• Business

    Societe Generale: Deal 745 εκατ. ευρώ για την πώληση μέρους των επιχειρήσεων της στο Μαρόκο

    • Bloomberg
    Slawomir Krupa, CEO Societe Generale

    Slawomir Krupa, CEO Societe Generale


    Η Societe Generale πουλά το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της στο Μαρόκο, στον Όμιλο Saham έναντι 745 εκατομμυρίων ευρώ (798 εκατ. δολάρια), επιταχύνοντας το σχέδιο του διευθύνοντος συμβούλου Slawomir Krupa για εξορθολογισμό της τράπεζας.

    Η τράπεζα με έδρα το Παρίσι κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση του μεριδίου της στην Societe Generale Marocaine de Banques, τις θυγατρικές της και τις συμμετοχές στην ασφαλιστική εταιρεία La Marocaine Vie, σύμφωνα με ανακοίνωση της.

    Το deal, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι θα αποφέρει κέρδος περίπου 15 μονάδων βάσης στον δείκτη CET1 της SocGen, που αποτελεί βασικό μέτρο χρηματοοικονομικής ισχύος. Η γαλλική τράπεζα θα επιβαρυνθεί με λογιστικό κόστος 75 εκατομμυρίων ευρώ στα κέρδη του πρώτου τριμήνου.

    Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική πώληση που ανακοινώθηκε από τη Societe Generale αυτή την εβδομάδα, ένδειξη ότι το σχέδιο του Krupa να πουλήσει τις λιγότερο κερδοφόρες μονάδες και να ενισχύσει τα οικονομικά της εταιρείας επιταχύνεται.

    Ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος εργάζεται για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ανακοίνωσε την Πέμπτη συμφωνία για την πώληση της επιχείρησης χρηματοδότησης εξοπλισμού της SocGen έναντι 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Ο Krupa, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία πέρυσι με εντολή να αυξήσει την χαμηλή αποτίμησή της, έχει δεσμευτεί να μειώσει τα έξοδα κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026 και να φέρει τον δείκτη κόστους-προς-έσοδα της εταιρείας κάτω του 60%. Στις αρχές του έτους, η τράπεζα ανακοίνωσε σχέδια για περικοπές περίπου 900 θέσεων εργασίας στα κεντρικά της γραφεία.

    Εξετάζει ακόμα τις πωλήσεις της επιχείρησης διαμεσολάβησης SGSS, της γερμανικής καταναλωτικής τράπεζας Hanseatic Bank, του βρετανικού βραχίονα ιδιωτικής τραπεζικής Kleinwort Hambros και των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτικής τραπεζικής της Ελβετίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πρακτικά FED: Ανησυχία στους αξιωματούχους για τον επίμονο πληθωρισμό

    Μπάιντεν: Ίσως η FED καθυστερήσει με τη μείωση των επιτοκίων, αλλά θα γίνει πριν το τέλος του έτους

    ΗΠΑ: Προς αναβολή κατά τουλάχιστον δύο μήνες η δίκη του Μενέντεζ



    ΣΧΟΛΙΑ