• Business

    ΣΟΚ: Σχεδιάζουν υπερ-φόρο που θα επιβαρύνει από ακίνητα και ΙΧ μέχρι… έπιπλα!


    Έναν… υπερ-φόρο που θα επιβάλλεται στο σύνολο των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του κάθε Έλληνα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, “πατώντας” πάνω στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που θα… φακελώνει όλους τους φορολογούμενους, παρέχοντας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναλυτικά στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του ο “Ελεύθερος Τύπος”, ο νέος φόρος περιουσίας θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά και τα ΙΧ αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην ιδιοκτησία τους (π.χ. έπιπλα, οικιακές συσκευές), καθώς και οι συμμετοχές τους σε επιχειρήσεις και ορισμένες επενδυτικές τοποθετήσεις κεφαλαίων (π.χ. σε επενδυτικό χρυσό). Στόχος της επιβολής του νέου φόρου θα είναι να εισπράττονται κάθε χρόνο έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς και με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι από το 2018 οι αξίες όλων των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων κάθε φυσικού προσώπου θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μια προοδευτική κλίμακα συντελεστών. Από τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων θα αφαιρείται ως αφορολόγητο ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο πιθανότατα θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη (έγγαμος, άγαμος, με ή χωρίς προστατευόμενα τέκνα).

    Προκειμένου να επιβληθεί ο «φόρος κατοχής περιουσίας» η εφορία θα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη:

    α) Τις αντικειμενικές αξίες των δηλωθέντων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

    β) Τις αξίες αγοράς των κινητών περιουσιακών στοιχείων. Για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα οι αξίες αυτές θα προσδιορίζονται με βάση τις διατάξεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα με συνυπολογισμό και της παλαιότητας. Ανάλογα, δηλαδή, με την παλαιότητα κάθε οχήματος θα εφαρμόζεται ποσοστιαίος συντελεστής μείωσης της φορολογητέας αξίας. Για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των σκαφών αναψυχής θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία και πληροφορίες που θα προέρχονται από την αγορά.

    Τέλος, για τον προσδιορισμό της αξίας των λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα τα έπιπλα και ο οικιακός εξοπλισμός μεγάλης αξίας, δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί το αντικειμενικό σύστημα που προβλέπει η νομοθεσία για τη φορολογία κληρονομιών. Δηλαδή ως αξία των λοιπών αυτών περιουσιακών στοιχείων να λαμβάνεται υπόψη ποσό ίσο με το 1/20 του συνόλου της αξίας των ακινήτων, των αυτοκινήτων, των δικύκλων και των σκαφών αναψυχής!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα funds αγνοούν τα δάνεια των μικρομεσαίων. Θέλουν στεγαστικά και μεγάλες επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ από Γερμανία: Ούτε το Grexit θα έσωζε την Ελλάδα – Τουλάχιστον 10 ακόμη χρόνια σε κρίση οι Έλληνες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτά είναι τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές στο ΕΦΚΑ



    ΣΧΟΛΙΑ