• Business

    Ιντρακόμ: Στα 5,62 εκατ. ευρώ οι αμοιβές του Σωκράτη Κόκκαλη- Κι άλλα 6,85 εκατ. για τους δύο Αντιπροέδρους

    Σωκράτης Κόκκαλης

    Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot)


    Έξι μέρες μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Σωκράτης Κόκκαλης θα κλείσει τα 84 χρόνια του. Παραμένοντας στις επάλξεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Σε πείσμα όσων κατά καιρούς βάλθηκαν να προεξοφλήσουν την αποστρατεία του…

    Η παροιμιώδης ικανότητα του πολυσυζητημένου επιχειρηματία να ανακατεύει την τράπουλα, όπου εκείνος κρίνει ότι απαιτείται, φάνηκε και στην περίπτωση της Ιντρακόμ.

    Ιδρυτής της, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης, ο Σωκράτης Κόκκαλης φρόντισε να αλλάξει να αλλάξει τον προσανατολισμό της.

    Μετασχηματίζοντας τον  Όμιλο Συμμετοχών ( που δεν είχε πιά ούτε την αίγλη, ούτε και το επιχειρηματικό εκτόπισμα του μακρινού παρελθόντος) σε μια πολλά υποσχόμενη επενδυτική εταιρεία.

    Εμποτισμένη με τη «φιλοσοφία» που διέπει τη λειτουργία ενός Fund. Αλλά και ενταγμένη πλέον στο νέο περιβάλλον του…χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, όπως ο ίδιος ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο στη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Σπεύδοντας να προσθέσει πως η Ιντρακόμ, με ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και με «όπλο» τη δυνατότητα της μόχλευσης με δανειακά κεφάλαια, θα επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά προτίμηση σε τομείς στους οποίους η εταιρεία έχει συγκεντρώσει εμπειρία και που θα έχουν τα εφόδια να αποδώσουν σημαντικά κέρδη.

    Το «κλειδί» στις δωρεάν μετοχές

    Ευθέως ανάλογη με τις πολύπλευρες αυτές πρωτοβουλίες είναι και οι περσινές αμοιβές που έλαβε ο Σωκράτης Κόκκαλης από την Ιντρακόμ. Οι οποίες και τιμολογούνται στα 5,62 εκατ. ευρώ.

    Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αμοιβές αυτές «πηγάζουν» από τα 3.000.000 μετοχές της εισηγμένης, που έλαβε δωρεάν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ,στις 3 Ιουνίου της περσινής χρονιάς.

    Συνολικά τότε είχαν διατεθεί 7,6 εκατ. μετοχές και εκτός του Σωκράτη Κόκκαλη από 2.000.000 δωρεάν μετοχές ο καθένας είχαν λάβει οι δύο Αντιπρόεδροι Δημήτρης Κλώνης και Κωνσταντίνος Κόκκαλης, ο οποίος είναι γιός του επιχειρηματία. Στελέχη και προσωπικό του Ομίλου είχαν πάρει τις υπόλοιπες μετοχές.

    Το πράσινο φως για τη διανομή αυτή είχε δοθεί από την επαναληπτική γενική συνέλευση του περσινού Απριλίου, όπου είχε παραστεί το 31,27% των μετόχων, με την ψήφο του «ναι» να αποσπά το 97,77%… Εγκρίνοντας έτσι την «ανταμοιβή σε μέλη του Δ.Σ και προσωπικό, για την προσφορά τους στην αποτελεσματική λειτουργεία της εταιρείας και την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων».

    Οι μετοχές που δόθηκαν δωρεάν, συνολικής ονομαστικής αξίας 7,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση ισόποσου μέρους των αποθεματικών της εταιρείας.

    Όπως προκύπτει από τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της περσινής οικονομικής χρήσης της Ιντρακόμ, ο Σωκράτης Κόκκαλης έλαβε μικτές ετήσιες αποδοχές 900.000 ευρώ κι άλλες 60.000 ευρώ για τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια. Στα ποσά αυτά προστίθενται και 4.662.000 ευρώ που αφορούν λοιπές αμοιβές. Εκ των οποίων οι δωρεάν μετοχές που εκείνος έλαβε, τιμολογούνται στα 1,538 ευρώ η μία. Όσο δηλαδή ήταν η τιμή τους στις 3 Ιουνίου του 2022, όταν και χορηγήθηκαν. Με την αξία του προσφερθέντος μετοχικού «πακέτου» να ανέρχεται σε 4.614.000 ευρώ. Και τη διαφορά 48.000 ευρώ από το σύνολο των λοιπών αμοιβών, να αφορά κατά τα φαινόμενα εταιρικές παροχές. Το δε γενικό σύνολο των αμοιβών για τον Σωκράτη Κόκκαλη διαμορφώνεται σε 5.622.000 ευρώ.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα δεδομένα της μετοχής της Ιντρακόμ (που χθές έκλεισε στα 1,76 ευρώ) το «πακέτο» των δωρεάν μετοχών αποτιμάται πλέον στα…5.280.000 ευρώ. Δηλαδή 666 χιλιάδες ευρώ παραπάνω από τα υπολογιζόμενα στο όλο πάζλ των αμοιβών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Το…ταμείο για το διοικητικό δίδυμο

