( το υπόλοιπο 9,09% κατέχεται από τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας) η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχεί δε στο 91,5% της καθαρής θέσης της πωλούμενης θυγατρικής, που στο σύνολό της είναι 72,2 εκατ. ευρώ.

    Στα ταμειακά διαθέσιμα της μητρικής Ιντρακόμ εγγράφονται και τα 14,6 εκατ. ευρώ που έχει η Defense. Συνεπώς αν αυτά αφαιρεθούν με την πώλησή της, τότε το νέο σύνολο ρευστότητας που θα προκύψει για την Ιντρακόμ , με την προσθήκη του τιμήματος που θα εισπραχθεί, θα αγγίξει τα 230 εκατ. ευρώ.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τη δυνατότητα να μοχλευτούν δανειακά κατά τουλάχιστον μία φορά τα ρευστά της διαθέσιμα, η Ιντρακόμ μπορεί να έχει κεφαλαιακή δύναμη πυρός της τάξεως των 460 εκατ. ευρώ.

    Ανοίγει η επενδυτική βεντάλια – Τα σχέδια για την Κλουκίνας

    Ανοίγοντας πλέον τη βεντάλια του επενδυτικού της ενδιαφέροντος σε τομείς όπως είναι η ναυτιλία, η τεχνολογία, αλλά και ο τουρισμός. Με στόχο των επενδύσεων σε εταιρείες εντός και εκτός συνόρων, την επίτευξη υψηλών αποδόσεων σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

    Κι όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία, η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων, καθώς και ο ξενοδοχειακός τομέας, βρίσκονται ήδη στην επιχειρηματική εμπροσθοφυλακή  της Ιντρακόμ.

    Προς τη κατεύθυνση αυτή κινείται και η εξαγορά της Κλουκίνας-Λάππας , που εκτός από τη λιανεμπορική δραστηριότητα διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, η εύλογη αξία του οποίου αγγίζει τα 38 εκατ. ευρώ.

    Ήδη η Ιντρακόμ έχει αποκτήσει το 26,1% της εταιρείας έναντι περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται και η συμφωνημένη εξαγορά επι πλέον ποσοστού 46,6% από την οικογένεια Λάππα, με τίμημα 18,7 εκατ. ευρώ. Μετά από αυτό θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για το υπολειπόμενο 25,79% της εταιρείας.

    Οι προβλεπόμενοι σχεδιασμοί οδηγούν σε απορρόφηση της Intracom Properties από την Κλουκίνας- Λάππας, η οποία θα λάβει το όνομα της απορροφόμενης. Το νέο σχήμα που θα έχει και χρηματιστηριακή έκφραση, θα διαθέτει σε πρώτη φάση αξία ακινήτων άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο τον διπλασιασμό της.

    Από την άλλη πλευρά η εμπορική δραστηριότητα της Κλουκίνας – Λάππας, αναμένεται να αποτελέσει ένα ξεχωριστό αντικείμενο δραστηριότητας. Όπως όλα δείχνουν θα δημιουργηθεί μια κοινή εταιρεία μεταξύ των (πρώην) μετόχων   της οικογένειας Λάππα και της Intracom. Η εν λόγω εταιρεία την ευθύνη διαχείρισης των καταστημάτων λιανικής της Mothercare.

    Τα  «ντεσού»του μετασχηματισμού

     Κατά τα άλλα, η πώληση της Intracom Defence βάζει και τυπικά τους τίτλους τέλους στη μακροχρόνια πορεία της πολυσυζητημένης της Ιντρακόμ, με τη μορφή του Ομίλου συμμετοχών.

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης, ώς ιδρυτής, βασικός μέτοχος με ποσοστό 26,91% και διοικητικός ηγέτης, ήταν εκείνος που αποφάσισε να στρίψει το τιμόνι.

