• Business

    Σωκράτης Φάμελλος: Μόλις έλαβε το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής από την ΤτΕ


    Στη Βουλή παρεδόθη, πριν απο λίγο, το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής.

    Ειδικότερα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΤτΕ, “σήμερα παρεδόθη στον κ.Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής”.

    Χθες, ο Γιώργος Δημητρομανωλάκης είχε γράψει στο mononews.gr για την Τράπεζα Αττικής:

    Δεν έπεισε κανέναν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης, στο χθεσινό του κάλεσμα σε δημοσιογράφους, αναφορικά με την επένδυση της επιχείρησης στην Τράπεζα Αττικής, η οποία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο μίας πραγματικής «θύελλας» για τον τρόπο που χορηγούσε δάνεια σε επιχειρηματίες όπως ο «εργολάβος του Μαξίμου», Χρήστος Καλογρίτσας. (Προφανώς όμως δεν του έγιναν και ερωτήσεις)

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζοντας πως η επένδυση των 20 εκατομμυρίων στην Τράπεζα Αττικής, η οποία λόγω της δραματικής πτώσης της μετοχής της εταιρείας έχει πλέον συρρικνωθεί σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή η -δημόσια- ΕΥΔΑΠ από αυτήν την επένδυση έχει χάσει 16 εκατομμύρια ευρώ!) αποσκοπούσε στο να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, μέσω μίας τράπεζας ελληνικών συμφερόντων που δεν θα είναι ελεγχόμενη από τους δανειστές, με δεδομένο ότι είναι μία μη συστημική τράπεζα, και άρα δεν υπόκειται στον έλεγχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

    Μάλιστα, όχι μόνο δεν παραδέχθηκε πως επρόκειτο για μία καταστροφική επένδυση, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι από τη στιγμή που στην Τράπεζα Αττικής θα προχωρήσει μία διαδικασία κάθαρσης, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, η Attica Bank μπορεί στο μέλλον να τα πάει πολύ καλά κι έτσι να μην υπάρξουν απώλειες για την ΕΥΔΑΠ.

    Αν δεν είναι προφανές ψέμα, τότε είναι μία υπέρ το δέον φιλόδοξη και μακρόπνοη εκτίμηση, καθώς για να καλύψει η ΕΥΔΑΠ τις τεράστιες απώλειές της θα πρέπει η μετοχή της Τράπεζας Αττικής να… εκτοξευτεί στα ύψη, φτάνοντας ξανά στα επίπεδα των 0,30 ευρώ στα οποία αποκτήθηκαν οι μετοχές που κατέχει η ΕΥΔΑΠ. Πόσο αξίζει σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Αττικής; Ούτε καν 0,06 ευρώ…

    Όσο για το πώς αποφασίστηκε η επένδυση της ΕΥΔΑΠ στην Τράπεζα Αττικής, στα τέλη του 2015 ο Γιάννης Μπενίσης διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης, και όχι μόνο με την ψήφο του βασικού μετόχου, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου.Όμως είναι γνωστό τοις πάσι ότι η κίνηση αυτή μεθοδεύτηκε από την ίδια την κυβέρνηση, όπως έγραφε το mononews.gr στις 9 Φεβρουαρίου που ουσιαστικά υποχρέωσε ταμεία (κυρίως το ΤΣΜΕΔΕ), ΕΥΔΑΠ και «Ελ. Βενιζέλος» να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank – μία αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε σε τιμή ανά μετοχή που ήταν κατά 15% υψηλότερη από την αποτίμησή της στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Φυσικά, δε μας είπε τίποτα γι’ αυτό ο Γιάννης Μπενίσης… Ούτε για τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλομετόχου της ΕΥΔΑΠ John Paulson αλλα και τις αντιδράσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

    Όσο για το σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής και τα «περίεργα» δάνεια που φέρεται να έχει χορηγήσει, ο κ. Μπενίσης αρκέστηκε να πει πως το αν έχουν γίνει παρανομίες αποτελεί θέμα των εισαγγελέων και της Τράπεζας της Ελλάδος, και ο ίδιος θα χαρεί να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αν υπάρχουν παρανομίες…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/afti-ine-galanomata-trapezitissa-pou-anazita-proedro-gia-tin-ethniki/76429



    ΣΧΟΛΙΑ