• Business

    Το τριπλό μυκονιάτικο μπλόκο και η “αβάντα” Μητσοτάκη στους Άραβες του Αστέρα Βουλιαγμένης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο Σαουδάραβας επιχειρηματία Χαλέντ Τζουφαλί με τον Κ. Μητσοτάκη


    Το τρίτο του βέτο κατά της επένδυσης της αραβικής AGC Equity Partners ετοιμάζεται να ασκήσει ο δήμος Μυκόνου. Δύο μήνες μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που άνοιγε το δρόμο στο τουριστικό project, ο δήμος ετοιμάζεται να προσφύγει για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά πληροφορίες.

    Οι μελλοντικές επενδύσεις στην ατζέντα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

    Το μέχρι πρότινος καθοριστικό βήμα για το Mykonos Project στην Άνω Μερά Μυκόνου από την εταιρεία Blue Iris των Αράβων που ελέγχουν και τον Αστέρα Βουλιαγμένης έγινε στις 18 Ιανουαρίου όταν υπεγράφη η ΚΥΑ των υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Τουρισμού, με την οποία εγκρίθηκε η χωροθέτηση του σχεδίου.

    Μάλιστα, την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Χαλέντ Τζουφαλί, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε μελλοντικές επενδύσεις της οικογένειας σε ακίνητα, υποδομές και δίκτυα. Θυμίζουμε ότι η AGC Equity Partners συνεργάζεται στενά με τη Four Seasons, με την τελευταία να έχει αναλάβει τη διαχείριση ξενοδοχείων της, ανάμεσα στα οποία και το συγκρότημα του Αστέρα.

    Οι προσφυγές και οι εγκρίσεις

    Της αναμενόμενης προσφυγής κατά της αραβικής τουριστικής επένδυσης των 60 εκατομμυρίων στο ΣτΕ είχε προηγηθεί το αίτημα ακύρωσης με το οποίο προσέβαλε ο δήμος το Προεδρικό Διάταγμα για την στρατηγική επένδυση της Blue Iris – όπως ονομάζεται η εταιρεία που συστάθηκε για την επένδυση –, προσφεύγοντας στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αλλά και η αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

    Η απόφαση μιλούσε χαρακτηριστικά για «τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση» που θα προκαλέσει η επένδυση στο νησί, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία άλλη παράμετρος που να την ισοσκελίζει. Η επιβάρυνση θεωρείται από τον δήμο ότι δεν έχει καθόλου τοπικό χαρακτήρα, αλλά «τουναντίον διακυβεύει την φέρουσα ικανότητα όλης της Μυκόνου και θα επιφέρει τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και σε βάθος χρόνου ολέθριες συνέπειες για το θαλάσσιο, φυσικό και ανθρωπογενές της περιβάλλον, όπως και για τους κατοίκους της». Καταπέλτης ήταν ο δήμος για τη μαρίνα, το ελικοδρόμιο και το «μυκονιάτικο χωριό», θεωρώντας πως είναι πλήρως ασύμβατο με το νησί και τελείως ξένο προς την αρχιτεκτονική του και το τοπίο. Το συμβούλιο έθεσε μάλιστα ζήτημα αντισυνταγματικότητας, με την αιτιολογία ότι η μαρίνα που σχεδιάζεται παραβιάζει ευθέως την συνταγματική υποχρέωση περί ήπιας, βιώσιμης ανάπτυξης των μικρών νησιών όπως η Μύκονος.

    Η έκταση στην Άνω Μερά
    Η έκταση στην Άνω Μερά

    Ξενοδοχείο 192 κλινών

    Η επένδυση του αραβικού fund είχε πάρει το πρώτο πράσινο φως από τα τέλη Μαΐου του 2020, όταν είχε εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2019 είχε εγκριθεί το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) της στρατηγικής επένδυσης. Σύμφωνα με το πλάνο της επένδυσης, το έργο αποτελείται από ένα χωριό με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών, ενώ στις εγκαταστάσεις θα δημιουργηθεί υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων και η μετακίνηση μέσα στο χωριό θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    Συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο περιλαμβάνει την κύρια ξενοδοχειακή μονάδα και κατοικίες ενός ή δύο ορόφων, ενώ στο κύριο τουριστικό κατάλυμα περιλαμβάνονται επίσης χώροι που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης, όπως εστιατόριο, spa, χώρος εκδηλώσεων και συνεδρίων, εκκλησία, κουζίνες, πλυντήρια, τροφοδοσία, αποθήκες κ.α., καθώς και πισίνες και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

    Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών θα διαθέτει συνολικά 32 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μεγαλύτερου των 24 μέτρων, δηλαδή super yachts. Στο χερσαίο τμήμα του καταφυγίου προβλέπεται η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνουν γραφεία διοίκησης, μικρής επιφάνειας καταστήματα και εστιατόριο/αναψυκτήριο/μπαρ, σε έκταση έως 290 τετραγωνικών μέτρων. Προβλέπεται, τέλος, μία ζώνη έκτασης 7.509 τ.μ. στην οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση οποιασδήποτε χρήσης και η δόμηση και επιτρέπεται μόνο η αναγκαία διαμόρφωση για την πρόσβαση στην παραλία.

    Διαβάστε επίσης

    Τι ετοιμάζει η Intrakat στην έδρα της πτωχευμένης Hondos Center Πολυκαταστήματα

    Premia Properties: Κοινωνός στις επενδύσεις μισού δισ. στο Βοτανικό



    ΣΧΟΛΙΑ