    Το πώς και το γιατί το εξήγησε ο ίδιος στην έκτακτη γενική συνέλευση του περασμένου Δεκεμβρίου. Τονίζοντας σε αδρές γραμμές ότι:

     «Οι συνθήκες στην οικονομία παγκοσμίως έχουν αλλάξει. Επικρατεί πλέον ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός. Η παραγωγική διαδικασία έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο. Τα διαθέσιμα και οι επενδύσεις κυριαρχούν στην οικονομία για αυτό και εμείς μετά την πώληση των θυγατρικών Intrasoft και Intrakat και τη μεγάλη ρευστότητα που αποκτήσαμε αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα της Intracom Holdings και να μετασχηματιστεί σε επενδυτική εταιρεία. Εκτιμώ ότι για τους μετόχους θα αποδειχθεί μια έξυπνη λύση’’.

    Λόγια που έρχονται να καταδείξουν ότι ο πάντα μάχιμος στις επάλξεις του επιχειρείν Σωκράτης Κόκκαλης, μπορεί να πιάνει τα μηνύματα και να προσαρμόζεται ανάλογα.

    Ο ίδιος στη γενική συνέλευση του περασμένου Δεκεμβρίου  είχε αναφερθεί και στη δρομολογημένη πώληση της Intracom Defense. Με ευθείες βολές μάλιστα για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι Ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας. Επισημαίνοντας πως  «έχουμε δεχτεί προτάσεις για την εξαγορά της.  Οι ξένοι ενδιαφέρονται για την εταιρεία και παραδέχονται τα προϊόντα της. Κάτι που δεν συμβαίνει με το δικό μας υπουργείο Άμυνας. Δυστυχώς, το υπουργείο επιλέγει να προμηθεύεται αμυντικό υλικό και τεχνολογίες από ξένες εταιρείες. Για αυτό και το 90% των εσόδων της Defence προέρχονται από το εξωτερικό. Θα μπορούσε η εταιρεία να έχει ακόμη μεγαλύτερα έσοδα. Όλες οι κυβερνήσεις δεν στήριξαν τις ελληνικές εταιρείες αμυντικού υλικού. Ακόμη και η ΕΑΒ δεν έχει καταφέρει να διαδραματίσει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε».

    Οι μεγάλες υπεραξίες σε ορίζοντα τριετίας

    Αν μη τι άλλο το επιχειρηματικό ανακάτεμα της τράπουλας από τον Σωκράτη Κόκκαλη, έχει μετουσιωθεί σε σημαντικές υπεραξίες.

    Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Ιντρακόμ ανέρχεται σε 156,16 εκατ. ευρώ. Ενώ την ίδια μέρα πρό τριετίας βρισκόταν στα ευτελή επίπεδα των 35,72 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή στην τελευταία τριετία η αγοραία αξία της Ιντρακόμ αυξήθηκε κατά 337,2%, όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 88,3%. Αφού από τις 596,34 μονάδες είναι τώρα στις 1.123,20.

    Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Ιντρακόμ  «τιμολογείται»σχεδόν όσο και το καθαρό πλεόνασμά της σε μετρητά, αν αφαιρεθούν οι δανειακές οφειλές της που έχουν συρρικνωθεί στα 24,6 εκατ. ευρώ.

    Στην επικείμενη γενική συνέλευση της 15ης Ιουνίου αναμένεται να δοθεί το  «πράσινο φώς»για την αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου περίπου 10 εκατ. ευρώ ( 0,12 ευρώ ανα μετοχή). Σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 1,868 ευρώ η χρηματική διανομή μεταφράζεται σε καθαρή απόδοση 6,42%…

    Διαβάστε επίσης

    Intracom Defense: Πωλήθηκε σε Ισραηλινούς έναντι 60 εκατ. ευρώ

    Intracom Defense: Πιστοποιήσεις για drone LOTUS και σχεδίασης στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων

    Ιντρακόμ: Στα 5,62 εκατ. ευρώ οι αμοιβές του Σωκράτη Κόκκαλη- Κι άλλα 6,85 εκατ. για τους δύο Αντιπροέδρους



    ΣΧΟΛΙΑ