    Από τη θέση του Αντιπροέδρου της Ιντρακόμ ο Δημήτρης Κλώνης, με επαγγελματική θητεία τριών δεκαετιών στον Όμιλο, είχε πέρσι 387.000 μικτές αμοιβές, ενώ έλαβε και 36.000 ευρώ από τη συμμετοχή του σε Δ.Σ. Το ύψους των λοιπών αμοιβών του έφτασε στα 3.128.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.076.000 ευρώ αφορούν την αποτίμηση των δωρεάν μετοχών. Συνολικά οι αμοιβές του Δημήτρη Κλώνη διαμορφώνονται στα 3.551.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή από την παροχή μετοχών έχουν προκύψει υπεραξίες 444 χιλιάδων ευρώ.

    Ρόλο Αντιπροέδρου έχει και ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης, του οποίου το σύνολο των περσινών μικτών αμοιβών έφτασε στα 3.307.000 ευρώ. Εξ αυτών τα 141.000 ευρώ ήταν οι ετήσιες αποδοχές, τα 36.000 ευρώ ήταν αμοιβές από τα Δ.Σ και τα άλλα 3.130.000 ευρώ αφορούσαν τις λοιπές αμοιβές. Στις οποίες εξέχουσα θέση είχαν οι δωρεάν μετοχές, στα ίδια επίπεδα αποτίμησης με αυτά του Δημήτρη Κλώνη.

    Το δίδυμο των Αντιπροέδρων έλαβε 6,858 εκατ. ευρώ. Ενώ εν  συνόλω η κορυφαία διοικητική τριπλέτα της Ιντρακόμ, με επικεφαλής τον Σωκράτη Κόκκαλη είχε πέρσι μικτές αμοιβές  12,48 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίζονται οι μεταγενέστερες υπεραξίες από τις δωρεάν μετοχές (1,554 εκατ. ευρώ αθροιστικά ) οι αμοιβές αυτές είναι 4,2 φορές περισσότερες σε σύγκριση με αυτές του 2021. Στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε οικονομικές παροχές από θυγατρικές, που τώρα δεν εμφανίζονται στα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Ιντρακόμ. Εν αναμονή και της τελικής εικόνας που θα προκύψει από την Έκθεση Αποδοχών, που θα υποβληθεί στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

    Αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα

    Στο καθαρά επιχειρηματικό πεδίο, ο Σωκράτης Κόκκαλης εμφανίζεται αισιόδοξος, για τα επόμενα βήματα της Ιντρακόμ. Τονίζοντας προ ημερών ότι «με την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της, βαδίζει αποφασιστικά στην υλοποίηση της νέας της στρατηγικής». Με τον ίδιο να προσθέτει: «Βασιζόμαστε στη μακρόχρονη εμπειρία μας, αλλά επιχειρούμε με νέους όρους. Είμαι βέβαιος ότι έτσι μπορούμε να δημιουργούμε αξία για την εταιρεία και τους μετόχους της».

    Από τις έως τώρα κινήσεις, το τίμημα για την πώληση της θυγατρικής Intrasoft ανήλθε στα 184,6 εκατ. ευρώ, ενώ 70,2 εκατ. ευρώ απέφερε η εκχώρηση του 31,7% της Ιντρακάτ. Σε τροχιά πώλησης βρίσκεται τώρα και η επίσης θυγατρική του Ομίλου Ιντρακόμ Defense .

    Στην παρούσα φάση τα ταμειακά διαθέσιμα της Ιντρακόμ ανέρχονται σε 183,7 εκατ. ευρώ, με τι δανειακές οφειλές της να έχουν συρρικνωθεί στα 24,6 εκατ. ευρώ.

    Η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων, καθώς και ο ξενοδοχειακός τομέας, βρίσκονται πλέον στην εμπροσθοφυλακή των δραστηριοτήτων της Ιντρακόμ. Στο επενδυτικό ενδιαφέρον της οποίας, συγκαταλέγεται η τεχνολογία, η ναυτιλία, αλλά και ο τουρισμός, με στόχο την επίτευξη υψηλών αποδόσεων.

    Η Ιντρακόμ έχει επίσης «κλειδώσει» τη συμφωνία εξαγοράς του 74,2% της «Κλουκίνας-Λάππας» έναντι 28,6 εκατ. ευρώ, με επόμενο βήμα την υποβολή δημόσιας πρότασης.

    Πέραν τούτων η εταιρεία προχωρά σε νέα, αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Από την επικείμενη αυτή χρηματική διανομή των περίπου 10 εκατ. ευρώ εν συνόλω, ο Σωκράτης Κόκκαλης που κατέχει το 26,91% Ιντρακόμ, θα λάβει περί τα 3 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    INTRACOM HOLDINGS: Στα €1,4 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2022 – Πρόταση για μέρισμα €0,12 ανά μετοχή

    Intracom: Σε συζητήσεις για την πώληση της Intracom Defense – Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία

    Intracom Holdings: Ιδρύει την Intracom Aviation



    ΣΧΟΛΙΑ