• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Το νέο του επιχειρηματικό σχήμα και τα πρόσωπα που το πλαισιώνουν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος:

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Νέο επιχειρηματικό σχήμα το οποίο και θα αποτελέσει το «όχημα» για το πλάνο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων, ίδρυσε τις προηγούμενες μέρες ο επιχειρηματίας. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μετέχουν πολλοί εκ των στενών συνεργατών του κ. Θεοδωρόπουλου στις  επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

    Πρόκειται για την εταιρεία holding «Βespoke SGA Holdings» με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ που ιδρύθηκε στις 16 Μαρτίου με έδρα την Κηφισιά, η οποία και αναμένεται να παίξει τον ρόλο του κεντρικού πυλώνα στα σχέδια του επιχειρηματία να κτίσει μία νέα «αυτοκρατορία» τροφίμων.

    Σε αυτήν, τον «πυρήνα» θα αποτελέσει η αλλαντοβιομηχανία Νίκας ενώ θα πλαισιώνεται από τις ήδη υπάρχουσες  δραστηριότητες του κ. Θεοδωρόπουλου στον κλάδο των τροφίμων αλλά και από εκείνες που θα προκύψουν στο μέλλον. Με την αγορά να αναμένει ότι ο επιχειρηματίας -που μετά την πώληση της Chipita εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος στις επιχειρηματικές του κινήσεις-  θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και σε νέες εξαγορές.

    Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι μέσα στον Φεβρουάριο o Σπύρος Θεοδωρόπουλος απέκτησε μαζί με το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη, το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ». Και λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την εξαγορά της «Έδεσμα», της πρώτης εταιρείας που παρασκεύασε αλλαντικά στην Ελλάδα και της «Αμβροσία», η οποία αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της πρώτης σε έτοιμα φαγητά και σαλάτες. Προηγουμένως, το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε μπει στο μετοχικό σχήμα της ΜΕΒΓΑΛ μαζί με την οικογένεια Χατζάκου, μετά την αποεπένδυση του CVC. 

    Η ίδρυση της  Βespoke SGA Holdings

    Σκοπός της εταιρείας σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ είναι η «άμεση και έμμεση απόκτηση, διατήρηση ή πώληση συμμετοχών σε ημεδαπές ή/και σε αλλοδαπές εταιρείες και επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν, οποιασδήποτε μορφής και σκοπού, καθώς και η ανάπτυξη και άσκηση οποιασδήποτε άλλης επενδυτικής δραστηριότητας». Καθώς και «η σύναξη κοινοπραξιών ή/και συνεργασιών με άλλες ημεδαπές ή/και αλλοδαπές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής και σκοπού ή και με φυσικά πρόσωπα του εσωτερικού ή του εξωτερικού», όπως και «η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών».

    Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιό της ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ καταβαλλόμενα τμηματικά. Το ποσό των 35 εκατ. καταβλήθηκε κατά τη σύστασή της ενώ το υπολοιπόμενο ποσό των 105 εκατ. θα καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις ύψους 26,250 εκατ. έως το τέλος του 2026. Το ποσό των 140 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνεται, καλύφθηκε κατά 1,4 εκατ. (ποσοστό 1%) από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τα 138, 6 εκατ. (ποσοστό 99%) από την εταιρεία «S.A.G. Investments & Holdings Limited», με έδρα την Κύπρο.

    Γνώριμα πρόσωπα στο Διοικητικό Συμβούλιο

    Στενοί συνεργάτες του Σπύρου Θεοδωρόπουλου από την Chipita καθώς και από άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι τα πρόσωπα που απαρτίζουν το πρώτο ΔΣ της νέας εταιρείας μαζί με τον ίδιο.

    Ανάμεσα τους η  Μαρία Γεώργαλου αντιπρόεδρος της Chipita Foods -της εταιρείας που προέκυψε από τη διάσπαση της Chipita μετά την εξαγορά της από τη Mondelez-  η οποία έχει διατελέσει επίσης αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Chipita A.E.

    Οι συνεργάτες του κ. Θεοδωρόπουλου επίσης στην Chipita, o Γιάννης Παπαχρήστου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο Σωτήρης Φώλιας μέλος του ΔΣ της Chipita Foods καθώς και η Νίκη Σμυρνή  που έχει διατελέσει Head of Strategy της εταιρείας.

    Στο ΔΣ μετέχει επίσης ο εκ των συνιδρυτών μαζί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλου της Wonderplant, εταιρείας με αντικείμενο την υδροπονική καλλιέργεια τομάτας, Θέμης Μακρής.

    Επίσης οι συνεργάτες του κ. Θεοδωρόπουλου στη Νίκας, Αγγελική Οικονόμου διευθύνουσα Σύμβουλος της αλλαντοβιομηχανίας (και μέλος ΔΣ της Chipita Foods AE) και η Άρτεμις Ντούσια, Διευθύντρια Οικονομικών υπηρεσιών.

    Παράλληλα στο ΔΣ μετέχουν η Ιλεάνα Αντύπα η οποία έχει διατελέσει Senior Managing Director της  Rothschild & Co, ο Aντώνης Θεοδωρόπουλος του Σπυρίδωνος, καθώς και η δικηγόρος Κατερίνα Μαγγανά.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Βάζοντας τα θεμέλια μιας νέας αυτοκρατορίας τροφίμων



    ΣΧΟΛΙΑ